– Stoler ikke på Arbeiderpartiet
Vil regjeringen sprenges? Politikerne ga ikke svar i Debatten torsdag. Men at de ikke har tillit til Ap var Sp tydelige på.
![Article lead](https://imaginary.finansavisen.no/resize?url=https%3A%2F%2Fsmooth-storage.aptoma.no%2Fusers%2Fhegnar%2Fimages%2F120908053.png%3Ft%5Bquality%5D%3D100%26%26accessToken%3D97c5a7b4be6d67808e80d1c24112ed82720f2dad2936b8a683edf39c907f5d7b)
– Velkommen til det som kan være nedtellingen til Støre-regjeringens fall, innledet programleder Fredrik Solvang i Debatten torsdag.
Spørsmålet om hvorvidt uenigheten rundt EUs fjerde energimarkedspakke vil sprenge regjeringen, henger imidlertid fortsatt i luften etter 45 minutters debatt på statskanalen.
Det er ikke hele pakken som Arbeiderpartiet har lagt på bordet, men innføringen av tre av åtte direktiver. (Se faktaboks). Det godtar ikke Sp.
– Senterpartiet ser pakken som en helhet. Vi har ikke akseptert å innføre pakken bitvis. Da vet vi hva som skjer. Da får de (Arbeiderpartiet, red.anm) oss med på tre direktiver nå, og så slår de seg sammen med Høyre etter valget, og innfører de fem siste, sa Marit Arnstad.
Hun er parlementarisk leder for Sp og representerte partiet i debatten.
EUs fjerde energimarkedspakke
EUs fjerde energimarkedspakke består av åtte direktiver og forordninger som regulerer kraftmarkedet i EU. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre av disse direktivene:
Senterpartiet ønsker ikke å innføre noen av direktivene.
– Når Arbeiderpartiet ikke er villig til å starte noen diskusjon om veto, så må jeg si at jeg stoler ikke på Arbeiderpartiet i saken her. Jeg tror at de er så tro mot EØS-avtalen at når de kommer over valget, vil de alliere seg med Høyre, la hun senere til.
– Situasjonen er dramatisk
Arbeiderpartiet var representert ved energiminister Terje Aasland, som også har lagt frem forslaget for regjeringen. At partiet nå prøver å snikinnføre pakken var han ikke med på.
– Vi gjør det fordi vi er inne i en situasjon som er ganske dramatisk. Verden har forandret seg på en uke, var statsrådens forklaring på hvorfor forslaget er lagt frem.
Aasland refererte da til starten av Trumps andre presidentperiode. Han la videre til at det er viktig å bygge opp under EØS-avtalen.
– Nå er vi i en situasjon hvor det er viktig at vi klarer å ivareta norske interesser. EU er vårt viktigste marked for eksport.
– Er dette for å please EU? ville Solvang vite.
– Nei, avviste statsråden blankt.
Men Aasland uttrykte også at han i utgangspunktet synes konflikten er unødvendig oppblåst. Fra Sps side har Norges selvråderett blitt problematisert, særlig i tilknytning til den allerede kompliserte strømdebatten.
– Det handler ikke om å frasi seg noen nasjonal selvråderett på noen måte, og det vet Arnstad godt, sa han, og la senere til:
– Disse tre direktivene har ingenting direkte med energisamarbeidet å gjøre. Det er et regelverk. Det underbygges godt av norsk lovgivning slik den er i dag.
Avviser dissens
Bakteppet er to dager med mye dramatikk i mediene. Etter regjeringskonferanse torsdag, skal statsministeren ha hasteinnkalt til møte med Aps maktbase, ifølge VG.
Tunge profiler i Senterpartiet, som Sandra Borch og Per Olaf Lundteigen, har offentlig fastslått at det ikke vil være aktuelt å fortsette regjeringssamarbeidet dersom direktivene presses gjennom. Dramaet startet for alvor da Borch rykke ut i VG onsdag morgen og sa det ville være «umulig for Sp å sitte i regjering» dersom det var tilfellet.
I utgangspunktet kan Senterpartiet ta dissens for å markere motstand, men dette er ikke et alternativ ifølge Arnstad.
– Da blir vi medansvarlig for gjennomføring. Mange i stortingsgruppen er skeptisk til det, fastslo hun.
På stortinget får Senterpartiet for øvrig støtte fra SV, Rødt og FrP, som heller ikke vil innføre direktivene. Venstre, Høyre og MDG støtter Ap.
– Alle sitter og lurer på, når skal Sp bestemme seg? avsluttet Solvang.
– Det kommer vi inn på de neste dagene, var det nærmeste Arnstad ville svare.