<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ytre høyre-partier markant frem i EU-valget

Partiene ytterst til høyre i EUs medlemsland ligger an til å få flere representanter enn noen gang i EU-parlamentet.

Publisert 9. juni
Oppdatert 9. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 212 ord
1 AV 4: En av fire representanter i EU-parlamentet kan heretter komme fra et av Europas ytre høyre-partier. Foto: NTB

Det viser et første estimat baser på valgdagsmålinger fra elleve EU-land. Et nytt estimat basert på flere tall er ventet ved 23-tiden søndag kveld.

Foreløpig ser det ut til at den konservative EPP-grupper kan bli den klart største med 181 mandater foreløpig, etterfulgt av sosialdemokratiske S & D med 135 mandater og liberale Renew med 82.

Beholder flertall

Med til sammen 398 representanter beholder de tre partiene dermed flertallet i forsamlingen, men med noe mindre margin enn i inneværende periode.

Det to partigruppene ytterst til høyre, EU-skeptiske konservative og reformistene (ECR) og Identitet og demokrati (ID) kan få henholdsvis 71 og 62 mandater.

Det er en liten framgang for ECR med to mandater fra dagens parlament, mens ID kan vokse med 13 mandater.

Samtidig vokser gruppen som ikke tilhører noen av de faste partigruppene, til 51 representanter. Denne favner bredt og inkluderer blant annet ungarske Fidesz og tyske AfD, som nylig ble kastet ut av ID-gruppen.

AfD ble nest størst i det tyske EU-valget, og kan få 16 representanter i parlamentet.

Grønne og røde taper

Taperne ser som ventet ut til å bli partigruppa De grønne, som ser ut til å falle kraftig fra dagens 72 representanter til 53. Pilene peker også nedover for venstrepartiene i The Left, som kan gå fra 37 til 34 representanter.

720 representanter skal velges til parlamentet.