+ mer
Foto: Getty images

Bonsaitreet er planten du vil ha på kontoret

Ingen ting er som et knøttlite, gammelt tre for å roe nervene. 

Hvit katt. Penneholder. Grønnskjermet banklampe. Mørk eik. Masse eik. Pompøse, lilla lærsofaer. Alt som trengs for å innrede et skikkelig kontor med respekt for seg selv. 

Og så har du bonsaitreet, naturligvis. En essensiell del av rommets økosystem. 

Magiske krefter

Et bonsaitre er ikke et hvilket som helst tre. Det er ikke noe du bare snubler over ute i naturen. 

Bonsai er en japansk kunstform, med røtter over 1000 år tilbake i tid, og enda lenger har den eksistert i lignende form i Kina. 

GULL VERDT: En ekspert bedriver vedlikehold at et bonsaitre, en gang på 50-tallet. Foto: Getty images

Kunsten er å kultivere små planter etter estetikken til større trær. Derfor ser bonsaitrær ut som gigantiske, eldgamle furutrær – i små, grunne keramikkpotter. 

Men trikset er ikke bare å få riktig utseende (som kan variere stort, etter mål og mening, eller om planten skal stå inne eller ute), det er filosofien rundt det hele – å ta planten skikkelig seriøst. Å gi den riktig behandling. 

En ekte hobby og kunst

For de mest interesserte er bonsaikulturen så omfattende at det organiseres utstillinger, museer og klubber – akkurat som for annen kunst. 

Dermed er det å ha et bonsaitre på kontoret for mange et tegn på kunnskap og entusiasme. Bare se til karakteren Bert Cooper i Mad Men. Reklamemagnaten er en flittig bonsaimann, og i flere scener står han og stusser sine planter mens han styrer sjappa og uttaler filosofiske strofer. Et tegn balanse og nøysomhet. 

Kunsten har på sett og vis en uttalt proklamering om at en riktig kultivering av et bonsaitre kan lære den som steller treet å respektere både naturen og livet. 

Så hvorfor ikke kjøpe et lite bonsaitre, en lærebok og en liten saks for å holde orden på cellekontoret – eller hjørnekontoret?

Premium
Design