+ mer
TILBAKE TIL 1850: Waterston i rollen som Abigail i kinoaktuelle The World to Come. Filmen er regissert av norske Mona Fastvold.  Foto: SF Studios

Harry Potter-stjernen som forelsket seg i Norge

Katherine Waterston er verdensberømt gjennom Fantastic Beasts-filmene, basert på J.K. Rowlings Harry Potter-univers. Selv trives hun best å jobbe med norske regissører.

Publisert 9. sep. 2021 kl. 22.35
Oppdatert 10. sep. 2021 klokken 08.57
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1218 ord

Tekst: Morten Andreas Steingrimsen

– Jeg elsket å jobbe med Mona Fastvold. Hun er en av de beste regissørene jeg har jobbet med i karrieren min. Jeg fikk muligheten til å spille en mangefasettert karakter av de sjeldne, sier Waterston om det kinoaktuelle dramaet The World to Come, regissert av Mona Fastvold.

Den 41-år gamle, britiske skuespilleren er et kjent navn i filmverdenen takket være den enormt populære Fantastic Beasts-serien. Mange vil også kjenne henne igjen fra andre filmer som Alien: Covenant, Steve Jobs og Inherent Vice.

– Jeg gjør mange forskjellige filmer, store som små. Det som driver meg er nysgjerrighet. Om jeg ikke føler det for et prosjekt, takker jeg nei. Jeg tror publikum fort ville merket om jeg var uengasjert, sier hun.

TILBAKE TIL 1850: Waterston i rollen som Abigail i kinoaktuelle The World to Come. Filmen er regissert av norske Mona Fastvold. Foto: SF Studios

Selv om hun er en ledende skuespiller i Hollywood-produksjoner, takker hun ofte ja til mindre roller.

– Jeg var for eksempel med i Steven Soderbergh-filmen Logan Lucky. Det ville vært dumt av meg å si nei til en slik mulighet. Han er tross alt en regissør jeg beundrer. En liten rolle, ja, men jeg fikk jeg muligheten til å støtte resten av skuespillerensemblet, forteller hun.

Nært forhold til Norge

For noen år tilbake var hun til og med å se i den norske storfilmen Amundsen der hun portretterte den polfarerens kjæreste Bess Magids.

– Svigerinnen min er norsk og hun har vært en del av familien min i over 20 år. Det gjør at jeg etter hvert har fått et nært forhold til Norge, norsk kultur og tradisjoner.

Norge er oppriktig en stor del av livet mitt. Jeg kan også snakke litt norsk i og med at niesen og nevøen min snakker språket. Det er nesten så jeg føler at jeg fått patriotiske følelser for Norge. Kall meg gjerne en ambassadør for dette vakre landet, ler hun.

Hennes nyeste film The World to Come tar oss med tilbake til 1850 i delstaten New York. Waterstons karakter Abigail utvikler et nært og unikt kjærlighetsforhold til nabokonen Tallie (Vanessa Kirby), noe ektemennene - henholdsvis spilt av Casey Affleck og Christopher Abbott - ikke aksepterer.

Waterston forteller at hun lenge har ønsket å jobbe med Fastvold.

– Jeg har lenge fulgt med på Mona Fastvolds filmer. Hun er en av de mest interessante regissørene i dag. Jeg har alltid ønsket å jobbe med Mona. Vi kjente ikke hverandre fra før av, selv om vi hadde mange felles bekjente.

Hennes første møte med Mona fikk hun under Norwegian Festival i New York.

– Sammen med resten av familien besøker jeg denne festivalen hvert år. Jeg husker godt at jeg så Mona på avstand og beundret henne. Men jeg var altfor sjenert til å gå bort til henne, ler hun.

Møtte sitt store idol

Noen måneder senere skulle Waterston få en uventet telefon. Det var Fastvold som ville tilby henne hovedrollen i The World to Come.

