<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trollkvinnen Kaski

Publisert 15. juli
Oppdatert 18. juli
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski. foto: ntb

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 16. juli 2024.

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, vil øke formuesskatten kraftig, fordi «den eneste grunnen til at de superrike betaler noe skatt i det hele tatt, er formuesskatten. Det er siste skanse som sørger for at de faktisk bidrar til fellesskapet.»

Det er dessverre veldig mange som betaler formuesskatt. Ikke mindre enn 623.400 i 2022.

Superrike kan de ikke være, men SSB har funnet ut at det er 230 personer med formue over 50 millioner kroner som bare betaler formuesskatt. Denne gruppen betalte i 2022 369 millioner kroner i formuesskatt.

Kaskis budskap og poeng er at hvis man fjerner hele formuesskatten eller formuesskatten på «arbeidende kapital,» så vil det ikke bli noe skatt fra de rike og superrike.

«Vi må presse på for å øke formuesskatten,» sier Kaski.

Hun mener «arbeidende kapital» er et «tullebegrep oppfunnet av høyresida,» og hun hevder at «om vi fjerner formuesskatt på aksjer,ville de rikeste legge alt de eide i aksjeselskap. Og svisj så ville det fjerna hele formuesskatten.»

Svisj, svisj og litt trylling.

Alle de rike vi møter har flotte boliger, ferieboliger, bankinnskudd og kostbart inventar, og verdiene blir ikke borte selv om trollkvinne Kaski roper svisj, svisj.

Mange av dem må løpende ta ut store utbytter for å kunne betale sine skatter. Formuesskatt blir det på de fleste.

Formuesskatten skal være en «omfordelende skatt som de rikeste betaler», sier Kaski, og slik er det faktisk også.

Det er ikke noe magisk ved at det finnes noen hundre rike personer som ett år ikke betaler inntektsskatt. Nettopp de rike er de som bruker sin kapital til nye og dristige investeringer, og ofte går det galt. Kapitalistene taper. Tenk det. Svisj, svisj.

Mange blir av denne grunn av og til også nullskatteytere.

Det er ikke noe å misunne. Og vil staten kreve formuesskatt av mer enn 600.000 skatteytere for å ta noen hundre rike, så høres det ut som dårlig politikk som vil straffe seg.