<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Esa gransker Norge for å ha gitt Nord Pool enerett til å organisere strømauksjoner

EØS-tilsynet Esa sendte onsdag brev til Norge med foreløpige innsigelser på Nord Pool-konsernets enerett til å organisere auksjoner på strøm.

Publisert 20. mars 2024 kl. 12.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 123 ord
Norge kan ha brutt EØS-avtalen ved å gi Nord Pool enerett til å organisere strømauksjoner. Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det gjelder blant annet kapasiteten til kraftkabelen mellom Norge og Storbritannia, skriver Esa i en pressemelding. I juli 2022 mottok Esa en klage mot Norge med påstand om brudd på EØS-konkurransereglene.

Norske myndigheter ga Nord Pool, den tidligere monopolisten, enerett til å organisere auksjoner for strøm for neste dag (døgnmarkedet) i budsone NO2 (Sørlandet og Sør-Vestlandet) inkludert kapasiteten på kraftkabelen North Sea Link (NSL). NSL knytter sammen kraftmarkedene i Storbritannia med NO2.

Esas konklusjon foreløpig er at disse vedtakene har ført til ulike konkurranseforhold, noe som bidrar til å opprettholde eller styrke Nord Pools allerede dominerende markedsposisjon.

Dermed vurderer Esa at Norge har brutt EØS-avtalens artikkel 59.

Norge har en svarfrist på to måneder til å legge fram sine tilsvar, og Esa kan deretter ta saken videre.

NTB