<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
AMBISIØS: Simen Velle håper på stortingsplass neste høst.  Foto: Eivind Yggeseth

23-åringen bak ny blå bølge

FrPs wonderboy, Simen Velle, vil ha radikale endringer: – Jeg tror ikke nordmenn ville ha betalt skatt med glede hvis de visste hva pengene gikk til.

Category iconPolitikk
    Publisert 5. juliOppdatert 8. juli
    Lesetid: 7 minutter

    – Vi lever i en tid hvor unge får mindre og mindre tiltro til politikerne, tror Simen Velle.

    FpU-lederen fra Asker lider ikke av det. I dag løfter unge, og særlig unge menn, Velles moderparti som aldri før.

    På en måling gjort i juni av Opinion er Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet nesten like store. De fikk henholdsvis 19,9, 19,8 og 19,3 prosent oppslutning. En undersøkelse fra april viste at mer enn en av fire unge menn ville stemt FrP dersom det var valg i dag.

    Slike tall skal tas med en klype salt. Men at unge menn flokker til høyresiden er en etablert trend. Mer enn halvparten av mannlige velgere mellom 20 og 24 år stemte Høyre eller FrP ved forrige kommunevalg. De samme to partiene gjorde det klart best i skolevalget.

    Noen kaller det Simen Velle-effekten.

    23-åringen har nemlig på kort tid blitt et av FrPs sterkeste kort. «Alle» vil spørre Velle om hvordan man skal nå frem til gutta. Det er ifølge han selv såre enkelt.

    – Jeg forsøker å gi dem et visst håp. Ikke et håp om at politikerne skal komme og fikse problemene dine, men et håp om at de er i stand til å løse dem selv.

    – Jeg stiller først og fremst spørsmålet: Er det statens oppgave å hjelpe deg, eller er det din oppgave å skjerpe deg?

    Hvis Velle hadde bestemt, hadde Norge styrket forsvaret og politiet, men ellers ikke økt noen statlige investeringer. Resten av sektorene mener han har mer enn nok som det er.

    – Jeg vil slutte å sløse, jeg vil sette ned skattene og jeg vil la folk stå på egne bein. Det er det ingen andre politikere som snakker om i Norge. Ingen andre snakker om kutt, sier han, og legger til:

    – Da får du stemmer da, når du er den eneste som står for en veldig rasjonell linje.

    TikTok-kongen

    For Simen Velle startet det hele på TikTok.

    En fersk FpU-politiker møtte opp på en av sine første skoledebatter på Mysen, kun uker før kommunevalget i 2019, og like etter at han selv ble aktiv i politikken.

    – Jeg vil heller at vi skal ha en gradvis omstilling til fornybar energi enn den nakkeknekkingen av norsk økonomi som ditt parti foreslår, sa han til sin motdebattant i MDG.

    Litt senere ba han motparten, Teodor Bruu, om å «se inn i kameraet der, og si unnskyld til alle elevene på den skolen her for at du har lyst til å ta fra dem deres pensjon.» Klippet ble lastet opp på TikTok og sett nesten en million ganger. Ungdomspolitikeren fra Asker ble et kjent fjes.

    Noen la likevel ikke merke til Velle før februar i år, da han igjen fikk oppmerksomhet på den kinesiske appen.

    – Dagens sex-samfunn har blitt tinderifisert. Det betyr at noen veldig få menn har tilgang på alle jentene, og de fleste av oss gutta ikke får oss noe som helst, sa han.

    Akkurat den videosnutten la han seg flat for. Men at unge gutter faller utenfor, og at det er et politisk problem, mener han fremdeles.

    Jeg stiller først og fremst spørsmålet: Er det statens oppgave å hjelpe deg, eller er det din oppgave å skjerpe deg?
    Simen Velle
    BUSY: Velles telefon plinger i et sett når han møter Finansavisen. Eivind Yggeseth

    I mellom TikToken fra Mysen og TikToken om Tinder har han dessuten publisert mye på videodelings-appen. Dette er et av flere sosiale medier der Velle har hyppig kontakt med følgere.

