<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ORIGINALEN: Blancpain Fifty Fathoms fra 1953.  

En hyllest til fortiden

Blancpain hedrer samarbeidet bak den første moderne dykkerklokken.

Publisert 1. sep. 2019 kl. 17.00
Oppdatert 3. sep. 2019 klokken 11.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 426 ord

Blancpain er et klokkemerke mange kjenner til, men som de færreste vet noe særlig om. Som en del av den mektige Swatch Group, havner det sveitsiske merket ofte litt i skyggen av søsknene Omega og Breguet. 

Blant de innvidde er Blancpain imidlertid en høyt respektert produsent av urverk, med flere prestisjetunge navn på kundelisten. Ikke minst står merket også bak modellen «Fifty Fathoms» fra 1953, som ofte kalles den første moderne dykkerklokken.

Jakten på en dykkerklokke

I 1952 startet kaptein Robert «Bob» Maloubier og løytnant Claude Riffaud jakten på en dykkerklokke. 

De to herrene hadde nylig opprettet det franske militærets spesialenhet for kampsvømmere - «nageurs de combat» - men slet med å finne en klokke egnet for de krevende undervannsoppdragene.

 Maloubier og Riffaud fikk imidlertid nyss om et sveitsiske selskap som hold på med testing av en ny dykkerklokke sør i Frankrike. Kort tid senere var samarbeidet et faktum, og dykkerklokken «Fifty Fathoms» så etter hvert dagens lys.

Fifty Fathoms «Nageurs de combat» hedrer samarbeidet bak den ikoniske klokken. Årets nykommer er basert på den moderne nytolkningen av Fifty Fathoms, som har vært en del av Blancpains kolleksjon siden 2007. 

Fifty Fathoms «Nageurs de combat» skiller seg imidlertid ut fra standardmodellen med noen små, men kraftfulle endringer. Ja, for detaljorienterte entusiaster er kanskje dette klokken man har ventet på.

TØFFERE: Blancpain Fifty Fathoms «Naegeurs de combat» er en spesialmodell basert på den moderneFifty Fathoms fra 2007.

Uvanlig

Spesialmodellen har en velkjent kasse på 45 mm, men er for anledningen børstet fremfor polert. Det karakteristiske bezelet med innlegg av kurvet safirglass er beholdt, men urskiven har fått en kraftig overhaling. 

Mens standardmodellen har et blankt og nesten litt dresset uttrykk, er nykommeren matt og tydelig militær. De hvitlakkerte viserne ligger tett opp mot originalen fra 1953. Nedre del av urskiven er dekorert med et syvtall, som har en spesiell symbolikk i det militære dykkermiljøet. 

Syv meter er maksgrensen kommandodykkerne kan nå ved bruk av rent oksygen før det blir giftig. Klokken er imidlertid vanntett til hele 300 meter - mer enn den historiske forgjengerens 91,44 meter (50 fathoms).

Også baklokket vitner om at Fifty Fathoms «Nageurs de combat» er en klokke utenom det vanlige. Med det franske militærets velsignelse har Blancpain inngravert det offisielle emblemet for kvalifiserte kampdykkere.

 På innsiden av kassen sitter Blancpains egenproduserte kaliber 1315, som med spiral av silisium byr på gode antimagnetiske egenskaper. Det selvopptrekkende urverket har tre seriekoblede drivfjærer, som gir en gangreserve på hele fem dager.

Blancpain Fifty Fathoms «Nageurs de combat» blir tilgjengelig i kun 300 eksemplarer, og har fått en veiledende pris på 14.000 sveitsiske franc. Ved dagens kurs tilsvarer det omkring 121.000 kroner.