<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Harris har ødelagt verden

Donald Trump sier han er veldig sint på Kamala Harris og mener hun bruker rettsvesenet som et våpen mot ham. Derfor føler han seg berettiget til personangrep.

Publisert 16. aug.
Oppdatert 16. aug.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 792 ord
LANGER UT: Donald Trump er sint på Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris på grunn av rettssakene mot ham, og at han mener han har rett til å gå til personangrep mot henne. Foto: NTB

På en pressekonferanse torsdag, der han forsøkte å hekte president Joe Bidens økonomiske resultater på visepresident og presidentkandidat Harris, fikk Trump spørsmål om valgkampen hans trengte mer disiplin til å konsentrere seg om politikk i stedet for personangrep.

– Når det gjelder personangrep, så er jeg veldig sint på henne på grunn av det hun har gjort mot landet. Jeg er veldig sint på henne fordi hun vil bruke rettssystemet som et våpen mot meg og andre mennesker, veldig sint på henne. Jeg synes jeg har rett til personangrep, sa Trump og langet ut mot kvinnen han stiller mot i presidentvalget i november.

– Jeg har ikke noe særlig respekt for hennes intelligens, og jeg tror hun vil bli en forferdelig president. Kamala Harris er en radikal California-liberaler som har ødelagt økonomien, ødelagt grensene og ærlig talt ødelagt verden, sa Trump.

Nye rådgivere

Den første halvtimen av pressekonferansen holdt han seg til manuset om økonomien, før han etter hvert gled over i velkjente historier han liker å fortelle på valgmøtene sine, skriver Associated Press.

Noen timer før torsdagens pressetreff på golfklubben hans i New Jersey kunngjorde valgkampledelsen hans at de har hentet inn flere tidligere rådgivere og eksterne krefter. Blant dem som skal gi råd til valgkampledelsen er Corey Lewandowski, som ledet Trumps valgkamp i 2016.

Avkreftet samtale med Netanyahu

Trump benyttet også anledningen til å avvise meldingen fra nyhetsnettstedet Axios om at han snakket med Benjamin Netanyahu onsdag. Tidligere på torsdagen hadde også staben til den israelske statsministeren avvist dette.

Samtidig sa Trump at han ba Netanyahu få en rask slutt på Gazakrigen, sist de møttes, noe som skjedde på Trumps luksuseiendom Mar-a-Lago i Florida i juli.

– Han vet hva han gjør. Jeg ba ham få en slutt på dette. Det må ta slutt raskt, med en seier. Skaff deg en seier og få det overstått. Det må stanse. Drepingen må stanse, sa Trump.

– Jeg har ikke snakket med ham siden det, forventer at jeg kanskje kommer til å snakke til ham, la han til.

Harris og Biden opptrådte sammen

Samtidig holdt visepresident Harris og president Biden torsdag sitt første felles valgkampmøte siden Harris tok over som Demokratenes presidentkandidat. Biden ble møtt med rop som «Takk, Joe» fra tilhørerne på et lokalt college i Largo i delstaten Maryland, rett utenfor Washington.

PÅ SAMME SCENE: President Joe Biden og visepresident/presidentkandidat Kamala Harris. Foto: NTB

Men den store stjernen var Kamala Harris som på få uker har samlet demokratene og tatt igjen Donald Trump på mange meningsmålinger, både nasjonalt og i flere vippestater.

– Hun kan bli litt av en president, sa Biden om Harris da de begge snakket om sitt siste initiativ om å senke medisinprisene for pensjonister.

De to sa at forhandlinger vil gi kutt på hundrevis – i noen tilfeller tusenvis – av dollar i listeprisene på de ti mest populære og dyreste medisinene i det offentlige helseprogrammet Medicare. Priskuttet er en del av den økonomiske gjenreisingspakken IRA, som Harris spilte en viktig rolle i få vedtatt.

– Hennes stemme gjorde det mulig da det var like mange stemmer for som mot, sa Biden. Visepresidenten har den avgjørende stemmen ved stemmelikhet i Senatet.

Mer energisk Biden

Biden framsto mer energisk etter at han i juli trakk seg fra en hard valgkamp og nå står foran sine siste fire måneder som president.

I talen sin i Largo sa han at demokratenes plan er å knuse republikanerne ettertrykkelig, og det vakte latter da han lot som han ikke husket navnet på Trump – Donald Dump eller Donald hva det nå var.

Harris som blir offisielt nominert på Demokratenes landsmøte neste uke, la vekt på å overlate scenen til sin ennå overordnede og understreket at det har vært en ære å være hans visepresident.

– Det er mye kjærlighet i dette rommet for vår president, sa hun og ble møtt med jubel.

Tale om økonomi i vente

Fredag skal Harris legge fram sin økonomiske politikk på et nytt arrangement i North Carolina, og deler av innholdet er allerede blitt kjent. I et forsøk på å hjelpe amerikanere som sliter med høye matpriser, vil Harris gå inn for et føderalt forbud mot ågerpriser på matvarer.

Hun vil særlig se på prisene for kjøtt, som hun sier står for en stor del av de økte matutgiftene. Selv om prisveksten har kommet ned på det laveste nivået på tre år, er matprisene 21 prosent høyere enn de var for tre år siden.

Harris' utfordrer, ekspresident Donald Trump, har trukket fram inflasjonen som et område der Joe Biden har sviktet. Den republikanske presidentkandidaten ser likevel ikke ut til å ha særlig tiltro til Harris' planer, som han torsdag omtalte som «kommunistisk priskontroll» som fører til varemangel, sult og mer inflasjon.

En kilde med kjennskap til Harris' økonomiske planer, sier hun fredag også vil ta til orde for bygging av 3 millioner nye boliger og for skatteinsentiver for utbyggere som bygger boliger for førstegangskjøpere.

(©NTB)