<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Mildt sagt skremmende

Argentina venter nå spent på den nye presidenten Javier Mileis «motorsagøkonomi.» En kraftig devaluering synes uunngåelig.

Publisert 11. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
INNSATT: Argentinas nye president Javier Milei. Foto: NTB

Den sterkt høyrevridde og markedsliberalistiske økonomen Javier Milei ble søndag tatt i ed som Argentinas nye president . Nå starter den tøffe jobben med å gi en kriserammet argentinsk økonomi hestekuren han har lovet velgerne – innføringen av den såkalte «motorsagøkonomien.»

«Motorsagen» skal brukes på en offentlig sektor som har doblet seg i løpet av to tiår med peronist-styre, og i valgkampen snakket Milei om at den offentlige pengebruken skal kuttes med opptil 15 prosent av BNP for å få snudd det høye budsjettunderskuddet. 

– Det finnes ingen penger, gjentok han flere ganger i innvielsestalen, og karakteriserte utfordringen landet står overfor som «titanisk.»

Utfordringene

I denne utfordringen inngår en inflasjon som nærmer seg 150 prosent, oppbygging av sentralbankreservene analytikere anslår til 10 milliarder dollar i minus, avdemping av resesjonen, reduksjon av fattigdommen som nå favner 40 prosent av 45 millioner argentinere og restrukturering av IMF-redningspakken på 44 milliarder dollar.

Milei og økonomiminister Luis Caputo ventes å kunngjøre en pakke med økonomiske tiltak tidlig denne uken, og i tillegg til kuttene i offentlige utgifter og potensielle privatiseringer ser investorene ifølge Reuters etter en devaluering av pesoen – som nå er gjenstand for valutakontroll.

«Den største risikoen i dagene som kommer er at signalene ikke blir sterke nok. Signalene bør inkludere et solid finanspolitisk spark og et klart signal om vilje til å gjennomføre strukturelle reformer», heter det i et notat fra konsulentselskapet EcoGo. 

Må devaluere

Et annet konsulentselskap, GMA Capital Research, skriver ifølge nyhetsbyrået at makrobildet i Argentina er «mildt sagt skremmende.» Videre «tyder alt på» at vi ikke har sett det verste av en inflasjon som allerede er på sitt høyeste de siste 30 årene.

Økonom Lautaro Moschet ved Freedom and Progress Foundation hevder den nye regjeringen må eliminere kapitalkontrollen «så snart som mulig», mens Morgan Stanley på sin side mener Argentina kan bli tvunget til å devaluere valutaen fra dagens 365 til minst 700 peso pr. dollar.

«En valutajustering virker uunngåelig. (...) En økonomi uten et troverdig økonomisk program kan bli nødt til å kompensere med svakere valutakurs for å tiltrekke seg investeringer», het det i et notat datert 7. desember.