+ mer
GAMMELT NYTT: Gamle brettspill er i vinden. Hva med et slag Anti-Monopol eller Ekofiskspillet? Eller kanskje la deg inspirere av The Flying Swede i Ronnie Peterson egne brettspill? Finansavisen Premium har anbefalingene fra spillegalskapens skattekammer. Foto: Eivind Yggeseth

Anti-Monopol og andre gamle brettspill som fortsatt funker

Brettspill er endelig kult igjen. Men det gjelder ikke alle de du finner på loftet.

Brettspill er nostalgi. Alle kaffeflekkene, tusjmerkene, jokerkortene som mangler og de brettede kantene på Ludoen på hytta forteller hver sin lille historie om juks og din onkel som ikke tåler å tape. 

Men glem nå det. Nostalgi var noe man hadde før i tiden. For da kunne man hygge seg med Monopol. I dag må ungdommen spille «Secret Hitler», «Politisk ukorrekt» eller «Bezzerwizzer» for å ha det moro. 

Det var lettere å ha det moro før i tiden. En kunne fryde seg over litt enkel papp, fake penger og knæsje plastbrikker i skjønn harmoni utover stuebordet. Og det gjorde at presset på brettspillene var mindre. Det var jo ikke sånn at du heller kunne vende nesa mot iPaden eller Netflix for underholdning. Bordet og brettspillet fanget. 

ANTI-MONOPOL: Det er et anti-trust fond som er din venn i motsvaret til klassiske Monopol. Foto: Eivind Yggeseth

Lite press til tross, det finnes et par glemte, norske brettspillhelter å finne i arkivet– eller i den gamle trekisten oppe i hemsen på hytta. Noen slike glemte skatter kan du også finne i denne saken. Og de funker fortsatt. 

Anti-Monopol 

Har du noen gang vært med på obligatorisk hyttetur med partiet Rødt? Kanskje ikke. Men hvis noe slikt finnes er det nok ikke Monopol som dras frem når moroa starter.  I stedet høres i det minste Anti-Monopol ut som det perfekte brettspillet for de som ikke liker kapitalisme. Målet er enkelt: å slå den kapitalistiske storindustrien ned i ridestøvlene. 

Anti-Monopol

Utgitt første gang i: 1973

Oppfinner: Den amerikanske professoren Ralph Anspach.

Produsent: Alga

Pris: Vi betalte 250 kroner på Finn.no.

Hva må til for å vinne: «Vinner gjør den deltager som totalt har flest poeng og samtidig har gjort markedsøkonomien og landets forbrukere en tjeneste.»

Antall spillere: 2 til 6 deltagere (fra 8 år). 

For deg som: ... ikke liker Monopol eller monopoler. Eller for deg som ønsker litt variasjon fra vanlige Monopol. 

Det var den amerikanske professoren Ralph Anspach som oppfant spillet på starten av 70-tallet. Han synes det var direkte ufint at folk som spilte vanlig Monopol fikk inntrykket av at et markedsmonopol var noe å strebe etter i den virkelige verden også. I strikt opposisjon til den tanken tok han fatt i å designe Anti-Monopol – for å vise hvordan nettopp monopoler i en fri økonomi kunne være skadelig, og hvordan organer som Konkurransetilsynet skulle opprettholde mer rettferdighet. 

NOKSÅ LIKT MONOPOL: Men likheten er kun på avstand. Sjekk bare ut navnene på stedene du kan «kjøpe». Foto: Eivind Yggeseth

Akkurat den historien er ironisk. Damen som egentlig fant opp Monopol, eller «The Landlord's Game» som det het den gang, var ihuga venstreorientert. Lizzy Magie mente at spillet hennes ville illustrere mange menneskers instinkt om å samle mest mulig eiendeler da hun patenterte det i 1903. Slik ble det ikke. I stedet ble Monopol skikkelige kapitalistgreier. Og en strid mellom hun og spillprodusenten Parker Brothers varte i lang tid, knivende over om hun faktisk ble riktig kreditert for å ha funnet opp spillet de på 30-tallet begynte å kalle Monopol. 

Anti-Monopol endte forøvrig nesten livet i et gigantisk rettsoppgjør, med tilhørende krangel, i over 10 år mot innehaverne av det originale Monopol-spillet. Anspach fikk tilslutt fortsette å kalle spillet sitt Anti-Monopol etter at de to partene inngikk et forlik. Betingelsene ved forliket var – og er – ukjent. Men spillet lever og produseres enda i dag. Og underholdende er det fortsatt. 

Hvordan spille Anti-Monopol

Essensen i Anti-Monopol er at deltakerne skal stoppe karteller, trusts og monopoler i en ekte kamp for fri konkurranse. Med andre ord: nokså motsatt av det en prøver å få til i Monopol. Virkemidlene får du i form av kredittbrev, postkort og anmeldelseskort. Fengsel er byttet ut med Prisrådet. 

Anspach forteller best hva spillet går ut på i sin introduksjon av spillets håndbok: «Firmaene setter i gang mulige og umulige konkurransebegrensende midler i et forsøk på å høyne prisene på sine produkter til ubeskrivelig nivåer. Du og de øvrige deltakerne skal imidlertid forsøke å forhindre dette ved å anmelde firmaene. Vinner gjør den som lykkes best med dette.»

