+ mer
PEAK KONTOR-CHIC: USMs modulære møbelsystem kan bygges akuratt slik du og banken ønsker.  Foto: USM

Kontorkunststykket USM Haller

Da Rötschild-banken skulle innrede filialen i Paris på tampen av 60-tallet, gikk de naturligvis til Sveits for å finne det riktige utstyret. 

Frem til det svingende 60-tallet hadde det sveitsiske selskapet USM for det meste produsert låser, vindusrammer og andre metallprodukter. Kanskje ikke den mest sexy produktkategorien. Dog gjort med den presisjonen en stereotypisk forventer av ting påstemplet «Swiss Made». Dersom ønsket er å gjøre noe ekstraordinært, er ikke det et dumt sted å starte. 

Men da det skulle bygges nye lokaler til både fabrikken og administrasjonen, tenkte sveitserne i USM at også møblene var noe som kunne bygges selv. Slik utforsket bedriften det som senere skulle bli et ikonisk produkt – og som ville definere deres fremtid. 

Arkitekten Fritz Haller fikk oppgaven å designe kontoret, og senere de yndede, fargerike og modulære kontormøblene på innsiden. 

Hemmeligheten i USM Haller, som er navnet innredningsserien nå går under, lå i konstruksjonen. Små kuleledd kombinert med stenger i polert stål la fundamentet for hvor enkelt en kunne sette sammen helt egne møbler. Kledningen kom i en rekke spreke farger. På innsiden av skuffer kunne en bestille innredning for haugevis av forskjellige måter å organisere på. 

Et skap som kunne holde styr på advokatfirmaets viktigste saksfiler? Intet problem. Skuffer til resepsjonens utallige blyanter? Å, jada. Bokhyller som går fra gulv til tak i din penthouse-leilighet på Manhattan? Null stress. Alt sammen i den umiskjennelige USM-stilen. 

STARTEN PÅ NOE NYTT: På 70-tallet fant USM Haller veien inn i folks hjem. Foto: USM

Til banken

Til tross for at USM i utgangspunktet designet møblene for egen bruk, en gang under første halvdel av 60-tallet, kom ikke den første kommersielle bestillingen før i 1969. Frem til da hadde sveitserne holdt designperlen – som senere skulle havne på MoMA – helt for seg selv. 

Historien skal ha det til at det var selveste Rothschild-banken i Paris som hadde æren av å være første kunde. Sjefen fikk angivelig selv øynene opp for USMs stilrene og smarte kontorinnredning. Resultatet var en bestilling pålydende 600 arbeidsstasjoner. Nok til å kickstarte Hallers vei inn i kontormøbelhimmelen. 

Til verden

USM Haller så nok for det meste røykfylte, vegg-til-vegg-kledde kontorer den første tiden. 

Men så begynte folk å ta dem med hjem. Der ble skuffene til settebord. Arbeidspultene ble til spisebord. Hyllene ble til stereobenker. Og det funket fett. 

I ET MODERNE HJEM: USM Hallers moduler har også blitt svært populære å ha i heimen. På produsentens hjemmesider kan du bygge dine egne møbler - som om det skulle vært Lego. Foto: USM

USM Haller hadde ryddet seg helt hjem til folk med romslig portemoné og høy smak. 

Statusen som designikon var oppnådd, noe de har greid å beholde til den dag i dag. Modulene produseres som før, og prisen er slik den alltid har vært: høy.

Premium
Design