+ mer
RINGER DET EN BJELLE? Gummiremmen på Ikepod Megapode er tilnærmet identisk til den du ser på Apple Watch i dag. Eksemplaret du ser her ble solgt på auksjon hos Sotheby's for omlag 19.300 kroner (før salær) i 2019.  Foto: Sotheby's

Denne mekaniske klokken var inspirasjonen bak Apple Watch

Ikepod er forløperen til nåtidens mest populære klokke, men de færreste har hørt om den. 

Fanatikere kaller Apple Watch den mest revolusjonerende klokken noensinne. Analoge entusiaster sier at det ikke er en klokke i det hele tatt – heller en datamaskin. Den diskusjonen skal vi ikke ta nå. Men visste du at Apple Watch har komponenter fra en av 90-tallets største mekaniske finurligheter?

Den røde tråden mellom de to er den australske designeren Marc Newson. På 90-tallet startet han klokkemerket Ikepod, sammen med forretningsmannen Oliver Ike. Dette var på et tidspunkt hvor førstnevnte var langt unna den kjendisstatusen han i dag innehar. Ifølge en artikkel hos nettpublikasjonen A Blog to Watch kom Ike først i kontakt med Newson gjennom et intervju han selv gjorde med designeren, under Newsons første utstilling i Europa. 

Klokkene de to senere begynte å produsere sammen var basert på Newsons designspråk, og skilte seg klart ut fra datidens moter i den sveitsiske urindustrien. 

Deres mest kjente modell var nok Hemipode – en stor, avrundet og puck-formet kronograf lansert i 1998. Hemipode høstet mye kudos, og Ikepod mottok blant annet Red Dot Design Award i 2000. 

GUMMIREMMEN FRA IKEPOD: Apple Watch fra 2015. Foto: Apple

Men Newsons største skapelse gjennom Ikepod var enda ikke kjent. Det skulle ta ytterligere 15 år før deler av hans obskure klokke skulle «endre verden». 

Obskur gjenstand

I dag har merket nye eiere som prøver å gjenopplive suksessen den opprinnelige duoen hadde for 20 år siden. Marc Newson og Oliver Ike har begge hoppet av prosjektet for flere år siden. 

I mellomtiden raste den australske designerens karriere videre. 

Før Tim Cook annonserte Apple Watch i september 2014 kjørte selskapet ut en pressemelding om at de hadde ansatt Newson. Selv om Jonathan Ive er personen som sies å stå bak designet, er det mange som hinter om at Newson hadde en større finger med i spillet. Ive og Newson er etter sigende gode venner, og kjente hverandre på privaten. 

Én ting er i hvert fall klart. Gummiremmen som Apple Watch ble lansert med er tilnærmet identisk til den Newson designet for sine Ikepod-klokker på 90-tallet. Arven er spesielt åpenbar sammenlignet med den mer firkantede Ikepod-modellen ved navn Manatee. Den hadde allerede både estetikk og kvalitet som gikk hånd i hånd med Apples design-etos. 

På Kanyes håndledd

Apple Watch er nok ikke et samleobjekt på lik linje som de originale Ikepod-klokkene. Deres modeller – Seaslug, Hemipode og Megapode – er i dag ettertraktede, både blant klokkenerder og designfreaks. Kanye West er eksempelvis blitt spottet med en Ikepod Megapode i helgull på røde løpere. 

MONOBLOKK: Innsiden huser et tradisjonelt mekanisk urverk. Foto: Sotheby's

Om du selv er ute etter en «neo-vintage» Ikepod fra Newson-dagene er det beste tipset å handle på nettet. De kommer svært sjelden for salg her i Norge, og dermed rettes ditt søkelys best mot det store utland. På Chrono24.com finner du eksemplarer fra mellom 15.000 (for en sliten Seaslug) til 100.000 kroner (for en Hemipode i roségull). 

Vår anbefaling er å se etter en komplett, pent brukt utgave av Megapode Chronograph med sort skive, flyback-funksjon og gummirem. Det er forøvrig klokken du kan observere på gamle bilder av selveste guru Jonathan Ive. Et lite stykke designhistorie, som ikke burde koste «mer» enn 40.000 kroner. 

Premium
Design