+ mer
HJEMME OG UTE: Sonos Move er en kraftpakke av en bærbar høyttaler som justerer seg etter omgivelsene og med en noe stivere pris enn mange av sine forgjengere.  Foto: Sonos

Sonos flytter ut

Sonos tar sitt første steg ut av huset med Move, en «uknuselig» kraftplugg som justerer seg etter omgivelsene.

New York: 

Før smarthjem var et etablert uttrykk, og Chromecast og AirPlay var en del av hverdagen, var amerikanske Sonos først ute med å fronte multiroms lydsystemer. Selskapet har alltid smykket seg med god lyd, og fått en hærskare av fans verden over. 

Mye fordi det å åpne en Sonos gir den samme følelsen som å pakke opp et Apple-produkt, mye fordi lydkvalitet versus størrelse er imponerende, men kanskje mest fordi Sonos klarer å holde kortisol-nivåene nede med teknologi som faktisk funker.

Det Sonos imidlertid alltid har manglet, er en høyttaler du kan ta med deg utenfor husets fire vegger. Før nå, omsider, med kraftpluggen Sonos Move.

Bredt utvalg

Sonos One har hele tiden vært selskapets melk og brød, og gjennom årene har selskapet lansert alt fra høyttalere med pondus, som Play:5, Sonos Amp som gjør de kablede Tandberg-høyttalerne fra 1980-tallet brukbare i 2019, og senest Symfonisk – det mye omtalte samarbeidet med IKEA.

Sonos Move fungerer både hjemme og ute, og sjeldnere har overgangen vært lettere.

Til dunk-dunk-musikk på en takterrasse i New York viser ansatte frem selskapets nye stolthet. Den lille, men ifølge produsenten svært robuste, høyttaleren har en god del å by på.

Produktsjefen maler Move i brede, rosende strøk, om at 17 års utvikling kulminerer i dette produktet. Essensen i det er at Sonos har brukt veldig mye tid og veldig mye penger på få til deres første portable høyttaler, og det er et produkt selskapet gambler på at skal bli en suksess.

Sonos har kanskje vært gode på hjem, men bærbare høyttalere er en helt annen liga, og en som allerede er mettet av andre aktører som Bose, Geneva og Bang & Olufsen.

Selskapet argumenterer for at det fortsatt er plass til en Sonos i samlingen, og gjør det ved å nok engang spille på lydkvalitet og enkle tilkoblinger.

Det er en enhet som skal fungere like godt til Påskelabyrinten og Sancerre-rus på sommerhytten, som til Bach på utedoen og som en del av ditt allerede nesten komplette Sonos-system hjemme.

Move gjør det ved å kombinere alt Sonos har utviklet til nå, som enkle tilkoblinger og god lyd, og pakket det inn i det selskapet hevder er en unknuselig høyttaler du kan ta med deg over alt. 

Justerer seg med akustikken

En tysk, entusiastisk lydingeniør (det finnes) forklarer at dersom du flytter høyttaleren fra innendørs til utendørs, skal den holde seg tilkoblet på nettet. Er du utenfor wifi-rekkevidde, trykker du på en knapp og den kobler seg over på Bluetooth.

Men det virkelig fiffige med høyttaleren, er at den tilpasser lyden etter hvor du plasserer den. Høyttaleren lytter til seg selv og justerer seg deretter, enten du plasserer den i et lite avlukke eller i åpent landskap.

– Vi oppdaget at det å designe en høyttaler som skal spille ute, under ulike værforhold og med skiftende akustiske omgivelser, er noe helt annet enn innendørs. Den måtte være kraftigere, og må kunne tilpasse seg der du er, sier ingeniøren.

LANG VARIHET: Move har en batterivarighet på ti timer, ifølge selskapet, og dockes enkelt i en lader når du er hjemme igjen. Foto: Sonos

Fungerer hjemme og ute

Det skrytes av at Move under test ble sluppet i bakken fra en meters høyde, med det resultat at høyttaleren ikke knuste, men betonghellen den traff. Og naturligvis skvises det inn en greie om hvor miljøvennlige selskapet er med utbyttbare batterier.

Ingen av disse argumentene er overbevisende nok til å bruke 4.000 kroner på en bærbar høyttaler, hvis den bare blir stående stille og støve. 

Ei heller at batteritiden er på solide 10 timers avspilling, eller at du har alle mulige stemmeassistenter tilgjengelig og muligheten til å koble deg på 200 strømmetjenester.

Det finnes en million alternative bærbare høyttalere, som gjør tilnærmet samme jobben for de korte periodene du trenger det, til en langt lavere pris.

Det som gjør at flere enn Sonos-entusiastene kommer til å kjøpe Move, er at når du ikke er på farten dockes høyttaleren i en lader, og sklir sømløst inn i lydsystemet du allerede har hjemme.

Dermed følger den Sonos' evige mantra: at du selv skal få lov til å velge.

Premium
Design