+ mer
TESTET: Wow, farger! Uansett, Oral-B Pro 3 er mye elektrisk tannbørste for pengene. Foto: Oral-B

Mye elektrisk tannbørste for pengene

Elektriske tannbørster har eksistert temmelig lenge nå. Oral-B Pro 3 endrer ikke verden, men den gjør tennene temmelig blanke.

Publisert 18. nov. 2021 kl. 18.24
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 584 ord

Tannbørsting har vært en menneskelig aktivitet i tusenvis av år. Visstnok kan den spores tilbake til rundt 700 år før kristus. Tang-dynastiet skal ha fått laget pinner av bambus, med hundehår som børste.

Selv om smaken av våt hund sikkert var bedre enn hull i tennene, har det heldigvis skjedd litt siden den gang. Tannbørsten i sin mer moderne form så dagens lys på slutten av 1700-tallet, og var som alt annet et overklasseprodukt i starten. Du måtte generelt være rik for å beholde tennene dine lenge nok til å børste dem. 

Oral-B Pro 3

PLUSS

God batteritid
Lette å holde ren
Stopper deg fra å pusse feil

MINUS

Ingen revolusjon
Velter lett av laderen

Men derfra utviklet det seg i samløp med den industrielle revolusjonen, og selvsagt, som med mye annet måtte det en krig til for at det skulle slå an overalt. Rettere sagt første verdenskrig, hvor billige tannbørster ble distribuert i milliontall til troppene, og hvor det fokuset på hygiene smittet over på resten av befolkningene i de ulike samfunnslag.

Og før neste krig rakk å bryte ut, var den elektriske tannbørsten også en realitet. MotoDent ble markedsført med brask og bram, men særlig god var den dessverre ikke og produktet floppet. Dermed skulle det gå ytterligere nesten 20 år før revolusjonen var en realitet. Dr. Phillippe-G Woog var slett ikke den James Bond-skurken navnet skulle tilsi, men derimot oppfinneren som ga liv til Broxodent. 

Produktet var tiltenkt dem med begrensede motoriske evner og pasienter med tannregulering, men dette var tross alt 50-tallet, med all sin etterkrigsoptimisime og sult på nyvinninger. Dermed kjøpte stadig flere tannbørsten, og selv om det fremdeles ikke var snakk om et produkt for alle, så Generel Electric den neste muligheten. Etter litt prøving og feiling introduerte de en variant som var trådløs, og som fjernet nødvendigheten av å plugge den våte tannbørsten i ujordede stikkontakter. Dermed var det duket for den suksessen det har vært de siste 50 årene. Verden ville ha det amerikanere ville ha, og de kjøpte elektriske tannbørster med lite nøling.

Foto: Oral-B

Begynner på 600 kroner

Og det leder oss til Oral-B Pro 3. En gang i tiden var tannbørsten kanskje elektrisk, men den roterte med en slik kraft at det klødde i nesen når du pusset fortennene. Særlig snill med munnen var den dessverre ikke. Og igjen, så har fremskrittet fått arbeide. Og det kulminerer kanskje nå med Pro 3, en tannbørste som overbeviste i denne uhøytidelige spalten. Prisen er ikke lenger avskrekkende, modellen begynner på rundt 600 kroner og fås i noen forskjellige fargevarianter. Generelt er det lite som vekker umiddelbar oppsikt, den er bare enkel, elegant og stillegående. Knappesystemet krever litt tilvenning, for du må enten trykke gjentatte ganger eller venne deg til å holde inne knappen når tennene er pusset og maskinen skal settes bort.

Noe stort hokus pokus er det altså ikke, det er de små tingene ved Oral B Pro 3 som overbeviser. Som at den er lett å holde ren. At den tar lite plass. At den pusser svært effektivt. Og at den tross alt hjelper deg å pusse riktig. Flere tannbørster har forsøkt å lage gode måter å advare om feilaktig pussing og bruk, på alle mulige kompliserte metoder. Pro 3 bare skrur ned farten på pussingen og lyser rødt med en slik intensitet at du kjapt slutter å pusse feil.

Det er ingen revolusjon av typen som forandrer verden. Men den gir en umiskjennelig følelse av rene tenner. Og det helt uten hundehår.