+ mer
SLUTT FOR PAPIRKATALOGEN: IKEA melder at det nå er slutt for varehusets ikoniske katalog. Her fra 1992.  Foto: Inter IKEA Systems

Slutt for IKEAs «møbelbibel»

Det er angivelig den nest mest trykte boken etter Bibelen. 70 år etter Ingvar Kamprad sydde sammen den første IKEA-katalogen er det slutt.

Det sies at IKEAs årlige katalog er den mest trykkede boken i verden – etter Bibelen. Nå er det slutt for den populære blekka etter snart 70 år på trykk. Det melder det svenske selskapet i en pressemelding.

Den første utgaven av den populære katalogen utkom i 1951 i 285.000 eksemplarer og var satt sammen av mannen bak selskapet, Ingvar Kamprad. Da var katalogen på 68 sider, og inneholdt mye annet enn det IKEA er mest kjent for i dag. Blant annet kunne du kjøpe damestrømper og fyllepenner.

Fakta om IKEA-katalogen

  • På det meste ble katalogen gitt ut i 200 millioner eksemplarer, 69 ulike utgaver i 50 markeder.
  • I Spania utkommer katalogen på hele fem forskjellige språk.
  • I 2019 fikk IKEA pepper for å ha fjernet kvinner fra den saudiarabiske utgaven.

I 2010 ble den publisert i hele 197 millioner eksemplarer verden over. Det samme året kunne den leses på 30 forskjellige språk. Katalogen besto som regel av over 300 sider og inneholder rundt 12.000 produkter. 

Den ble i hovedsak produsert i Sverige, og IKEAs fotostudio har vært blant de største i sitt slag i Nord-Europa. 

SLIK SÅ DET UT I GAMLE DAGER: I 1959 var katalogen i farger og inneholdt masse tidsriktig møblement. Mye av det er i dag samleobjekter. Foto: Inter IKEA Systems

I 2016 nådde katalogen toppen, med hele 200 millioner eksemplarer distribuert verden rundt til 50 markeder.

IKEA melder at katalogen nå avsluttes fordi bruken avtar i takt med at folk handler mer på nett og bruker andre kanaler som IKEA.com, som i fjor hadde fire milliarder besøk.

Game kataloger på nett

Tidligere i år ble de fleste årlige IKEA-katalogene gjort tilgjengelige på nett av IKEAs eget museum. Nå kan du lese gjennom tusenvis av sider med bilder av gamle møbler, kosebamser og tesett, fra 50-tallet frem til i dag. 

Premium
Design