<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina raser mot Canada: – Dere skyter dere selv i leggen

Etter at Canada innførte 100 prosent toll på kinesiske elbiler, sparer ikke kinesiske aviser på kruttet.

Publisert 28. aug.
Oppdatert 28. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 325 ord
PROTEKSJONISME TREND: Xi Jinping, president i Kina. Foto: Bloomberg

På mandag kunngjorde den kanadiske statsministeren, Justin Trudeau, at landet innfører 100 prosent toll på kinesiske elbiler, og 25 prosent toll på kinesisk stål og aluminium.

Frontalangrep

Kinas statlige medier er rasende og sier: Canada «skyter seg selv i foten» ved å «følge USAs proteksjonistiske politikk,» skrev en redaktør i Global Times, et talerør for den kinesiske regjeringen, ifølge CNBC.

Canada blir «holdt som gissel» av USAs «usunne politikk [som] bare vil skape flere hindringer for det frie markedet, noe som fører til negative virkninger og uforutsette sjokk på den innenlandske økonomien,» hevdet Global Times, og oppfordret Canada til å «prioritere utviklingen av sin egen økonomi.»

Talspersoner i Beijing uttalte: «Kina er sterkt misfornøyd og motsetter seg dette.» Canada «har åpenbart brutt WTO-regler og blindt fulgt visse andre land.»

Utjevne konkurransen

På den andre siden sier Canada at tiltakene skal «utjevne konkurransevilkårene for kanadiske arbeidere.»

Tollen vil gjøre det mulig for kanadiske produsenter av elbiler, stål og aluminium å konkurrere både hjemme og i utlandet, ifølge CNBC.

Tiltakene kommer i kjølvannet av at USA og EU har innført nye skatter på kinesiske varer, knyttet til bekymringer om urettferdige subsidier, heter det i avisen.

Proteksjonisme-trend

Biden-administrasjonen innførte i mai betydelige tariffer på kinesiske elbiler, batterier, solceller, stål, aluminium og medisinsk utstyr, ifølge CNBC.

EU innførte i sommer tollsatser mot Kina på opptil 36,3 prosent på import av elbiler fra Kina, med unntak av Tesla, som fikk redusert tilleggssats på 9 prosent.

Proteksjonisme overfor Kina finner man til og med i BRICS-landene, hvor Brasil innførte en 25 prosent skatt på stål over en gitt pris til sin gode handelspartner.

Trump har drøftet å innføre kraftige tollsatser på kinesiske importvarer til USA hvis han blir gjenvalgt, mellom 60–100 prosent.

Andrew Tilton i Goldman Sachs spådde i juli at hvis Trumps forslag om en 60 prosent tollsats blir realisert, vil Kinas BNP svekkes med 2 prosentpoeng. Et UBS-team spår en nedgang på 2,5 prosentpoeng.