<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skattelettelser? Bare småpirk

Publisert 26. juni
Oppdatert 10:27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 27. juni 2024.


Finansminister Trygve Slagsvold Vedum
(Sp) avrundet stortingssesjonen med den årlige pressekonferansen med det glade budskap at vi fremover skal få det bedre. Rosinen i pølsa var at vi alle sammen i år har fått skattelettelser på ni milliarder kroner (eller 8,9 som finansministeren sa fire ganger).

Det skal blir flere skattekutt i budsjettet for 2025, som legges frem i høst, sa finansministeren, og de rike må regne med å betale litt mer i skatt.

Store skattekutt er det ikke. Kanskje 300-400 kroner per måned i gjennomsnitt for alle skatteytere.

Tenk hvor gøy det hadde vært om Slagsvold Vedum hadde sagt, og lovet oss, skattelettelser på 100 milliarder kroner. Noe som alle ville merke i husholdningsøkonomien.

Men et slikt forslag, som de fleste nok avviser med en gang, måtte kobles til en debatt om hvor staten også kan spare. Vi fikk ikke et pip fra finansministeren om statlig bruk av penger.

Alle eksperter hevder at Norge drives altfor dyrt. Kanskje det dobbelte av våre naboland per capita.

Må det være slik?

Vi ser og hører om kostnadene til regjeringskvartalet som skal ha passert 50 milliarder kroner, og et regjeringskvartal må vi ha, men hvor dyrt skal det bli? Fornebubanen! Er det 30 milliarder kroner nå (de er langt fra ferdig)?

Landbruksstøtten har på få år gått fra 19 til 29 milliarder kroner årlig, og det stopper ikke der.

Forsvaret skal få 600 milliarder kroner over 12 år, og det blir 50 milliarder årlig.

Kanskje det er på tide at finansministeren gir oss større skattelettelser (ikke bare pirk) og forsvarer og begrunner dette med kutt i statens utgifter som synes og monner.

Så lenge vi har Oljefondet på over 17.000 milliarder kroner har vi noe å ta av (bare 2,7 prosent), og vi bekymrer oss ikke over bruk av Oljefondet. Har vi det, så har vi det, og bruken (handlingsregelen) er planlagt.

Mye viktigere på sikt er driften av AS Norge.

Det må være mulig å koble skattelettelser med kutt i statens utgifter. Det er slik både husholdningene og bedriftene må planlegge.

Ja, så er det slik at skattelettelser på 100 milliarder kroner er mye, men ni milliarder er lite.

Og finansminister Slagsvold Vedum planlegger sikkert å si at det er de rike som skal få regningen. Den rikeste prosenten skal betale mer og mer i formuesskatt, utbytteskatt, eiendomsskatt og selskapsskatt.

Vi stemmer på den og de som kobler skattekutt til kutt i utgiftene også.

Det er for lett med de ni milliardene. Vi er ikke imponert.

Tenk på det i sommer, Slagsvold Vedum. God tur i den nye bobilen.