+ mer
Jeanette Mix var lei av sterile hoteller. Derfor har hun investert i sitt eget hotell, Ett Hem, i det gamle ambassadestrøket i Stockholm. Foto: Eivind Yggeseth

Milliardærens andre hjem

Jeanette Mix var lei av sterile luksushoteller og drømte om et mer personlig alternativ. Resulatet er kanskje Stockholms hyggeligste hotell.

– Tanken er at du skal føle deg som om du kommer hjem til noen, sier Jeanette Mix, eier av Ett Hem. Mix står med hunden på armen i hotellets kjøkken, som tjener som samlingssted for hotellets gjester.

Ved et stort bord nærmest kjøkkenet sitter en gruppe unge gründere og diskuterer forretningsstrategi over en lunsj.
– Mange kommer hit fordi de liker det litt hjemmekoselig, og spesielt kjøkkenet er veldig populært, sier Mix. Hun kjøpte huset i 2012, og igangsatte et personlige prosjekt om å lage et lite luksushotell som skulle gi de besøkende en følelse om å være hjemme når de er borte.

Det finnes utallige flotte og overdådige luksushoteller over hele verden. Sammen med sin mann, Harald Mix, som grunnla private equity-selskapet Altor og er en av Sveriges rikeste, har hun gjennom årene besøkt utallige luksushoteller verden over. Samtidig har de en tendens til å være upersonlige.

Hjemmekoselig er stikkordet for det lille hotellet som har totalt 12 rom. Foto: Eivind Yggeseth

Ett Hem er hennes forsøk på å skape et varmere alternativ i et marked preget av sterile flater og harde linjer. Et prosjekt som har utviklet seg over flere år og som tiltrekker seg gjester fra hele verden. Mange av dem amerikanere, nordmenn og svensker.
– Det skal være personlig, og mange av gjestene som kommer hit har ofte interesse for interiør og design, sier hun.

Huset ble oppført i 1910 og har gjennom årene tjent som privatbolig, ambassade og kontor. Man går vekselvis opp knirkende trapper dekorert med nye designelementer Mix har samlet på reise i Europa over flere år, mens andre deler av huset er av nyere standard.

Ett Hem faller inn i dagens trend der hotell-eiere tar grep i konkurranse med Airbnb. Luksus handler mer om å tilby en opplevelse heller enn et rent overnattingssted med kostbart sengetøy og gullkraner.

Den nye generasjonen hotellgjester har omfavnet konseptet, og resultatet er et lite, chic hotell med 12 rom designet av anerkjente britiske designeren Ilse Crawford.Med årene har hotellet jevnlig figurert i en rekke designmagasiner og nettsteder takket være Crawfords stil og renommé.

Den britiske designeren Ilse Crawford har designet mye av inventaret, deriblant rommene. (1 / 6)

Designerens stil beskrives ofte med merkelapper som avslappet, varm og tidløs, og har bidratt til å at hotellet i dag er inne på stort antall lister over boutique-hoteller du må se. Gjestene kommer hit for Crawford, Mix’ kunstsamling og for å oppleve hotellets atmosfære.

Tanken er et hotell der du skal kunne slappe av, sitte og lese i bakhagen eller hente deg mat fra kjøleskapet i pysjen om du vil.

I hotellets «stue» står en platespiller, fylte bokhyller og en honesty-bar du kan servere deg selv drinker fra. Det er tuftet på redelighet, og duse og spreke farger er kombinert om hverandre.

I underetasjen har du mulighet til å ta i bruk hotellets treningsfasiliteter og et hammam. Samtidig fordrer hotellets størrelse at du tåler andre mennesker, og som Mix påpeker, faller ikke dette i alles smak.
– Denne typen hotell er ikke for alle, men mange av gjestene er unge og moderne som ønsker noe mer personlig. Det er mer cool og mindre for damer i pels, sier hun.

Som gjest må du tåle å både møte og snakke med andre gjester. Hotellets kjøkken er mer dagligstue enn en restaurant og folk som bor der kommer og går til lunsj og middag. (1 / 6)

Med kun et dusin rom er gjennomtrekken av gjester relativt begrenset. Et knippe kokker står og jobber på kjøkkenet mens gjestene trekker inn og ut av kjøkkenet til lunsj og middag og skaper liv i huset.

Du kommer ikke inn på Ett Hem uten å ringe på først, og må ha booket reservasjon i forkant. Mix forteller at mye av inventaret er kjøpt over tid. Ting hun har samlet over de seneste årene som i dag utgjør en bred blanding av designgjenstander og kunst fra kjente kunstnere.

Rommene følger den samme filosofien med samme inviterende stil og varme farger.Hvor mye hun har investert i hotellet vil hun ikke ut med, men hun hevder å ha fått igjen det hun har investert. Det koster, men hevder det kaster av seg når du går inn for å lage et helhetlig kvalitetsprodukt.

Det er design og husets uttrykk som skiller hotellet fra resten, og daglig leder ved hotellet forteller at de enda ikke har brukt en eneste krone på markedsføring. Hotellet ligger i Sköldungagatan 2, midt på Östermalm, i et rolig bolig- og ambassadestrøk litt utenfor Stockholms mer travle sentrum.

Pris pr. natt starter på rundt 4.000 kroner, og du kan velge mellom dobbeltrom, juniorsuiter og den største suiten på 54 kvadratmeter. Rommenes oppsett belager seg imidlertid på at du tar del i det fellesskapet hotellet byr på og du må forvente å møte på andre i trappen.

Gjør du imidlertid det, er Ett Hem et godt alternativ for en helg i byen. Eller bare for å bli inspirert.

Premium
Design