+ mer
ELSKET AV BØNDER: Opinels lille foldekniv er som skapt for matlaging i rurale Frankrike.  Foto: Nicolai Giil

Opinel: Kniven for deg som ikke trenger kniv

For et farlig verktøy å være, er Opinel-kniven blant de mer sjarmerende.

Kniv er et omdiskutert tema. En ting er å nerde ut over japanske, håndsmidde brødkniver i damaskusstål. Det er jo bare trivelig. En annen ting er å ta med foldekniv på stranden. For de fleste blir det nokså overkill – for ikke å snakke om et mulig lovbrudd. 

I Frankrike har gamle boccha-spillere, trøffeljegere, bønder, blomsterdekoratører, vinfolk og andre ostespisende livsnytere hatt den perfekte lommekniven siden 1890. 

Da startet Opinel opp i Saint-Jean-deMaurienne. Og siden har de laget akuratt det folket trenger: en spisekniv du kan ta med deg. For å skjære en vellagret ost. Spikke en trebåt i eik. Krafse frem en trøffel. Det sies at selveste Pablo Picasso brukte sin Opinel-kniv til å skulpturere sine arbeider.  

Treflis

Designet er ikke fancy. Det er funksjonelt i stedet. Slik har det stått relativt uendret siden 1897, i et enkelt trehåndtak i bøk, et knivblad av karbonstål og en enda enklere låsefunksjon. Men enkelhet til tross, designet har vært elsket i over hundre år. 

I 1987 ble en Opinel-kniv utstilt sammen med andre ikoniske produkter som Porsche 911 og Rolex-klokker på Victoria & Albert-museumet i London, da under tittelen «De hundre vakreste produktene i verden».

Opinel-knivene er nokså rimelige. Det legger til på den franske sjarmen. Du får de fleste av de totalt ti størrelsene til under 300 kroner. Dette til tross for at det familieeide selskapet gjør alt i hjemlandet. 

Et noe mer chiq alternativ til den sveitsiske lommekniven. 

Premium
Design