    «Mine venner,» starter han jevnlig videoer med, før han dykker inn i politiske problemer som skattepolitikk eller for å annonsere at han stiller til Stortinget. Totalt har han over 34.000 følgere, mens videoene ofte får mer enn 100.000 visninger.

    Fortellingen om at det er TikTok som ligger bak høyresidens popularitet er han likevel lei av.

    – Det at alt bunner i TikTok er i all hovedsak feil. Det blir en syltynn analyse å påstå at flere partier vant kommunevalget fordi én politiker er mye synlig på en app.

    – Hvem som helst kan bli populære på sosiale medier, det må ikke ha sammenheng med et politisk standpunkt.

    – Norway is open for business

    På spørsmål om norske skatter lyser politikeren opp. Velle, som tidligere har sagt at «skatt er tyveri,» ser journalisten dypt i øynene.

    – FpU har en ganske radikal skattepolitikk i et norsk perspektiv, sier han, og fortsetter:

    – Det første vi vil gjøre er å øke frikortgrensen til 250.000 kroner. Der har jeg fått FrP med på 100.000 i alternativt budsjett, så vi må presse litt mer. Å øke avdraget er det mest effektive grepet man kan gjøre for å hjelpe vanlige mennesker.

    Simen Velle

    • Alder: 23 år.
    • Sivilstand: Singel.
    • Bakgrunn: Ungdomspolitiker.
    • Stilling: FpU-leder.
    • Aktuell: Kandidat til Stortinget i 2025.

    Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp?

    Oljepengebruk, det må kuttes. Dagens storting bruker penger som fulle sjømenn.

    Ferien du aldri glemmer?

    Sør-Afrika med pappa i 2018.

    Hva er din dårligste investering?

    Russetiden, uten tvil.

    Hvilken bok vil du anbefale andre?

    304 dager av Simon Stranger.

    Din første jobb. Fortell!

    Jeg flippet burgere ute i Asker. Det ble for øvrig veldig gode burgere, jeg var ganske flink.

    Når det gjelder formuesskatt og exit-skatt svarer han kontant at han vil fjerne begge deler. Det dreier seg da om utflytterskatt i sin helhet, og ikke kun en reversering av regjeringens nylige endringsforslag. Med det går Velle, som «heller ber Sylvi om tilgivelse enn tillatelse,» enda lenger enn moderpartiet.

    Han er like prinsippfast når han blir spurt om et hypotetisk scenario der for eksempel Kjell Inge Røkke selger alle Aker-aksjene sine fra Sveits, uten å skatte til Norge.

    – I det tilfellet bør det være Norges problem at Kjell Inge ikke vil bo i her, ikke hans problem at han har bodd i Norge tidligere.

    FpU-lederen vil for øvrig gjøre skattesystemet enklere.

    – Det er typisk politikere å skryte av at de senker inntektsskatt, samtidig som de øker avgiftene. Sånn vil jeg ikke gjøre det. Det er sluttsummen på kassalappen som teller.

    Tapte skattekroner vil han hente inn gjennom en «storslått effektivisering av offentlig sektor,» som gjerne kan kombineres med privatisering av noen offentlige tjenestetilbud. Som mange politikere på høyresiden mener han imidlertid at den nåværende regjeringens skattepolitikk har svekket investortilliten, særlig i utlandet.

    – Det blir ikke et problem å bygge den opp igjen ved et lederskifte, men for Vedum er det for sent.

    – Det er ikke verre enn at neste finansminister, uansett hva hun heter, må rette seg til investorene og si at vi skjønner det har vært skakkjørt en stund, men nå er amatørene ferdig. Norway is open for business.

    Skandalepolitikeren

    I en tid der politikere har kommunikasjonsrådgivere som finpusser budskap opptil flere ganger før de går ut, fremstår Velle som et friskt pust. De spisse budskapene og noe unorske standpunktene blir lagt merke til.

    FOR SENT: Velle mener det er for sent for Vedum å rette opp investortillit. Foto: Eivind Yggeseth

    På godt og vondt.

    I en alder av 23 år, og uten å noen gang ha sittet i posisjon, har Velle allerede flere skandaler under beltet. Bare i vår har ungdomspolitikeren ridd ut to mediestormer.

