+ mer
TILTALT: Tidligere toppdiplomat, journalist og sjarmør Kim Philby innkalte i 1955 til pressekonferanse da han var tiltalt for spionasje. Han ble siden frikjent og rømte til Mosvka. I 2018 oppkalte byen et område etter ham. Kim Philby Square.  Foto: NTB Scanpix

Storbritannias Arne Treholt

Vel, alle spioner svikter noen. Men få sviktet kompisen sin, slik Kim Philby sviktet Nicholas Elliot. 

Spioner, hvorfor er de alltid så fascinerende?

35 år etter at Arne Treholt ble avslørt for å ha stappet lommene fulle av dollarsedler med sovjetisk DNA, og kjøpt Mercedeser finansiert av kameratskapet i øst, er det fortsatt en snakkis. Statshemmeligheter ble solgt for en lav pris, men kjendisstatusen ble ikke mindre.
Og senest på sensommeren ble det stoppet en nordmann som har byttet informasjon mot cash fra røde bror. Hvem er han, lurer alle på. 

Noen spioner liker man. Det er de som spionerer for deg. De du ikke liker, det er forræderne, de som spionerer mot deg. Svikter fedreland og venner.

Typer som Kim Philby. Han var fra britisk overklasse, og gikk på prestisjeskolen Eton, før han pakket motorsykkelen og rotet seg vekk ideologisk i Wien på 30-tallet. Etter å ha vært brennende kommunist noen år, og giftet seg med en, gjenoppsto han i Storbritannia før andre verdenskrig som en type tatt rett ut av koko-høyre. Nesten fascistitisk i tankegangen, men spinnende på tomgang i en høyrerettet avis uten fremtid.

Best og verst

Vel, under overflaten hadde han ideologisk aldri forlatt sine venner i øst. Istedenfor ble han den beste/verste spionen mot storbrittania i moderne tid. Han var kjent i ettertid som den mest suksessfulle spionen i gruppen kjent som Cambridge Five, og fikk snappet opp masse statshemmeligheter. Han ble tilogmed tiltalt som spion og frikjent, før han til slutt rømte bak jernteppet.

Nå skal det lages serie om mannen, og hans beste venn. Dominic West, kjent fra blant annet The Wire, skal spille den karismatiske Philby, mens Damian Lewis fra Billions og Band of Brothers spiller han nære studiekompis Nicholas Elliot. Sistnevnte var bestekompisen som også var i MI6 og som forsvarte Philby innbitt mot spionanklagene i mange år, før han innså sviket. 

Serien lages av britene og er ventet til neste år. Det er bare å glede seg.

Premium