+ mer
LUKSUSBORG: Anne Herzog falt pladask for det lille castelloet på toppen av en toskansk åsrygg. Etter to års research fikk hun og partneren sikret eiendommen, som var en ruin, for en fransk kunde. All restaurering, interiør og uteområder er gjennomført av Matos/Herzog. Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

Norske Anne Herzog lager drømmehus i Italia

I et palass i Firenze sitter Anne Herzog og planlegger boliger for kresne kunder fra hele verden, og er omtalt på forsiden av internasjonale magasiner. Bare fordi hun ikke kom inn på skole i Norge.

Tekst: Anne Lise Gjetvik

En nettgründer her, en kjent sanger der. Norske, asiatiske og amerikanske familier. Det har ballet på seg for Oslo-jenta Anne Herzog. De siste årene har hun vært travelt opptatt med å håndtere prosjekter i 40-millionersklassen.

Koronapandemien rammet Italia hardt, men hjulene begynner så smått å dra seg igang igjen. Restaurantene åpner, selv om ikke flere enn to husstander får lov til å gå ut sammen. På byggeplassene får murerne ikke være på jobb samtidig som rørleggerne. Likevel, i sommer var det igjen på tide å ta på seg vernehjelmen, og ta fatt på arbeidet med å forvandle ruiner til drømmeboliger.

SUKESSRIKE PARTNERE: Norske Anne Herzog og Vina Matos fra Portugal har truffet blink hos et publikum som leter etter drømmestedet i Italia Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

I Annes Herzogs familie ble man leger. Punktum. Anne var mye mer artistisk anlagt og ville heller gå på Kunst- og håndverksskolen. Det var bare det at hun ikke kom inn. Men unge Herzog hadde bein i nesa. Søsteren tipset henne om Palazzo Spinelli i Firenze. Anne reiste – og ut på den andre siden kom en ferdig utdannet interiørarkitekt.

Det var jo en liten utfordring at alt gikk på italiensk, kan man si. Det var bare å pugge, forteller den høye, blonde 53-åringen.

– Til eksamen i kunsthistorie første semester lærte jeg utenat de viktigste begrepene på italiensk. Jeg brukte mye tid på tegning, for da trengte jeg ikke snakke så mye, sier Herzog.

– Etter jul kom språket, men uansett, første året var kjempevanskelig. Jeg skulle bli i ett år etter studiene, foreløpig er det blitt 30, forteller hun og ler.

UTSIKTSTÅRNET: Tårnet er trolig reist på 1000-tallet. De øvrige bygningene er fra 1200-tallet og Castello d’Uglione er omtalt i den italienske dikterhøvdingens Dante Alighieris «Guddommelige komedie». Dante skal ha bodd her ved flere anledninger. Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

Etter å ha jobbet en periode på samme arkitektkontor, bestemte hun og kollegaen, portugisiske Vina Matos, seg for å satse sammen. I dag har de tilholdssted i Palazzo Frescobaldi, midt i hjertet av Firenze. Her er alt skjønnhet og historie. Frescobaldi-familien har bodd i sin «Piano Nobile» (den beste etasjen i palasset) i århundrer.

Kunstnerbolig

Nå er første etasje leid ut til kunstnere og mindre bedrifter. Herzog og Matos' vakre kontorer vender ut mot en fredelig hage gjemt bak Santo Spirito-kirken. Et tårn tegnet av renessanse-mesteren Brunelleschi er blikkfang rett utenfor døren.

Kontoret er preget av deres sans for gode materialer og gjennomførte detaljer. Alt er spesiallaget til minste detalj – slik det også er for kundene.

– Vi har til og med spesialprodusert stoppekraner for kunder som vil ha en fullstendig gjennomført bolig, forteller Herzog.

