Debattinnlegg: Glenn Agung Hole, førsteamanuensis i entreprenørskap, økonomi og ledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
Eierbeskatningen av norske aksjeformuer har skutt i været med hele 107 prosent siden 2021 når skatten må dekkes gjennom utbytte.
Denne massive økningen gjør det dyrt for eiere å dekke skatten uten å selge aksjer eller hente ut store utbytter. Mange hevder at slike tall umulig kan stemme – men de er dokumenterbare.
La meg vise konkrete regnestykker som også knuser myten om at fritaksmetoden gir kapitalister «skattefritak,» som økonomer på venstresiden ofte hevder.
Fritaksmetoden handler kun om å unngå dobbeltbeskatning slik at kapital kan reinvesteres i norske bedrifter. Uten denne mekanismen ville norske gründere og investorer hatt enda tøffere vilkår.
Eierbeskatning fra 2021 til 2023: Dokumentert økning på 107 prosent
Kapitalbeskatningen har økt dramatisk på grunn av endringer i verdsettelsesrabatt og formuesskattesats. La oss ta et eksempel der en bedriftseier har aksjeverdier på 25 millioner kroner:
1) Skattebelastning i 2021:
2) Skattebelastning i 2023:
Denne økningen på 107 prosent viser hvordan kapitalbeskatningen har bundet opp eiers midler, reduserer tilgjengelig kapital for investering og hindrer videre vekst.
Fritaksmetoden: Ikke et skattefritak for de rike!
Fritaksmetoden blir ofte feilaktig fremstilt som et «smutthull» for kapitalister til å unngå skatt. Men dette er ren skremselspropaganda. Fritaksmetoden er ikke annet enn et nødvendighetsverktøy for å unngå dobbeltbeskatning, slik at kapital kan reinvesteres mellom selskaper uten straffende skattlegging på hvert trinn. Skatt utløses uansett i det øyeblikket midlene tas ut til privat bruk – ingen slipper unna. Her er tallene som avslører sannheten.
En vanvittig økning i eierbeskatningen på 107 prosent på to år – vi snakker nærmest om konfiskasjon!
Så lenge pengene holdes i holdingselskapet og reinvesteres i nye bedrifter, unngår de videre skatt og fungerer som risikokapital for gründere og innovasjon. Men her er realiteten når pengene tas ut:
Den nye kapitalbeskatningen har allerede skapt en flukt av kapitalsterke investorer, og nå følger gründerne etter. Skyhøy skatt gjør det lite attraktivt å investere lokalt, og konsekvensen er svekket verdiskaping, særlig for små og mellomstore bedrifter som allerede sliter med kapitalmangel. Myten om bunnfradraget på 3 millioner som «beskyttelse» faller også til jorden – kapitalkrevende bedrifter trenger langt større summer for å vokse og overleve.
En vanvittig økning i eierbeskatningen på 107 prosent på to år – vi snakker nærmest om konfiskasjon! Myten om «skattefrie» investeringer gjennom fritaksmodellen? Bare tull. Kapitalen beskattes først med 22 prosent selskapsskatt, og når pengene endelig tas ut som utbytte, påløper en utbytteskatt på 37,84 prosent.
Denne nådeløse beskatningen skremmer gründere og investorer ut av landet. Hvis skattebomben ikke desarmeres, kan norsk entreprenørskap snart være historie, med landet solgt ut til utenlandske aktører.
Glenn Agung Hole
Førsteamanuensis i entreprenørskap, økonomi og ledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN)