+ mer
COMEBACK: Tiger Woods sin 15. majorseier på Augusta 2019 blir trolig stående som det største TV-øyeblikket i golf. Foto: NTB

Fenomenet Tiger Woods

Man lærer svært lite om golf, men dokumentaren om en av idrettens aller største profiler er fortsatt verdt å se.

I en tid der hele Norge har fått det største golftalentet landet har hatt noensinne, og interessen for sporten er på en all-time-high, er et gjensyn med sportens aller største stjerne god timing.

Et moro gjensyn for dem som fikk se ham på topp, og nærmest obligatorisk TV-titting for den yngre generasjonen som kun har sett ham på YouTube.

For Tiger Woods var – og er – det største som har skjedd golf. Det står kanskje enda klarere noen uker etter at superstjernen kjørte av veien. Nå spør man seg om Woods har senket sin siste profesjonelle put, eller om han står overfor sitt mest krevende comeback. 

Han var den mørkhudede amatøren som debuterte som proff i 1997 under US Masters på Augusta, en tidligere slavegård i Georgia, og vant. Han slo gjennom i en liljehvit elitesport som et symbol på afroamerikanernes mulighet til å klatre den sosiale rangstigen i et samfunn som alltid har vært rasistisk, men forsøkt å feie det under teppet.

BRØT BARRIERER: Tiger Woods var det første mørkhudede supertalentet, som måtte lykkes og fortrengte alt annet for å bli best i golf. Foto: NTB

Dokumentaren

«Tiger» handler om Tiger Woods dype, lange og turbulente forholdet til faren, til den kontrollerende moren hvis ambisiøse mål var å gjøre sønnen til en gallionsfigur for alle raser, og det største stjernen golfverden har sett. Om kvinnene i hans liv, om pengene, skandalene, ryggproblemene som satte karrieren på pause og det enorme psykiske presset han ble utsatt for hver eneste dag. Han var den mest markedsførbare atleten på jorden og signerte en av de største sponsoravtalene med Nike verden hadde sett, verdt 100 millioner dollar fordelt på fem år i 2001.

Tiger Woods var den mest omtalte, mest ettertraktede og ufeilbarlige sportspersonen i USA, som slo alt og alle og spilte fantastisk god golf sammenhengende i over et tiår. 

«Jeg vil bare bli bedre» kan du høre Tiger Woods’ gjenta i intervju etter intervju etter intervju.

Tiger Woods gjorde det Niki Lauda gjorde for Formel 1. Han profesjonaliserte sporten, kunne stoppe i veikanten midt på motorveien for å øve på et slag, og han trente seg sterkere og sterkere på treningssenter mens resten av det hvite, priviligerte feltet ble stadig tjukkere.

POPULÆR: Ingen golfspillere dro folkemendger som Tiger Woods. Han siste runde på Augusta i 2019 ble i gjennomsnitt sett av 10,8 millioner seere, det meste på 32 år. Foto: NTB

Vinnerrekke

Det intense og nærmest sykelige higet etter å bli verdens best tok ham på en vinnerrekke gjennom 13 år, som inkluderer 14 majorstureringer, 84 karriereseire og 9 på ett år i hans beste sesong.

Det Tiger gjorde på golfbanen var regelrett av en annen verden. Han vant US Open i 2000 på Pebble Beach (en av de vanskeligste banene på PGA-turneringen) 15 slag foran nestemann. I 2008 vant han US Open igjen med brudd i høyre bein.

Likevel er det det som skjedde på utsiden av banen som er viet mest tid i HBO-dokumentar på to episoder. Sexavhengigheten, bruddet med Elin Nordegren, rusavhengigheten som følge av ryggsmertene, arrestasjonen, barna og tomrommet etter faren som gradvis sendte enerens karriere utfor stupet.

Hvem, hva, hvordan

For en golfentusiast er «Tiger» derimot ikke spesielt lærerik. Hvordan Tiger Woods ble verdens beste golfspiller får man aldri svaret på. Det til tross for at caddien hans gjennom 13 år, Steve Williams, har mest taletid av de mange intervjuet om Woods liv.

I stedet får man servert en drøss intervjuer med eskortepiker og familievenner som hevder de kjente Tiger Woods, om paparazzi og selvforherligende mediefolk som aller helst vil snakke om sin egen rolle.

Det er ganske tydelig at serieskaperne ikke spiller golf selv, for Tiger handler forbausende lite om golf. I stedet handler den i stor grad om hvem Tiger Woods er og var som person, hvem familien hans var og veien hans til topps.

Varm, innadvendt og glad i det ene øyeblikket. Kald og kalkulerende i det neste.

Ikke et golfkurs

Man blir ikke en bedre golfspiller av å se Tiger, men å se de avgjørende turneringene og enkeltslagene Woods leverte gang etter gang er fortsatt like imponerende i dag.

FULL SIRKEL: Tiger Woods fikk med seg fem grønne Masters-jakker i løpet av karrieren. Den siste 22 år etter han debuterte som proff. Foto: NTB

Og, som de fleste amerikanske historier, ender det også her bra, under US Masters på Augusta i 2019.

Søndagen Woods spilte den siste og avgjørende runden, som i gjennomsnitt hadde 10,8 millioner seere og er den mest sette golfrunden på 32 år, vil trolig forbli det største TV-øyeblikket i golf.

Tiger Woods setter den siste og avgjørende putten og tar sin 15 major i karrieren, 23 år etter han tok sin første på samme sted. Fortsatt tre majorseire bak tidenes G.O.A.T, Jack Nicklaus.

Premium
Film