HØYT HEVET: Fra eiendommen Monte Fico på Elba har eieren utsyn over Middelhavet mot Montecristo-øya og inn mot Toscana. Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

Men om noen tror at hun og kollegaen kommer inn i et prosjekt helt på slutten, for bare å tilføre noen lamper og pene puter, tar man helt feil:

– Dette er jo en kamp vi interiørarkitekter er vant med å kjempe. Men vi tar ansvar gjennom hele prosessen. Oppdraget kan gå ut på at vi skal finne eiendommen – med eller uten hus, så tegner vi opp tekniske løsninger, følger opp offentlige kontorer, sørger for alle tillatelser og leder arbeidet på byggeplassen. I tillegg leter vi frem detaljene som kler akkurat denne familien, dette stedet, dette bygget.

I de siste årene har deres allsidige tilnærming vist seg å være en suksessformel. Konkurransefortrinn er blant annet god kontakt med lokale eiendomsbesittere og meglere. Det gjør at de finner eiendommer som ikke ligger ute på det åpne markedet.

Som den franske Net-a-porter-gründeren, som fikk sitt drømmested i en borg med vidt utsyn.

Det måtte et par års research til før den perfekte tomten med ruinene oppe på åsryggen var i boks.

LOKALT: Monte Fico var i utgangspunktet et lite hus fra 1920-tallet. Anne og Vina fant eiendommen, restaurerte huset og anla basseng og terrasser. Tørrmuren er laget i lokal stein. Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

– Vi forelsket oss pladask i dette lille castelloet, sier Herzog.

– Selve bygningene sto der, men uten vinduer. Det hadde stått tomt i årevis, bare åpent for flaggermus og svaler. Her trengtes seriøs restaurering!

Historisk

Hun forteller at Castello d’Uglione er omtalt i Dantes «Gudommelige komedie» og den italienske dikterhøvdingen bodde der selv i perioder på 1300-tallet. Tårnet er trolig 1.000 år gammelt og tjente til å holde utkikk etter fiendtlige soldater, senere ble det viet til kirke. Nå er det et «sanctuary» for det gode liv.

I løpet av de neste to årene ble bygningene restaurert, og svømmebasseng og terrasser anlagt. Under bassenget ligger vinkjeller, spa, gymsal og gjesterom.

Firenze under renessansen var kapitalismens vugge. De rike borgerne av bystaten bygget sine gedigne herskapshus på åsene rett utenfor byen. Nede i de små dalene er vingårdene som tilhører Frescobaldi-, Antinori -og Mazzei-Medici-familiene. Oppe på åsryggene, med vid utsikt, ligger herskapshusene der rikfolk helt fra middelalderen har flyktet fra pest og innestengt byluft.

– Val di Pesa er det nydeligste landskapet i Toscana. Bare en halvtime fra Firenze og under en times kjøring til havet, forklarer Herzog mens vi sitter hjemme hos henne midt i en Frescobaldi-vinmark.

– I nye økonomier vil folk ha de riktige merkevarene og godt synlige statussymboler. Men i den «gamle verden» er våre kunder opptatt av ikke å ha det samme som naboen. I denne kundegruppen kan alle ha et Boffi-kjøkken. Dette segmentet er opptatt av det unike, det som ingen andre har. Vi kan tilby at alle detaljer er håndtegnet fra oss, forteller hun.

Rett for Italia

I Italia lever fortsatt en rik og stolt håndverkerkultur. Det er bare å ta seg en tur ut i gatene rett utenfor Annes kontor for å få det bekreftet. I bydelen Oltrarno (på andre siden av elven Arno, i forhold til domen) vrimler det av små verksteder.

– Vi samarbeider med keramikere, møbelsnekkere, smeder og glassblåsere, forteller Herzog.

– De kan lage alt – absolutt alt!

KONTORET: Anne Herzog og Vina Matos har kontor i Palazzo Frescobaldi i Firenze. Bildet til høyre er et verk av den norske kunstneren Trude Semb. Skapene har beslag og fronter designet av duoen, det samme gjelder bordet og keramikklampene. Alt er produsert av håndverkere i området. Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

Slik ruller snøballen....

– Sangeren Biaggio Antonacci, som er superkjendis i Italia, hadde et hus rett ved sjøen på Elba. Han leste om et hus vi hadde fått bygget på øya, og spurte mannen som solgte billetter til ferja om han kjente «disse her» og viste ham bladet. Joda, det gjorde han definitivt, for mannen med billettene var også landmåler og en kar vi jobbet mye sammen med.