FØRSTEMANN TIL HELIPADDEN: Ekofiskspillet har ikke så mye fokus på olje, men spillbrettet er i det minste formet som Ekofisk-plattformen. Foto: Eivind Yggeseth

Ekofiskspillet

Få ting er mer nasjonalromantisk enn noen fat med Nordsjøolje. Og dermed er det nok ingen overraskelse at det på 80-tallet ble laget et eget brettspill for Ekofisk-feltet. Endelig kunne familier på vestkysten forenes rundt stuebordet for litt oljeleting. Akkurat slik mor og far gjorde på jobb. 

Ekofiskspillet 

Utgitt første gang i: 1989

Oppfinner: Phillips Petroleum Company Norway / Industritrykk A/S

Produsent: Industritrykk A/S

Pris: Vi betalte 500 kroner på Finn.no.

Hva må til for å vinne:  «Når første mann kommer til mål, stopper spillet. DEn som da har flest poeng, blir kåret til vinner av EKOFISKSPILLET.»

Antall spillere: 2 til 6 deltakere.

For deg som: Jobber off-shore uten internettilgang. Eller for deg som kan mest popkultur fra 80-tallet.  

Brettspillet ble produsert av Industritrykk AS på bestilling av oljeselskapet Phillips Petroleum Company Norway i 1989. Da fylte Ekofisk-feltet 20 år. Og spillet skulle være en slags jubileumsgave. 

OPPSETTET: Ekofiskspillet er for 2 til 6 deltakere. I det kunnskapsbaserte spillet hjelper det om alle har levd på 80-tallet. Foto: Eivind Yggeseth

Phillips var forøvrig ikke de første til å lage brettspill til sine ansatte på norsk sokkel. Amoco (det amerikanske oljeselskapet som fusjonerte med BP i 1999) fikk produsert «Spillet om norsk olje & gass» med eget navn på. Opprinnelig var dets eksistens myntet på å øke norske skoleelevers interesse for industrien, og ble kreert av Oljeindustriens Landsforening. 

Men dette spillet har ærlig talt ikke så mye med oljeindustrien å gjøre. Kanskje tenkte Phillips Petroleum at mottakerne av spillet visste nok fra før.

Hvordan spillet Ekofiskspillet

Ekofiskspillet frontet seg selv som et skikkelig Nordsjø-spill. Men egentlig var det nok bare enda et kunnskapsbasert sjansespill. Så det er best om du kan mye om popkultur fra 80-tallet. Du kan også redde deg inn med et par vel utvalgte oljespørsmål: 

«Hvor mange ganger på rad vant Ingemar Stenmark verdenscupen i alpint?», «Når skjedde det eneste uhellet som har vært med rørledningen fra Ekofisk til Teeside?» og «Beregnes Tor-feltets levetid til før eller etter lisenstidens utløp i 2011?». 

Spillbrettet er formet som Ekofisk-plattformen, og det er førstemann fra en ende til en annen. 

FORMULA 1: Det hjelper med god fantasi om plasmodellene skal leve opp til resten av grafikken i dette racingspillet. Foto: Eivind Yggeseth

Formula 1

Norden har lenge vært dritgode på å produsere rallyførere. Men i Formel 1 har det vært heller få. På 70-tallet hadde svensken Ronnie Peterson «The Super Swede» imidlertid godt driv. I den prestisjefulle racingserien presterte han 10 seiere, 26 pallplasseringer og 14 «pole positions». Og storkjendis ble han. Da fikk han også – som seg hør og bør – eget brettspill. 

Formula 1 «Ronnie Peterson»

Utgitt første gang i: 1974

Oppfinner: John Howarth og Trevor Jones lagde originalen fra 1962. 

Produsent: Alga / Norske Legio

Pris: Vi betalte 400 kroner på Finn.no. 

Hva må til for å vinne: «Den vinner som kommer først i mål etter å ha kjørt de avtalte runder».

Antall spillere: 2 til 6 deltagere (fra 10 år).

For deg som: Ikke har lappen. 

På coveret av brettspillet Formula 1 kjører Peterson den spinnville Tyrrell P34B – en nokså eksperimentell, finurlig og rå racerbil utstyr med fire små fronthjul. Men de små modellbilene i spillet er dessverre mer tradisjonelt utformet. Klassiske, mikroskopiske lekebiler. Som i de fleste andre analoge spill er det viktig med god fantasi. 

FORMULA 1: Spillet var så nærme du kunne komme å fantasere om bilracing uten å forlate ditt eget hjem på 60-tallet. Foto: Eivind Yggeseth

Spillet er en modifisert utgave av Formula 1-spillene. Petersons spesialutgave skiller seg ut med en noe annet layout. Den originale utgaven ble laget av britene John Howarth og Trevor Jones i 1962 – en slager verden rundt helt til PC-spill der man faktisk kunne kjøre bilene kom. Ikke så rart egentlig. 

Hvordan spille Formula 1 «Ronnie Peterson»

Formula 1 prøvde etter beste evne å emulere noe av det å kjøre bil – i et brettspill. Alle spillere har hver sin «girboks» med fart og slitasje som variabler. I svingene kan du satse på å kjøre fort eller kjøre safe. Om lekebilen din greier å gutse seg gjennom svingen kommer an på om du er heldig med terningskast eller ikke. Når det trengs kan du kjøre inn på depotet for å fikse bilen – eller satse på at den holder. Vinneren er den som kommer først i mål etter avtalt antall runder. 

«THE FLYING SWEDE»: Med Ronnie Peterson på emballasjen skulle Formula 1 appellere til skandinaviske kjøpere. Foto: Eivind Yggeseth

Premium
Design