+ mer
KLASSIKER PÅ GULVET: – Togo er perfekt for en familie med små barn, da den tåler barnas lek. Men naturligvis passer den i alle livssituasjoner. Det er en klassiker, sier Sabine Böhm hos Ligne Roset. Foto: Togo

Ligne Rosets designklassiker Togo lever i beste velgående

Rar, sier noen. For lav, mener andre – men totalt ikonisk. Ligne Rosets designklassiker fra 1973 har aldri vært mer populær.

 Tekst: Caroline Kildebo

– Da Michel Ducaroy designet Togo var han inspirert av alt som preget slutten av 60-tallet. Tradisjonelle roller og levemåte var i forandring. Dette gjaldt også for hjemmet. Tidligere hadde man sittet stive, med rette rygger i en lite fleksibel sofa - men nå skulle stuen transformeres til et sted for avslapning, diskusjoner, kjærlighet og livet, forteller Sabine Böhm hos Ligne Roset.

Åpenbart maler denne visjonen et bilde som oppleves noe mer «flower power» enn vi kan relatere til – men behovet for å være sammen, diskutere, ja til og med for kjærlighet er definitivt større enn på lenge.

Du har kanskje sett den - den litt klumpete, ergonomiske sofaen som ligner en Shar pei? Lenny Kravitz har den. Sånn, der ble den sexy igjen.

Togo er et modulmøbel som innehar superkraften av å se veldig tung ut, men være veldig lett.

Togo

  • Togo er en designklassiker fra 1973
  • En modulsofa, inklusive puff og lounge
  • Designet av Michel Ducaroy for Ligne Roset
  • Togo var en del av Ligne Roset’s lansering av egen merkevare, og åpningen av deres første butikk.

Dette er sofaen for deg som liker nachspiel bedre enn vorspiel, whiskey over paraplydrinker, Palm Springs fremfor Las Vegas, og Sinatra fremfor... Ja, du skjønner greia.

Det første skum-møbelet 

Vi vet at trender beveger seg mer som i en rundkjøring - ikke som en motorvei, og at 70-tallet utvilsomt er tilbake – også i motebildet. Én ting er å vurdere slengbukser, eller paisley igjen for en sesong eller to – det er verre å måtte gjemme en sofa bakerst i skapet dersom du går lei. For når det kommer til interiør er det viktig å «make love, not bad decisions».

– Togo har alltid vært kjent for sin fantastiske komfort, og da den ble lansert var den det første full-skum møbelet på markedet, sier Böhm.

Hadde det vært enkelt å lage en Togo, hadde alle gjort det – men det er det ikke. Majoriteten av Ligne Rosets kolleksjon produseres uten hjelp av maskiner, på deres fabrikk i Briord – Øst i Frankrike. En Togo består av tre ulike varianter av polyeterskum, som kuttes, plasseres og forsegles som et slags byggesett. Ingen ramme, ingen fjær – også kjent som ingen knirking og evig komfort. Grunnet den noe uortodokse monteringen «bygges» Togo av en møbeltapetserer, fremfor en møbelsnekker.

Foto: Togo

Selve trekket sys fast, uansett materiale, for hånd ved hjelp av lange nåler som går gjennom hele møbelet. Sømmen forsegles og skjules ved hjelp av knapper.

Kvalitet, godt håndverk og ikonisk design burde alltid være «på moten», men hva gjør at akkurat Togo føles så aktuell akkurat nå?

Sosialantropolog og trendanalytiker, Gunn-Helen Øye, reflekterer rundt Togoens renessanse

– Togo-sofaens renessande er sammensatt, men helt naturlig ut fra tidsbildet; Retro står sterkt i dagens estetiske univers. Det behøver ikke være gammelt (et ord som er litt fy), men at det er løftet frem fra en annen tid. Når det gjelder Togo, så er den et ikon – som både er fra en annen tid, men også passer helt perfekt inn i dagens livsform.

