Du har for tiden tre typer pizza. Overtidspizza av typen i pappkartong, frossenpizza av typen Grandis etc eller du kan se folk du kjenner lage de mest sinnsyke kreasjoner. Før brygget man øl, nå setter vi deig, iallefall om man skal tro sosiale medier.
Og selvsagt har man skaffet en egen pizzaovn. Pizzastein i komfyren kan sikkert funke, men ikke for deg og de du kjenner. Her skal det kjøpes ordentlig ovn.
Og joda, det er faktisk ikke dumt. Det finnes definitivt dummere måter å bruke pengene på. For hjemmelaget pizza er og blir digg, enten du er 5 år, 25 år eller 75 år.
De siste årene har vi testet ulike pizzaovner, men vi har aldri helt kommet til Ooni, som samtidig er litt Mercedesen blant pizzaovnene. Så da var det bare å rydde plass og fyre opp en Ooni Koda 16. Hvorfor ikke gå på S-klassen, når man først tester Mercedes, tenker du.
Ooni Karu 16
Pluss
- Diger pizzaovn - kan lage mye pizza
- Effektiv både med gass og ved
- Ser kul ut
Minus
- Diger pizzaovn - tar mye plass
- Dyr
- Tung
- Blir litt varm på utsiden
Pris: 9998,- kroner
Og allerede når du pakker opp Oonien merker du at dette er noe litt annet. Tilogmed innpakningen er forseggjort. Det lager dog en del søppel, men det får gå. Pizzaen venter!
For å gjøre tilgangen til dette enkel har vi testet ovnen med ferdige pizzadeiger, av typen du får kjøpt på litt dyrere matbutikker. Aller best blir det selvsagt om du har egne hevekasser, og kompliserte meltyper, men vi har altså holdt oss til ferdigdeigene som selges rettet mot for eksempel Ooni-kunder.
Resultat i en slik ovn som dette blir formidabel. Ooni har jo skaffet seg sertifisering fra den napolitanske organisasjonen AVPN for at denne kan lage ordentlig italiensk pizza, og selv om det mistenkes å være litt en PR-greie, så er det likevel strenge krav for å få den utmerkelsen. Ovnen blir varm, og døren gjør at den holder godt på varmen og, så du skal være litt konsentrert for å mestre steking de første gangene. Men det blir veldig jevnt, og pizzaen trenger ikke å snus like mange ganger som mindre ovner ofte krever.
Ulempen med ovnen vi kjørte i gang med er at den er vedfyrt. Det var iallefall beskjeden før vi satte i gang. Men dette var slett ikke noe problem. Skal det gjøres ordentlig, skal det gjøres med tre. Med noen lange, tynne bjørkekubber, satte vi i gang. Og det blir fort varmt. Vi nådde rundt 450 grader på ca 25, som er tilsvarende det en gassdrevet koda 16 skal klare. Det er litt styrete å lage pizza selv, så dette styret klarer man liksom å leve med. Til du må vaske. For det blir sotete til tider.
Gass gass gass
Om du ikke synes det er en del av sjarmen hver gang du lager pizza kan den heldigvis tilkobles gass, som jeg mistenker at en del faktisk vil ty til når man bare skal lage en kjapp pizza, ikke imponere. Det fungerer kjempebra for øvrig, og kan fort bli modus operandi, særlig om du har latt seg rive med og kjøpe en litt mer komplisert ovn enn ferdighetene skulle tilsi i starten. Så er det også noe pragmatisk over å kunne showe til selskap, og slappe av til vanlig hjemmekos.
Ooni er jo litt sære greier, så på de mindre modellene finner du et utall måter å lage din egen dørløsning med en pizzaspade, og diverse andre kompliserte løsninger på enkle problemer. På sjefsmodellen er det utrolig nok en dør. Det er derimot ingen temperaturmåler, men er du kommet dit at du lager pizza i en ovn av denne typen har du allerede kjøpt det et IR-termometer. Pass deg dog litt, for ovnen blir varm på utsiden.
Verdt mye penger
Så alt i alt er dette foreløpig toppmodellen for norske pizzabakere. Og du blir ikke skuffet. Men du får antagelig litt kjeft når husholdningen finner ut at du har blåst tett på ti tusen på en pizzaovn i denne økonomien. Sånn sett kan det tenkes at du kommer veldig langt med en litt roligere Ooni Koda 16, som må sies å være Karuens største konkurrent