+ mer
SUPERKJENDIS: Den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright (1867-1959) var en stjerne i arkitekturverdenen. Nå åpner hans ettermæle for virtuelle omvisninger av flere av de mest kjente byggene. Her ved siden av en modell av Guggenheim-museet i New York.  Foto: NTB Scanpix

Opplev arkitekten Frank Lloyd Wrights ikoniske bygg – virtuelt

Ikoniske boliger gjøres tilgjengelig for unike, virtuelle omvisninger i coronakrisen. 

Før coronaviruset måtte du bestille flybilletter til USA, skaffe en kranglete leiebil og forsere amerikanske forsteder for å oppleve noen av landets mest spektakulære arkitektoniske designhus. Nå kan du henslengt spankulere rett inn fra din egen laptop. 

Det er den ideelle organisasjonen som driftes i den kjente arkitekten Fran Lloyd Wrights (1867- 1959) ettermæle som har startet prosjektet hvor målet er å gjøre en rekke av hans boliger virtuelt tilgjengelige mens folk sitter hjemme i karantene. Hver uke frem til midten av mai gjøres et nytt bygg, alle opprinnelig designet for den amerikanske elitens elite, tilgjengelig. 

VIRTUELL OPPLEVELSE: Fallingwater ble bygget på 30-tallet. I 2020 ser det like moderne ut. Foto: NTB Scanpix

Sjelden mulighet

Noen av Wrights ikoniske bygg er tidvis åpne for publikum, men i likhet med mange andre fasiliteter holder de stengt. Det byr på en unik virtuell mulighet til å se den amerikanske arkitektens skapelser, som ellers kun åpner for små visitter – og opprettholder et relativt strengt regime på fotografi og video. 

HJEMMEKOSELIG: Frank Lloyd Wrights tredje kone, Olgivanna Wright, sittende i hennes stue i Scottsdale i Arizona rundt 1960. Mannen hennes var naturligvis byggets arkitekt. Nå kan også du besøke huset – virtuelt. Foto: NTB Scanpix

Gratis inspirasjon til oppussingen

Blant stjernebyggene du kan besøke er spektakulære Fallingwater (huset Wright tegnet for eieren av et amerikansk varehus), hans egen vinterhytte, Gordon House, Seth Peterson Cottage og Willey House. Dette er alle bygg i hundremillionersklassen. Flere av de står på UNESCOs verdensarvliste. Med andre ord er dette skikkelige godbiter for estetikeren. 

De virtuelle visningene finner du på Frank Lloyd Wright Building Conservancys nettsider. Først ut var The Malcolm Willey House, en familievilla i Minneapolis i Minnesota. 

Premium
Design