+ mer
FOR THE LOVE OF VEGGTEPPER: Snapshot fra Kringkastingens årsmøte i 1965. Her f.v. riksarkivar og styremedlem Dagfinn Mannsåker, formann og lektor Kåre Grythe, samt sekretær og styremedlem cand.philol. Magne Rommetveit. De fyrer opp og røker pipe. Veggteppe i klostersøm i bakgrunnen.  Foto: NTB Scanpix

Filleryer og knyttetepper er hot igjen

Ekspertene har allerede meldt det tidligere, men 70-tallet er tilbake. Og dermed skal filleryene atter igjen opp på veggen. 

Tiden hvor folk røyket innendørs er heldigvis over. Ingen ting er verre enn å gå inn i en leilighet der rullingspausene med Petterøes 3 er foreviget i sømmene på veggteppet.

Apropos veggtepper. Det er hot igjen. Gi beng i IKEA-trykk, reklameskilt avbildet med Route 66 eller han creepy karen fra malingspannet på hytta. For ikke å glemme hvor avleggs det er med «Home Sweet Home» i stuen. Og la oss ikke starte en belærende samtale om kinoplakater. Eller verst av alt midtsidebilder – uansett hvilket magasin som er opphavet. I stedet skal du innrede med filleryer. Ikke på gulvet. På veggen. 

Den gang da

Du har kanskje fått med deg «Mid Century»-renessansen. Filleryene har vært så heldige å få være med på denne interiørflodbølgen. Kremtoppen representerer de nok kanskje ikke, men veggteppene er overraskende kule – om de sees utenfor bestemors leilighet som ble innredet på midten av 80-tallet og aldri gjort noe mer med. 

Det riktige og moderne valget er å ikke tenke at filleryet er en fillerye. 

Tenk kunst i stedet. 

Norgesmester fra Norge

Norge var mestere på produksjon av veggtepper før i tiden. Mange norskproduserte veggtepper er håndlaget, med både designer og vever kreditert på baksiden. Rauma-ryer har ofte dette. Eller ta steget opp til kunstmaler Arne Lindaas (1924-2011), hvis design ble produsert av Sellgren i Stryn. 

Forståsegpåerne har allerede skjønt dette.

Villa Stenersen, tegnet av Korsmo, har eksempelvis et gigantisk veggteppe i sin grandiose trappeoppgang. Det er kanskje ikke fasit, men det er nok til å ta hintet: Veggtepper er kult og endelig tidløst. 

Få det opp på veggen.

Premium
Design