Form, genser. Premium 20.03.20 Foto: J. Press

Presidentenes genser

Hva har Mick Jagger, J. F Kennedy, George Bush og David Hockney til felles? En sjuskete ullgenser – kalt «Shaggy dog».

Da Bernie Sanders forkynnet det amerikanske folket i delstaten Iowa om «demokratisk idealisme» i februar, hadde han på seg en sjuskete genser av børstet ull. Et antrekk som står i stor kontrast til motstanderen, Trump og hans heroisk røde slips og brede skulderputer med silkeglans. Ironisk nok har «Shaggy Dog» genseren til Bernie Sanders lenger tradisjon i det Amerikanske Presidentskapet enn ett rødt slips. Ull-genseren har vært et symbol på amerikansk hegemoni siden Kennedy sine dager, og før det.

Elegant ull

Genseren er et tegn på den amerikansk eleganse – med røtter langt tilbake til de prestisjetunge Ivy League universitetene. Også kjent som Preppy-mote: Sportslig, underdrevet eleganse tuftet på komfortabel kvalitet. 

En signalmarkør på at du er mer opptatt av å holde deg varm på seilbåten enn å se moteriktig ut. Mer opptatt av å komme tidsnok til forelesningen enn å spjåke deg foran speilet om morgenen. For det trente øyet signaliserer genseren en nedslitt, arvet velstand.

Født på Yale. Om man gikk på Yale trengte man heller ikke å gå lenger enn bort til Campus. Klesmerket J.Press (som også har tatt patentet på Shaggy Dog) startet den aller første butikken på Yale i 1902. 

Nå har det som en gang var enkel college-bekledning for lengst blitt et symbol på amerikansk preppy-mote. Foreviget av innflytelsesrike mennesker som John F. Kennedy, George Bush, John Updike og David Hockney. Kall de gjerne ulv i fåreklær.

Flere farger

Hvert år lanserer J.Press denne genseren i forskjellige farger. I år ser det ut som andre motehus også har et ønske om å delta på «Campus». Både Prada, Acne Studios og A.P.C har børstet sitt ull for sesongen. 

Preppy-merket Rowing Blazers laget et samarbeid som er farget i pasteller som tar oss tilbake vestens økonomiske storhetstid på 80-tallet. Det orginale preppy-ikonet finner du riktignok hos J. Press som registrert et varemerke på «Shaggy Dog™».

Premium
Design