+ mer
PRODUKTIV PLASSERING: Jerrys sykkel, en terrengsykkel fra produsenten Klein, hadde en prominent plass i leiligheten gjennom flere sesonger av Seinfeld. Foto: Getty images

Hvorfor du også vil ha Seinfelds sykkel på veggen

Sykkelen som hang på veggen i Jerry Seinfelds leilighet er 30 år senere blitt et kultobjekt – hyllet for enkel design. 

90-tallets sitcom nummer én var ikke om verdens mest stilige fyr. Jerry Seinfeld kjøre Saab (dog senere Porsche), hadde Breitling-klokke, digget joggesko til alt og spiste frokostblanding. Men morsom var han. En pionér, på sett og vis. 

Grensesprengende var også sykkelen han hadde hengende på veggen i sin New York-leilighet. 

En Klein-sykkel. 

Store tuber

Klein Bicyce Corporation var tidlig ute med å bruke aluminium i sykkelrammer. Og muligens de første til å benytte seg av større diametere for å konstruere skikkelig solide rammer som kunne brukes til mountainbikes. 

Klein ble startet av en MIT-student med samme navn på 70-tallet. Etter en fullført kjemi-utdanning tok han et gründerkurs og startet produksjon av skreddersydde aluminiumssykler. Det ble starten på et sykkelmerke som i sin primetime hadde 250 ansatte og produserte titusenvis av rammer. 

TV-kjendis

Sykkelen man kan se i Jerry Seinfelds leilighet var en «Pinnacle», en grønn 87-modell. En skikkelig 80-talls mountainbike. Gjennom Seinfeld så millioner av mennesker sykkelen. Helt frem til sesong 5. Da ble Jerrys Klein stjålet fra settet. I stedet hang de opp en annen blå, amerikansk sykkel fra Cannondale. Den ble også stjålet. Deretter fikk Jerry atter igjen en Klein på veggen. Den fikk være i fred. 

Eksponering i Seinfeld til tross, 11 år etter siste episode av den nå ikoniske TV-serien tok det også slutt for Klein. Selskapet var solgt til Trek et par år tidligere, men amerikanerne fant det snart lite nyttig å fortsette produksjon og distribusjon av det litt obskure merket. I 2009 ble den siste sykkelen sendt til Japan. 

Samleobjekt

Sykler fra Klein er blitt kultgjenstander. Vil du ha en «Pinnacle» fra før merket ble kjøpt av Trek, slik Jerry hadde, må du ofte ut med nærmere 10.000 kroner – kun for rammen. Om den skal være grønn må du nok ut med enda mer. 

Premium
Design