<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum: – Vi må ta tilbake kontrollen

Senterpartiet rikker seg ikke i strøm-konflikten. Om de kan gå ut av regjering vil de heller ikke svare på. 

Publisert 27. jan.
Oppdatert 27. jan.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
MØTTE PRESSEN: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).  Foto: Eivind Yggeseth

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møter pressen etter sentralstyremøtet i Senterpartiet. 

– Det som er det store engasjementet, er hvordan vi kan sikre lave og stabile strømpriser til folk i Norge, hvordan kan vi sikre mer nasjonal kontroll, og at det er folkevalgt styring, fastslo han. 

Det har stormet i regjeringen den siste uken over de tre EU-direktivene (se faktaboks). Flere Sp-topper har sagt offentlig at partiet ikke kan sitte i regjering dersom direktivene innføres. Arbeiderpartiet har også lagt seg på bakbeina, og insisterer på gjennomføring. 

For Vedum veier både erfaringen fra installering av de omdiskuterte strømkablene, og generell skepsis til EU, tungt. 

– Norge ble lurt, sa han, med referanse til kablene. 

Deretter fulgte flere spark til Høyre og FrP. 

– Da Terje Søviknes (FrPs tidligere energiminister, red.anm) la frem forslaget til Acer høsten 2017, sa han at det ikke ville noen betydning for norsk strømpris. Analysene rundt å bygge de to kablene var det samme, at de ikke ville ha noen betydning for norsk strømpris. Men nå ser vi resultatene, sier Vedum.

– Det har vært ustabilitet, og det har vært et dysfunksjonelt strømmarked. Det som er Senterpartiets klare mål, er å ta mer kontroll tilbake igjen.

EUs fjerde energimarkedspakke

EUs fjerde energimarkedspakke består av åtte direktiver og forordninger som regulerer kraftmarkedet i EU. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre av disse direktivene: 

  • Fornybardirektivet, som krever at minst 32 prosent av energiforbruket skal være fornybart innen 2030.  
  • Energieffektiviseringsdirektivet, som legger krav for energieffekivisering. Setter mål om å redusere energiforbruket med 32,5 prosent innen 2030.  
  • Bygningsenergidirektivet, som stiller krav til energieffektivitet i bygg. 

Senterpartiet ønsker ikke å innføre noen av direktivene. 

Direktivene som nå ligger på bordet handler i utgangspunktet ikke om de omdiskuterte strømkablene, men om målsetninger for fornybar energi og energieffektivisering. Men finansministeren vil la EU sette noen føringer for energipolitikken, sier han. 

– Noen sier vi er forpliktet til å ta inn alt som kommer fra EU. Vi er helt uenig i den tolkningen av EØS-avtalen. Vi er også helt uenige i at vi skal koble hvordan man isolerer hus på Hamar til handelspolitikken, slik som noen partier gjør. 

– Vet hva vi vil

Finansministeren nevnte ikke statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ved navn, men nettopp uro i handelspolitikken er blant faktorene Støre har trukket opp. 

Fredag inviterte han til en lignende pressekonferanse som Vedum. Der argumenterte han for direktivene utifra et sikkerhetsperspektiv, med referanse til geopolitisk uro. Resonnement var at det nå er viktig å beholde gode bånd til EU. Støre sa også at innføringen vil gi norske bedrifter like rammevilkår som sine europeiske naboer. 

Det er med andre ord steile fronter mellom de to regjeringspartiene. Vedum ble gjentatte ganger spurt om det var realistisk at partiene ville finne frem til et kompromiss. 

– Det pågår helt reelle samtaler mellom Ap og Sp hvordan vi kan få mer stabile, lavere strømpriser og mer nasjonal kontroll på energipolitikken. Så får vi se hvilke løsning vi klarer å finne, var blant svarene på spørsmålet. 

– Senterpartiet er et parti som vet hva vi vil. Det er et sterkt lag. Også får vi se hvilken løsning vi klarer å finne, la han senere til. 

– Rar kobling

Han tror for øvrig heller ikke at direktivene har noe å si for det norsk-europeiske samarbeidet. 

– Det er en veldig rar kobling som har blitt gjort. At folk i Frankrike eller Tyskland er veldig opptatt av hvordan vi skal isolere husene våre på Stange. Det tror jeg ikke noe på. 

Han gjentok imidlertid flere ganger at han har «stor respekt» for Støre. Parlamentarisk leder Marit Arnstad har på sin side fastslått at hun ikke har tillit til at Ap vil nøye seg med å bare innføre de tre direktivene, men vil «snikinnføre» resten. 

Har du tillit til Støre? 

– Nå får vi sette oss ned, diskutere og lande det. Det er det vi jobber med nå.