    Siste skandale Velle sto i var sent i april, da han sto frem i VG og fortalte om en narkotikadom fra tenårene. Gravejournalister i hele landet kastet seg umiddelbart over saken.

    –Det ble bedt om innsyn i alt fra dommen til legejournaler, sier han.

    Velle ble dømt for å ha oppbevart cirka 100 gram marihuana sammen med to kompiser, som de mente var til eget bruk. I både dommen og VG-artikkelen sto det at Velle var 17 da det skjedde. Han var 18, og dermed myndig. Feilen ble gjort av politiet i etterforskningen.

    Dette adresserte han selv på Facebook kort tid etter.

    «I rettsdokumentene står det at jeg og mine kompiser ble tatt i 2018, men jeg har etter å ha gått igjennom sakspapirene for første gang sett en annen dato, nøyaktig ett år senere i 2019.

    Tiden fra pappa ble syk til jeg ble tatt var jeg langt nede, og jeg har ikke særlig mange minner fra den tiden. Som jeg har sagt før var jeg ikke frisk i det hele tatt, og slet med større ting enn å huske datoer,» skrev han.

    Fra sceneskrekk til Stortinget

    Velles far, som i oppveksten var selvstendig næringsdrivende og drev drosjeselskap, har Huntingtons sykdom. Det fikk Velle vite det første året på videregående.

    – Det var mye å stå i da jeg var 16. Det tok meg egentlig hele videregående å svelge den kamelen.

    Oppveksten beskriver han ellers som lykkelig, og selv om faren var mye ute å kjørte drosje, opplevde han at begge foreldrene – som i dag er skilt – var tilstedeværende. Det har ført til et tett forhold med både foreldre og lillesøster.

    – Jeg og søsteren min har kanskje blitt ekstra tette også fordi pappa har vært syk. Man står jo i det sammen, og det er bare hun som kjenner meg på den måten.

    I motsetning til flere andre ungdomspolitikere ble ikke Velle aktiv i ungdomspolitikken før etter videregående. De tre årene hadde han andre ting å tenke på.

    – Jeg vil ikke si at politikken reddet meg, for jeg reddet meg selv før jeg fant politikken.

    – Men det har gitt meg en mening. Jeg gikk ut av videregående og ville bruke livet mitt på noe fornuftig. Det føler jeg at jeg gjør nå, og det gir mye støtte på de dårlige dagene.

    Læringskurven har vært bratt. I sin egen konfirmasjon turte ikke Velle å holde tale for de fremmøtte. I dag holder han innlegg på riksdekkende TV.

    KLAR FOR STORTINGET: Simen Velle stiller til Stortinget ved neste valg. Foto: Eivind Yggeseth

    Etter få år som aktiv i FpU ble han innstilt som leder, og nå håper 23-åringen på Stortingsplass i 2025. Nominasjonskomiteen i Oslo sendte tirsdag 25. juni sitt listeforslag på høring, der Velle ble foreslått på 2. plass bak FrP-veteranen Tor Mikkel Wara.

    Med det kan ungdomspolitikeren få sin inntreden i rikspolitikken allerede neste år. Uten høyere utdanning. Det har han planer om å ta, men foruten videregående og jobb i flyttebyrå etter det, er «politiker» foreløpig det eneste punktet på Velles CV.

    – Jeg har vel selv blitt litt det jeg kritiserer, medgår han.

    Skal man tro meningsmålingene så langt, har det ikke noe å si. Fasiten får vi først høsten 2025. Før det venter en lang sommer, ferietur med lillesøsteren, et helt år med valgkamp og potensielt noen nye skandaler.

    Til høsten kan alle nordmenn, og ikke bare unge gutter, også bli bedre kjent med Velle i realityprogrammet «Vokteren: Fjellet gir – fjellet tar.» Serien vil gå på TV2 i høst, og vise 14 norske kjendiser bestige Norges nasjonalfjell, Stetind i Nordland.

    I serien, som ble spilt inn i juni, fikk han testet seg selv skikkelig.

    FrPs wonderboy har nemlig høydeskrekk. Bare ikke i politikken.