Hun fortsetter:

– Vi er sammen! Hjemme – og vi sitter mye – koser oss med å multitaske, krype opp i en sofa med grønn te og hjemmelagde knekkebrød. Sitte lenge, i en tilnærmet yoga-stilling. Til dette nytelseslivet passer det ikke med en hard og brutal sofa som ikke forstår kroppens behov for mange timer i mer eller mindre den samme stillingen.

Camilla Berntsen har mange års erfaring som interiørstylist, og er gründer og innehaver av interiørkonseptet Milla Boutique siden 2007. Milla Boutique har vært én av to Togo-forhandlere i Norge siden 2014.

– Første gang jeg så Togo må ha vært tidlig på 2000-tallet, og siden har jeg vært hekta. Den tilfører ethvert rom noe helt spesielt. Den er like mye en skulptur og et kunstverk, som et møbel. Jeg vokste opp på 70-/80-tallet med en far som var arkitekt. Hjemmet vårt var typisk for tiden – med alt på ett plan. Møblene var lave, og lounge-stilen dominerte. Togo gir meg derfor en følelse av nostalgi.

Selv om Berntsen selv var svak for Togo, var den ingen umiddelbar suksess blant kundene.

– I starten var det mange som var nysgjerrig på den, fordi den skilte seg ut – men det var mer til inspirasjon, en slags icebreaker. Det er først de to siste årene at det har tatt seg opp, og nå har vi forespørsler hver eneste uke på Togo. 80 prosent av de som kjøper den velger skinn – men det finnes utallige muligheter av farger og materialer.

FØRSØKT KOPIERT: – Vi ser jo at mange designklassikere forsøkes kopiert, men jeg har enda tilgode å se en god kopi av Togo. Det er noe med håndverket som ligger bak, det lar seg ikke kopiere  – og det synes, sier Camilla Berntsen. Foto: Togo

Historien gjentar seg

– Lenge var stuen basert på den typiske 3-seteren – gjerne ikke for lav, men streit og stram...

Den berømte skandinaviske, ukomfortable minimalismen, som på mange måter kan minne litt om 50-tallet dersom 50-tallet tok Botox.

– Nå merker vi at flere og flere tenker nytt på hvordan de vil innrede stuen, og på hvilken funksjon den skal ha. Stadig flere ønsker å gjøre stuen til et loungeområde, og velger møbler deretter, forteller Berntsen

Ligne Roset

  • Fransk familieeid selskap siden 1860. 
  • Begynte sin virksomhet med paraplyer, spaserstokker og stol-rammer, men er i dag verdenskjent for eksklusive møbler.
  • Produksjon i Briord, Frankrike.
  • Lanserte Ligne Roset som merkevare og åpnet sin første butikk i 1973
  • Har samarbeidet med anerkjente designere og arkitekter som Michel Ducaroy, Didier Gomez, Pascal Mourgue, Peter Maly, Pierre Paulin, Inga Sempé og Bouroullec-brødrene.
  • I Norge forhandles Ligne Roset av Milla Boutique i Oslo og Black & White Studio i Bergen.

– Fokuset på kvalitet, og det å kjøpe ting som varer har også blitt større. Togo er en klassiker som representerer det beste av det beste.

– Ligne Roset er en anerkjent aktør, også innen produksjon, kultur og materialer. Dessuten er Togo en god investering. Den blir bare bedre med bruk – et hot tips til barnefamilier som nekter å overgi seg til IKEA – og ofte kan en vintage Togo ha samme pris eller være dyrere, sammenlignet med en som er helt ny. Du vil derfor, med stor sannsynlighet, kunne selge en Togo med gevinst. Vi hører også fra kunder som har arvet en Togo fra familie, og disse tviholder naturligvis på denne – noen bygger også på med flere moduler.

Og kanskje er det mer enn bare møbler fra 70-tallet som har gått i arv, kanskje handler det moderne hjemmet om nettopp peace, love & Togo.

Premium
Design