<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

AUF med null innsikt

Publisert 20. feb. 2024 kl. 19.59
Oppdatert 22. feb. 2024 klokken 10.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 443 ord
AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem. foto: ntb

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen onsdag 21. februar.

Selv om en femtedel av alle husholdninger leier bolig, noe som burde gi de fleste en viss kunnskap om leiemarkedet, kommer det stadig nye tullete ideer hvordan man kan få leieprisene ned.

Bakgrunnen er at husleien øker mer enn boligprisene, noe alle kan se, og tilbudssiden minker.

Det ser ut som noen har problemer med å forstå at hvis noen skal leie bolig, må noen eie bolig.

Det er fortsatt lovlig å bygge boliger (leiligheter) for utleie, det er fortsatt lov å leie ut et rom eller en hybel, og det kan bygges studentboliger eller boliger til andre grupper (f.eks. til flyktninger). Alt er mulig på tilbudssiden.

Men tilbudssiden er under angrep, for det strømmer på med forslag som vil gjøre tilbudet enda lavere og leieprisene enda høyere.

Det mest ødeleggende er økt skatt. Hele rabatten på sekundærboliger er fjernet, det vil si at sekundærbolig som leies ut, får markedsverdi ved skatteoppgjøret. I tillegg kommer eiendomsskatt og økt formuesskatt og økte renter.

Regnestykket går ikke opp for utleier og utleieboliger selges. Noe tas igjen ved økt leie, og noe skjules ved at det brukes mindre på drift og vedlikehold.

Utleiemarkedet er på full fart inn i en krise, som forsterkes ved at befolkningen øker og 70.000 flyktninger på en eller annen måte må skaffes bolig (leie, selvfølgelig).

Da dukker plutselig lederen i AUF (Arbeiderpartiets ungdomsfylking), Astrid Willa Eide Hoem (29) opp, og sier at nå må man øke skatten for de som leier ut boliger.

Eide Hoem har altså skjønt lite, og sikkert ikke noe av det vi har skrevet her i dag. Hun har visstnok studert utviklingsstudier, og det er kanskje litt langt fra virkeligheten - hva det nå er.

Men skatt? Alle forstår at mer skatt sjelden får skatteyteren til å yte mer.

Andre politikere forsøker å lære AUF-lederen litt, men det preller av. Mer skatt for eiere av utleieboliger er tingen for å få leien ned, sier Eide Hoem.

Etter at kritikken kanskje har sunket litt inn, kommer hun med noe helt nytt. Mer skatt for utleiere er bra hvis hele skattesystemet og boligsektoren snus opp ned samtidig. Alt endres for alle.

Leietager kan for eksempel godta en høyere leie hvis han får mindre skatt å betale, det er bygget nok private boliger av alle typer, nok kommunale boliger, det er nok utleieboliger og vi får et nytt skattesystem. Samt et nytt plansystem (Plan- og bygningsetaten) som ikke bruker 10 år på å få nye byggeprosjekter gjennom mølla.

Når alt det nye er på plass, sa AUF-lederen i Dagsnytt 18, vil vi kunne kreve mer skatt av utleiere uten at det blir færre og dyrere boliger til leie.

I en herlig ny verden. Vi gleder oss.