<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
SLIK SER VI UT: Utenriksminister Espen Barth Eide er Norges ansikt utad. Han er cand.polit. i statsvitenskap. Yrkeserfaringen er en jobb i Europabevegelsen, noen år ved Norsk utenrikspolitiske institutt (NUPI) og et par år i FN, i tillegg til mange år på Stortinget. Her sammen med den danske utenriksministeren, Lars Løkke Rasmussen.  Foto: NTB

Norske politikere på utdanningsbunnen

Kapitaleiere på flukt og gründere som strupes. Verdens finanspresse bryr seg ikke om de store stridstemaene i annerledeslandet Norge. Derimot skriver de om et nytt haveventyr og norske politikere med lav utdannelse.

Publisert 1. des. 2024
Lesetid: 4 minutter

Vi er lykkelige og vi er rike. Vi lever i et vakkert land som mange i verden ønsker å besøke. Dessuten har vi et gigantisk pensjonsfond. Det har vært den tradisjonelle rapporten om Norge i utenlandske medier.

Er bildet av Norge snudd på hodet ute i verden nå?

Rekordsvak krone, skyhøyt sykefravær, en oljenæring i solnedgang, kapitaleiere på rømmen og trusler om exitskatt bør vel ha gitt utenlandske journalister andre toppsaker om Norge.

Men debatten som har tatt fyr her hjemme, er usynlig utenfor landegrensene. Svenske Norvolts spektakulære konkurs har fått større oppmerksomhet internasjonalt enn de politiske motsetningene i Norge.

Politikere uten utdanning

Economist har tatt for seg utdanningsnivået blant politikere i ulike land, og her får Norge ekstra oppmerksomhet. Hvem er det som styrer verden? spør magasinet. I oktober og november er det kommet nye studier som gir nytt innblikk i temaet. Den ene er basert på 20.000 parlamentarikere i 97 land. Den fant at 78 prosent hadde utdannelse tilsvarende en bachelorgrad, mens 40 prosent hadde utdannelse på masternivå. Dette er langt over befolkningen generelt, der tallene er henholdsvis 35 prosent og 15 prosent.

De landene som briljerer med politikere med høyest utdannelse er Polen, Tsjekkia og Ukraina i Europa. I Asia utmerker Taiwan og Sør-Korea seg. Videre kommer USA på en sjetteplass.

Hvor er Norge? Jo, Norge er i toppen av listen over land som har flest parlamentarikere med kun grunnskole.

«Italia, Norge og England har den høyeste andelen med politikere med kun grunnskole», skriver Economist. Magasinet nevner riktignok ikke at mange land ønsker parlamentarikere som representerer et tversnitt av befolkningen.

ANNERLEDESLANDET: Financial Times skriver stadig vekk om Norge. Foto: Dreamstime

Den omstridte dykketuren

Én sak har fått nesten større oppmerksomhet ute enn hjemme: Norges modige plan om et nytt økonomisk eventyr til havs.

Både Wall Street Journal og Fortune har satt søkelys på at Norge vil ta lederrollen innen utvinning av mineraler fra havbunnen. Mellom Norge og Grønland ligger et felt som inneholder nok kobolt og sjeldne metaller til å forsyne en hel industri, forteller WSJ i en reportasje. Norske politikere er modige og USA følger godt med. Den planlagte utvinningen av mineraler fra havbunnen er veldig kontroversiell, understreker avisen.

Og magasinet Fortune henger seg på. Norge kan bli verdens første land til å drive gruvevirksomhet på havbunnen og Greenpeace raser mot Norge, rapporterer Fortune.

Skal være happy for svak krone

Financial Times tar for seg den svake kronen i sin spalte FT Alphaville. De viser til sjeføkonomen i Apollo Global Management, Torsten Sløk, som i en rapport kom frem til at det var to årsaker til at kronen ser svak: Fed hevet rentene raskere enn Norges Bank, i tillegg til svakere oljepriser.

Dersom den norske og den svenske kronen snur oppover, vil nok de to landene oppdage at det eneste som er verre enn en svak krone, er en sterk krone, skriver kommentatoren Robin Wigglesworth.

Den svake norske kronen er et mysterium, skriver Economist som nylig også utforsket hvordan verden kan unngå anarki i Antarktis, der Norge har en riktig rolle.

Economist er også bekymret for villaksen. Klimaendringer og havbruk er to store trusler mot villaksen, skriver magasinet som sammenligner bestandnedgangen med situasjonen for pandabjørner.

Oljefondets Nicolai Tangen får stadig oppmerksomhet i Europas viktigste finanspublikasjoner. Nylig gjestet han Financial Times-podcasten Unhedged Podcast med Katie Martin.

Tangen har tidligere uttalt til avisen at han mener amerikanere er bedre på lange arbeidsdager og mer fleksible enn europeere, og at dette hjelper amerikansk næringsliv.

I podcasten som ble publisert i oktober gir han en heller laber attest til europeisk økonomi:

Fordi den økonomiske veksten er lavere, arbeidsmarkedene mindre fleksible og reguleringene er større, så er det vanskeligere å drive innovasjon.

«Det er ikke bare noe jeg mener, det er noe vi hører fra konsernsjefene i de største selskapene i Europa og USA. Avkastningen i Europa har vært halvparten av hva den har vært i USA siste 10 år. Dette har konsekvenser», sa Tangen i podcasten.

ELSKET AV FT: Nicolai Tangen er en internasjonal sitatmaskin. Foto: Eivind Yggeseth

Knausgaard og Reinsve

Det rapporteres fortsatt mye om klassikerne. Norges Banks rentebeslutninger, Oljefondets aktive roller i ulike selskaper og vår boblende turistnæring. Og om Erling Braut Haalands scoringer og Marius Borg Høibys selvmål selvsagt.

Financial Times gjengir ellers skuespillertalentet Renate Reinsves reiseguide til et Oslobesøk, om Equinors overraskende kjøp av 10 prosent av Ørsted og om den siste boken fra Karl Ove Knausgaard.

Forbes har et mykt syn på Norge. Her går det i reiselivssaker. «How to pack like a pro for a Norway Cruise» og «The adorable myth behind Norway’s Seven Sisters». I tillegg en artikkel om norske Seagems som lager mattilsetning fra fisk og sjødyr.

Fortune skriver om at Norge kan nå en elbilandel i nybilsalget på 100 prosent og forteller ellers om frølageret på Svalbard.

Verden har tydeligvis ikke fått med seg gründer Christer Dalsbøes TikTok-hit: «Don’t come to Norway».