Så nye prosjekter kan dukke opp når man minst venter det, enten det er en teglstensfabrikk ved Taormina eller en toppleilighet i middelalderbyen Lucca – begge oppdrag utført for norske eiere.

Å tilby noe unikt

Nylig ferdigstilte Herzog og Matos feriehuset til en norsk familie på Sicilia:

– Vi var godt kjent på øya, og hadde funnet det ideelle stedet selv. Men etter tre år måtte vi bare gi opp å bruke lokale håndverkere, og trenge gjennom byråkratiet på egen hånd, forteller eierne.

BLE I ITALIA: Anne Herzog reiste fra Oslo til Firenze. Hun skulle bli ett år etter fullførte studier. Foreløpig har det blitt 30. Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

Nøkkelen til suksessen ligger mye i at de tilbyr noe unikt, mener Herzog.

– Stilen vår er nok kjennetegnet av at vi liker det tidløse. Vi prøver å skape harmoni mellom gammelt og nytt. Vi beholder alltid noen av de originale bygningsdetaljene, gjerne i kombinasjon med stein, betong og metall som jern og ubehandlet messing.

Palazzo Spinelli

Skole opprettet i Firenze i 1976.

I utgangspunktet skulle skolen utdanne kunsthistorikere og konservatorer til å berge kunsten, møblene og dokumentene som var blitt skadet under den store flommen i Firenze i 1966.

Skolen tilbyr i dag flere linjer, blant annet grafisk design, mote og interiørarkitektur.

Men viktigere enn bygningen er som kjent beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Eiendommene må være vendt vest/sørvest for lyset og solnedgangen. Mange av husene i området har bittesmå glugger, mens Anne ser etter bygningene med mest mulig vinduer. Fasadeendringer er ikke så lett å få til når husene er en del av den kulturelle arven.

Etter møtet vårt i Italia har denne våren vært ulik alle andre. Nå må vi snakke sammen på Face Time.

SPESIALITET: Anne og Vina får spesialprodusert eller leter frem vintage objekter som kler interiøret, som disse vintage vannkranene formet som svanehalser i naturmessing, stolene stolene rundt terrassebordet og spesiallagde håndtak og beslag (i skuffene). Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

– Hvordan er det å bo og jobbe i Italia for tiden?

– Jeg har jo vært privilegert med god plass, hage, basseng og en tomt der hundene løper rundt. Jeg har brukt disse ukene til å sitte og tegne på hjemmekontoret. Vi har akkurat fått lov til å besøke byggeplassene igjen – med maske selvfølgelig. Men det er ikke blitt mindre etterspørsel etter å finne hus. Italienere som har tilbrakt to måneder i karantene vil ut av byen og ha et sted på landet. Jeg synes også det virker som Italia blir overstrømmet av ekstra sympati og lengsel fra alle utlendinger som elsker dette landet. Så nei, personlig merker jeg ingen koronakrise. Men det er klart, mange er hardt rammet og det er mye til salgs nå, forteller Herzog.

Hun er igang med et nytt byggeprosjekt, like utenfor Arezzo. Den amerikanske kunden hadde lest om Uglione-prosjektet i New York-utgaven av Cottages & Gardens:

«... my husband and I own a 15th century ruin in San Giovanni D’Asso on a 55 hectare site with the right to build an approximate 7000 sq foot home ...» sto det i første mail.

VELVÆRE: Under terrassene og bassenget ligger spa og treningsrom. Foto: Gaelle Le Boulicaut / Simone Parri

Nok en feriedrøm skal bli til virkelighet.

Annes egen nøkkel til frihet er å stikke ned til kysten ved Livorno, der ektemannen Carlalberto kommer fra. Han er lege og har tatt imot mange pasienter for å lette presset på Covid 19-klinikkene. Etter mistanke om smitte måtte han selv i karantene. Men nå er friheten her: Ved havnen ligger en Bandholm 26 foter fra 1965. Da er det bare å sette seil og nyte livet til sjøs.

Premium
Design