<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bøndene - vår tids slaver

Publisert 19. des. 2023
Oppdatert 28. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 384 ord
foto: Eivind Yggeseth

Dette var Trygve Hegnars leder 20. desember.

Ordene er ikke våre. De kommer fra kjøtt- og eggbonde Halvor Sveen i Rena i Østerdalen.

Han har levert 5566 kilo hønsekjøtt til Nortura og fikk 1.964,76 kroner i betaling. Det blir 36 øre per kilo hønsekjøtt.

For de fleste andre enn bønder, er det et klart signal om at dette bør ikke bonden i Østerdalen drive med. «Blodig urettferdig», sier bonde Sveen. Han har nemlig sett at høner selges for 60,70 per kilo hos Coop Extra.

Hva mellomleddene tar og skal ha, tør ikke vi si noe om, men normalt blir hønene destruert eller kastet når de ikke verper lenger. Salg er noe fint og nytt. Men kundene kjøper ikke.

«Hønene blir skrinlagt til fordel for kylling,» sier bonden.

Kanskje det bør bli kyllingforbud?

Det vi ser er at det er for mye av høner også. Som det er for mye av svin, melk, storfe, sauekjøtt og geiter også. Bøndene overproduserer. Vi har mer enn nok mat her i landet, og for mange bønder.

Lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, ser hva som kommer, og ber bøndene og politikerne, som betaler kalaset, om å ta Justis- og Forsvarsdepartementet inn i jordbruksoppgjøret.

Solberg har i flere år irritert seg over at Forsvaret kjøper poteter i utlandet til landets største militærleir, Rena i Østerdalen. «Det er selvsagt dumt å importere potet til en militærleir som omtrent ligger i en potetåker,» sier bondelederen til Nationen.

De norske er vel for dårlige og for dyre, da.

Solbergs store, nye ide, er at det må etableres lagre med landbruksprodukter over hele landet. «Det holder ikke med store sentrale lagre,» sier han. «Å putte alle egg i samme kurv, er ikke særlig klokt.»

Først kornsiloer, så fryselagre med kjøtt og egg og høner. Over hele landet.

Vil ikke vi konsumenter kjøpe all maten, får Justis- og Forsvarsdepartementet ta regningen.

Gøy på landet.

Eller som Solberg sier: «En viktig rolle i totalberedskapen.»

Bondeleder Solberg har det siste halvåret løpt rundt og hevdet at bøndene bare tjener litt over 200.000 kroner per årsverk. Nå er det kommet nye tall som viser en inntekt på over 400.000 kroner. Økningen på to år er 150.000 kroner. I landbruket.

Enda bedre blir det hvis det skal komme penger fra Forsvarsdepartementet også. Og det bøndene tjener på annet enn kjøtt og melk, og høner, er ikke tatt med.

Bøndene - vår tids slaver.