+ mer
FRA ITALIA MED SEMENT: Terrazzo gjør comeback.  Foto: Dreamstime

Terrazzo er sement med italiensk schwung

Gulvet som er både praktisk og stilfullt. 

Noen ting bryr man seg som oftest ikke om. Du skal eksempelvis ikke lastes for mangelen på tanker gitt gulvkonstruksjonen i oppganger på bygårder, kjøpesentere og skoler fra 1900-tallet. 

Der har du terrazzo. Den kjedelige, grå sementens litt bedre kledde fetter med glitter i håret. 

Først gjort «moderne» og populær i Italia, med røtter tilbake til antikkens Hellas, er terrazzo enkelt forklart en farget sementblanding ispedd biter av marmor (og/eller annen naturstein), som så er slipt ned. Nå til dags brukes også epoxy som bindemiddel. Resultatet er en mosaikkaktig og svært slitesterk overflate. Velkjente «Hollywood Walk of Fame» er eksempelvis konstruert i terrazzo, av nettopp den grunn. 

Plutselig kult atter igjen

Det er sjelden at det som er praktisk også er stilfullt. For terrazzoens del, er den heldigvis et unntak fra denne regelen. Hva er gulvet på den nye restauranten The Vandelay laget av? Gjett én gang. 

Det er ikke rart at terrazzo har fått kjælenavnet «venetiansk gulv». Går du gatelangs i Venezia ser du terrazzo over alt. I kirker. På kjøkkenbenker. På fortau.

Nå er terrazzo-fliser trendy i hjemmet også – på både bad og kjøkken. Kanskje det har noe å gjøre med at vi endelig er ferdig med grått i alle rom. Litt farge har vel aldri skadet noen. 

Muligheten til å håndplukke steinene til bruken, samt fargepigmenter i bindemiddelet, gir store muligheter til å matche terrazzoen med omgivelsene. I stedet for grå betong eller grå betong. 

Premium
Design