+ mer
Avkastningen på god Whisky har vært formidabel.  Foto: Getty Images

De beste alternative investeringene

Redd for børs, aksjer og krytovaluta? Her er det siste ti årenes beste alternative investeringer.

2020 og 2021 ble årene hvor alle fikk øynene opp for å gjøre mer enn å spare i banken. Flere enn noensinne kjøper aksjer, vi handler i fond og trader kryptovaluta. For ikke å snakke om kryptokunst.

Men om du skyr aksjemarkedet, Wall Street og finanslingo, hva er de beste alternativene du har? Biler? Kunst? Drikkevarer?

Kort svar: Alt funker.

Liker kunst

Knight Frank har gjort en undersøkelse blant 600 banker, forvaltere og familiekontorer til sin Wealth Report 2021, og i den forbindelse har de også kartlagt hva som har vært beste alternative investeringene.

Den helt klart mest populære verden over, med unntak av Afrika og Asia (hvor den var nest mest populær), er kunst. Kanskje ikke så rart, siden det har vært en etablert form for investering i mange hundre år, samtidig som det er et marked som er estimert å være verdt 500 milliarder kroner pr. 2019.

De beste globale alternative investeringene (siste ti år)

1: Sjelden Whisky - 478 prosent

2: Klassiske biler - 193 prosent

3: Vin - 127 prosent

4: Vesker - 108 prosent

5: Klokker - 89 prosent

6: Mynter - 72 prosent

7: Kunst - 71 prosent

8: Smykker - 67 prosent

9: Fargede diamanter - 39 prosent

10: Møbler - 22 prosent

Kilde: Frank Knight

Men den djerve investor vet at det som er mest populært, ikke automatisk er det mest lukrative. Sånn er det også for de alternative. Når det kommer til avkastning er det en helt annen kategori som går av med seieren, iallefall når man ser på avkastningen over ti år.

Dyre drikker

For i denne perioden hadde det helt klart vært best å ta seg en whisky. Eller helst mange og puttet på lager, mens man heller slukket tørsten med en pils. For de siste årene har sjeldne whiskyer hatt en verdiøkning på gjennomsnittlig 478 prosent. Det er over 400 prosent mer enn kunst i snitt.

En annen yndet form for alternativ investering, som blant annet finansmannen Arne Fredly har puttet pengene sine i, er klassiske biler. Om du vet hva du kjøpte i de ti årene som gikk, kan du se tilbake på en gjennomsnittlig avkastning på rundt 200 prosent.

Kvinnefavoritt

En sektor som virkelig har begynt å kaste av seg, og da med kvinnelige investorer i front, er vesker. Her har verdiene økt i snitt med over 100 prosent.

Og lurer du på hva Afrika og Asia foretrekker fremfor kunst? Svaret er klokker, en sektor som kan se tilbake på en økning i snitt på 89 prosent over ti år. Men her må det også være lov å skyte inn at noen sveitsiske klokkehus har hatt en vesentlig større økning enn det, bare over noen få år.

Global gjennomsnittlig popularitet for alternative investeringer

Global Average Ranking of Luxury Alternative Investments (Popularity)

1: Kunst

2: Klassiske biler

3: Klokker

4: Vin

5: Smykker

6: Sjelden Whisky

7: Møbler

8: Fargede diamanter

9: Mynter

10: Vesker

Kilde: Knight Frank
Premium