<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Risikerer nytt skudd for baugen

Støtten fra USAs største fagforening kan ryke for Joe Biden. Samtidig står milliardærene i Silicon Valley i kø for å støtte Donald Trump.

Publisert 16. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 608 ord
VEKKER FRUSTRASJON: USAs største fagforening er misfornøyd med president Joe Biden. Foto: NTB

Amerikanske teknologi- og næringslivstopper står i kø for å støtte Donald Trumps presidentvalgkampanje, melder Financial Times.

Dokumenter sendt inn til Federal Election Commission viser ifølge avisen at America PAC (political action committee) har samlet inn over 8,7 millioner dollar siden etableringen i juni, inklusive flere donasjoner på én million dollar fra Silicon Valley-investorer som offentlig har støttet Trump de siste ukene.

STØTTER TRUMP: Sequoia Capital-medgründer Doug Leone. Foto: Bloomberg

Blant disse er partner Shaun Maguire og medgründer Doug Leone i Sequoia Capital, Valor Equity Partners-gründer Antonio Gracias og Palantir Technologies-medgründer Joe Lonsdale. Bloomberg meldte fredag at også Elon Musk har donert penger til America PAC , og kilder opplyser til Wall Street Journal at det dreier seg om 45 millioner dollar i måneden

Tesla-sjefen, som er nær forretningsforbindelse med flere av de andre giverne, uttrykte sin støtte til Trump kort tid etter attentatforsøket i helgen. Det samme gjorde for øvrig hedgefondforvalter Bill Ackman.

Tech-investoren Vance

Kullmagnat og Alliance Resource Partners-sjef Joe Craft har ifølge Financial Times også gitt én million dollar, og det samme har gründeren av sandwichkjeden Jimmy John’s, Jimmy John Liautaud. Winklevoss-tvillingene Cameron og Tyler Winklevoss har gitt 250.000 dollar hver.

TECH-INVESTOR: Donald Trumps visepresidentkandidat, senator JD Vance. Foto: NTB

Senator JD Vance, som Trump mandag utpekte til sin visepresidentkandidat, har ifølge avisen langvarige bånd til teknologisektoren. Blant annet jobbet Vance for Peter Thiel-fondet Mithril Capital i 2015-17, og i 2022 ga Thiel 15 millioner dollar i støtte til Vances kampanje for å bli valgt inn i Senatet.

Da Vance etablerte sitt eget venture-selskap Narya Capital i 2020, var det med støtte fra Thiel, Andreessen Horowitz-medgründer Marc Andreessen og tidligere Google-sjef Eric Schmidt. Ifølge dokumenter sendt til det amerikanske finanstilsynet (SEC) hadde selskapet rundt 200 millioner dollar i forvaltningskapital i fjor.

Stor Biden-giver ryker?

Samtidig som Silicon Valley spytter inn millioner av dollar for å støtte Trump, risikerer hans motstander i presidentvalgkampen å miste en nøkkeldonor. To kilder med kjennskap til saken opplyser til Reuters at USAs største fagforening, The International Brotherhood of Teamsters, vurderer ikke å støtte noen av årets kandidater. 

STØTTER HVEM? Sean O'Brien leder International Brotherhood of Teamsters, USAs største fagforening. Foto: Bloomberg

Fagforeningen har støttet Demokratene med over 5 millioner dollar årlig de siste ti årene, mot kun 100.000 dollar til Republikanerne.

– Ingen endelig beslutning er tatt, sier Teamsters-talsperson Kara Deniz og understreker at ethvert oppslag som antyder et utfall i saken er spekulativt. En beslutning er ifølge nyhetsbyråets kilder ventet i løpet av de nærmeste ukene, og et eventuelt nei vil skade Bidens kampanje ytterligere etter den svake debattopptredenen som har fått flere fremtredende demokrater til å anbefale at han trekker sitt kandidatur.

Fagforeningen støttet Biden i 2020, og i desember 2022 reddet presidenten et av Teamsters pensjonsfond med en innsprøytning på 36 milliarder dollar. 

– Ble nektet et krisemøte

De seneste månedene skal foreningen likevel ha blitt stadig mer frustrert over Biden-administrasjonen. Dette henger sammen med at Teamsters-leder Sean O'Brien – ifølge en av Reuters-kildene – skal ha blitt nektet et møte med Biden i Det hvite hus for å diskutere krisen hos lastebilkjempen Yellow.

Selskapet med 30.000 Teamsters-organiserte blant sine ansatte står i fare for å gå konkurs, og har vært en høyt prioritert sak for fagforeningsledelsen. 

Teamsters støttet Barack Obama i 2008 og 2012, Hillary Clinton i 2016 og altså Biden i 2020, men har også støttet republikanske kandidater i tidligere presidentvalg. Da O'Brien talte på Republikanernes landsmøte mandag understreket han at fagforeningen ikke er bundet til et bestemt parti.

– Vi vil vite én ting: hva gjør du for å hjelpe amerikanske arbeidere? uttalte Teamsters-lederen, som ifølge nyhetsbyrået foreløpig ikke står på talerlisten hos Demokratene til deres landsmøte i august.