<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Hvis Trump vet, bør han si det nå

Donald Trump har lovet en rask avslutning av Ukraina-krigen. Nå oppfordrer president Volodymyr Zelenskyj ham til å legge frem planen.

Publisert 4. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 525 ord
TRUMP-OPPFORDRING: Fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Bloomberg

Donald Trump ligger ifølge meningsmålingene godt an til å gjeninnta Det hvite hus på bekostning av Joe Biden i valget som finner sted 5. november i år, og har snakket høyt om at han skal få en ende på Ukraina-krigen før innsettelsen i januar.

Nå utfordres Trump av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å legge frem sin plan for hvordan dette skal skje.

Vil vite om uavhengighet er i fare

– Dersom Trump vet hvordan han skal avslutte denne krigen, bør han fortelle oss det i dag. Står ukrainsk uavhengighet i fare, vil vi være forberedt. Vi vil vite, uttalte han i et TV-intervju med Bloomberg i Kyiv på onsdag.

Presidenten klager i intervjuet over forsinkede våpenleveranser fra vestlige allierte, og legger til at han er «potensielt klar» for å møte Trump for å høre om eventuelle planer.

– De kan ikke planlegge mitt liv, og vårt folks og våre barns liv. Vi vil forstå om vi i november vil ha USAs støtte eller om vi vil være helt alene, fortsetter Zelenskyj overfor nyhetsbyrået.

Anstrengt forhold til Trump

Den tidligere komikeren som inntok presidentstolen i 2019 har hatt et anstrengt forhold til Trump, som i løpet av sin presidentperiode anklaget Zelenskyj for korrupsjon, og presset ham til å etterforske anklager om at Hunter Biden skulle ha utnyttet farens posisjon som visepresident under Barack Obama til å tilegne seg penger og posisjoner i Ukraina og Kina. Sistnevnte har resultert i en riksrettsgranskning av president Biden.

Kommunikasjonssjefen for Trump-kampanjen, Steven Cheung, besvarte onsdag Bloombergs henvendelse med at den potensielle republikanske presidentkandidaten «vil gjøre det som er trengs for å gjenopprette fred og gjenoppbygge amerikansk styrke i verdenssamfunnet.»

– Én telefon fra Xi er nok

Zelenskyjs oppfordring til Trump kommer dagen etter uttalelser fra Finlands nyvalgte president Alexander Stubb om at én eneste telefon fra president Xi Jinping til Russlands president Vladimir Putin er nok til å få avsluttet krigen.

NYTT MØTE: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i Kasakhstan denne uken. Foto: NTB

– Russland er så avhengig av Kina akkurat nå. Én telefon fra president Xi Jinping vil løse krisen, sa også han i et Bloomberg-intervju.

Stubbs utspill gjenspeilet en tiltakende frustrasjon blant Ukrainas allierte over det de oppfatter som Kinas støtte til Russlands krigsinnsats. Anklagene er at Beijing forsyner Kreml med teknologi og komponenter til våpen, og hjelper Putins regime med å omgå internasjonale handelsrestriksjoner.

– Hvis Xi hadde sagt: «På tide å starte forhandlinger om fred», så ville Russland ha blitt tvunget til det. De ville ikke hatt noe annet valg, fortsatte Stubb.

– På rett side av historien

Kinas utenriksdepartement var raskt ute og avviste forslaget, og president Xi gjentok ifølge nyhetsbyrået onsdag at Kina «er på den rette siden av historien» i Ukraina-spørsmålet da han møtte Putin i forbindelse med toppmøtet i Shanghai Cooperation Organization i den kasakhstanske hovedstaden Astana. 

I en skriftlig versjon av Xis uttalelser, utstedt av utenriksdepartementet, signaliserte Xi Beijings fortsatte støtte til Russland. Putin kvitterte ifølge Bloomberg med å uttrykke motstand mot amerikansk innblanding i Sør-Kinahavet, der spenningen har blusset opp i en territorialkonflikt med USA-allierte Filippinene.

– Min kjære venn, jeg er veldig glad for vårt nye møte, sa Xi til Putin.