+ mer
FALLINGWATER: Huset ble designet av arkitekt Frank Lloyd Wright på 30-tallet. I 2020 ser det fortsatt moderne ut. Foto: NTB Scanpix

Frank Lloyd Wright tegnet kanskje verdens feteste hus

Det å ha et kult hus er ikke synonymt med beliggenhet på brygga. 

Folk med dype lommer som gir frie tøyler til folk med estetisk talent er ofte en god kombinasjon. Da arkitekten Frank Lloyd Wright tegnet en villa for eierne av den amerikanske butikkjeden Kaufmann's i 1935 fikk verden enda et eksempel på det. 

Fallingwater, som Kaufmann-familiens helgeretrett ble døpt, ble delvis konstruert over en bekk i rurale Pennsylvania. Historien skal ha det til at Kaufmann og Wright hadde vært i kontakt en stund, før kjøpmannsmogulen plutselig en dag ringte arkitekten for å fortelle at han nå var på vei for å se på tegningene. Wright, som for tiden underviste på sin egen designskole, hadde ikke begynt på det visuelle arbeidet. 

På to timer tegnet han, foran sine elever, hele plantegningen over det nye huset. 

TIDLØS: I 1937 stod endelig den storslagne villaen ferdig. Foto: NTB Scanpix

Rikfolk og estetikere

Først var Kaufmann skuffet over både størrelsen og plasseringen. Wright hadde ignorert hans ønske om å plassere boligen med utsikt over fjellene – ikke over bekken. Kaufmann ønsket også separate soverom for seg selv og kona. Det fikk han, men Kaufmanns plan for hvor huset skulle plasseres på tomten bestod. 

Byggeprossesen var preget av konflikter mellom Wright, Kaufmann og entreprenøren. Men i 1937 stod endelig den storslagne villaen ferdig. Arkitekturen var preget av store, åpne flater, med sterkt markerte vertikale og horisontale linjer. Det hele var bygget i betong og stein. Opprinnelig var planen at byggeprosjektet skulle koste Kaufmann 35.000 dollar. Fakturaen viste derimot 155.000 dollar, hvilket tilsvarer rundt 2,8 millioner dollar i dag. Det kostet å være kar den gangen også. 

ARKITEKTEN: Frank Lloyd Wright var mannen bak Fallingwater. Foto: NTB Scanpix

Et levende museum

Kaufmann-familien anså seg selv som ferdige med huset på 60-tallet. Da donerte de det til en ideel organisasjon i delstaten. I dag kan du fortsatt traske rundt i huset som om det var ditt eget, da det har blitt omgjort til museum for fordums prakt. Kaufmann's velkjente varehus er nå en del av Macy's. 

Premium
Design