+ mer
LETT ANTENNELIG: Zippoer selve folkevognen av lightere. Men skal du imponere skikkelig må du nok ut med mer enn 10.000 kroner for den riktige. Foto: Getty Images

En god lighter forlenger livet

Lighteren har mistet noe av sin nytteverdi, men sjarmen er større en noen sinne.

Sesongens viktigste accesoar er ikke selbuvotter eller strikkelue. Du får tross alt ikke tent nyttårssigaren med bestemors strikkeskills – uansett hvor «lit» du tror hun er. I stedet ser vi mot Sveits. Der lager de ikke bare verdens beste og dyreste ur, de mekker også svinfine lightere. Der lager de ditt neste yndlingsobjekt.

Men før vi går videre: Lighterens historie. Det å lage kunne lage ild er noe av det som virkelig skiller oss avanserte humanoider fra resten av dyrene på denne planeten. Men inntil relativt nylig var nettopp det å lage ild noe av det mest primitive vi gjorde. Ironisk nok. Metodene var nettopp ganske simple. Våre kjære forfedre holdt seg til å febrilsk spinne en pinne fort og lenge rundt på noe tennved, før de et par hundre år senere avanserte til flinten. Sistnevnte er nok kun fortsatt i bruk hos befolkningen på Grünerløkka, hvor den sosiale konformitet representeres av selvpålagt pine når en skal benytte seg av menneskeskapt «luksus». 

Det var ikke før på 1500-tallet at vi hadde noe som lignet på en lighter. Og det var ikke før i 1823 at en tysker ved det sjarmerende navnet Johann Wolfgang Dobereiner skrudde sammen det som vi i dag definerer som en skikkelig lighter. All ære til han. Endelig kunne vi skinne i teknologiens flimrende lys.

I tiden etter ble lighteren verdenskjendis og allemannseie. Spesielt i det sigarettrøykingen virkelig tok tak i verdens befolkning. Nå er den derimot på vei inn i historiebøkene for godt – til det gode for alles helse. Men lighterens uforklarlige eleganse består.

GULLADEREN: 60-tallet var lighterens kanskje beste tiår. Nå til dags har vi heldigvis kommet på bedre tanker hva gjelder sigaretter. Foto: Getty Images

En investering i helsen

Selv om du ikke røyker i det hele tatt kan en pompøs lighter være noe for deg. For hva er ikke mer elegant enn å kunne strekke ut en hjelpende ildhånd til en frende i nød. Bare se for deg selv spaserende i nypussede, sorte oxfords og en sylfrekk gråstripete flanelldress, langs en av Londons flotteste gater i det du blir stoppet av en fremmed:

«Do you have a light, sir?»

Naturligvis har du det. Å kunne hjelpe en røyksugen brite er en glede. Spesielt når hjelpen er i form av en sølvforgylt lekkerbisken fra Dunhill. Og hvis han spør om du vil ha en sigarett som takk kan du bare på hyggelig vis si at du ikke røyker. Mer elegant blir det ikke.

Cartier, Dunhill, S.T. DuPont, Davidoff og Hermes – for å nevne noen. Alle produserer lightere i toppsjiktet. Det koster dog – fra 10.000 kroner og oppover. Men selv om du bare tar mot røykingen én gang i året, invester i en skikkelig lighter. Det kan eventuelt sees på som en investering i helsen – det er tross alt dritdyrt å miste en gravert Cartier-lighter i helgull.

Premium
Design