Foto: SF Studios

– Ofte i filmbransjen kan det være slik at man må gjennom flere castingrunder og det er gjerne et stort apparat involvert. Men på The World to Come var det Mona som gav meg manuset. Jeg er evig takknemlig for at hun skapte denne rollen for meg. Etter å ha lest den første siden av manuset visste jeg at jeg ville være med. Noe av det jeg la merke til med manuset, var at det ikke var noen bortkastet dialog. Hver eneste replikk var så tankevekkende og presis, sier hun og trekker frem et konkret eksempel:

– Casey Affleck spiller mannen min Dyer. Han beskriver karakteren min i filmen som et «asset». Mannen kunne beskrevet konen på en helt annen måte. Det naturlige ville vært en «partner» eller «kone». Men han velger å bruke «asset». Dette spesifikke uttrykket sier mye om hans syn på kvinner, men også hvor viktig hun er for ham. Nesten som en slags eiendom, mener hun.

Waterston beskriver produksjonen av The World to Come som en sjelden opplevelse.

– Jeg hadde ikke jobbet med Casey før, så endelig fikk jeg muligheten til det. Christopher Abbott kjente jeg godt ettersom vi hadde jobbet sammen på teater i New York i sin tid. Jeg var redd for at Vanessa Kirby skulle takke nei. Hun er jo et ettertraktet navn på grunn av The Crown. Heldigvis sa hun også ja. Det var som alt klaffet på denne innspillingen. Det skjer svært sjeldent i denne bransjen.

– Et høydepunkt

Den britiske skuespilleren forteller at hun ofte måtte klype seg i armen under opptakene.

– Jeg ville ikke at innspillingen skulle ta slutt. Jeg vil trolig aldri få spille en så nyansert karakter igjen. Hadde enda alle innspillinger være like opplevelsesrike og givende. Et karrierehøydepunkt, sier hun.

« Mona har en veldig stødig og rolig tilstedeværelse. Det er noe jeg setter veldig stor pris på. »

Waterston har jobbet med noen av filmbransjens mest anerkjente regissører, som Steven Soderbergh, Ridley Scott, Danny Boyle og Paul Thomas Anderson. Hun nøler ikke med å plassere Fastvold i samme liga som disse.

– Jeg er ikke i det minste i tvil om at Mona er en like dyktig regissør. Alle disse regissørene har forskjellige personligheter og har ulike stiler, men de har felles at de er svært rolige på settet og en krystallklar visjon om hva de ønsker å oppnå. Dette er kanskje noen av de viktigste egenskapene en regissør kan ha fordi det skjer så mye på et filmsett til enhver tid. Mona har en veldig stødig og rolig tilstedeværelse. Det er noe jeg setter veldig stor pris på. Som skuespiller kan man være veldig nervøs foran en innspilling. Men Mona er så genuint opptatt av prestasjoner og skuespillernes arbeid. Det gjør at vi får selvtillit og kan senke skuldrene.

REGISSERER: Mona Fastvold. Foto: Jen Steel

Gjørme og kalde dager

Innspillingen av The World to Come varte 24 dager i en transilvansk dal i Romania. Ingen av scenene ble spilt inn i et filmstudio. I motsetning til hva man skulle tro, elsket Hollywood-skuespillerne de regntunge og kalde opptaksdagene. Selv når de måtte vasse i gjørme og passe seg for sinte, ville hunder.

– Landskapet var fantastisk og det ble nesten som en egen karakter i filmen. Det var som å dra tilbake til midten av 1800-tallet. Vi filmet langt utenfor allfarvei og forholdene var ganske røffe, for å si det rett ut. Det ble mange tunge løft for staben som måtte bære filmutstyret for hånd ettersom det ikke var noen veier der. Men den barske naturen kledde filmen godt. Settingen var perfekt. Det hjalp oss skuespillere til å komme inn i rollene og universet. Det at vi filmet på location tror jeg gjorde historien og tidskoloritten enda mer overbevisende.

Waterston avslutter intervjuet med å si at hun er veldig glad for alle de positive tilbakemeldingene på prestasjonen sin, men at det er flere rundt henne som burde få æren.

– Jeg føler vi skuespillere ofte får altfor mye skryt når det er så mange andre mennesker som hjelper oss til å se bra ut på film. Jobben min i The World to Come skinner takket være et sterkt manus og en eminent regissør, smiler hun.

The World to Come er ute på kino nå.