+ mer
NYHET: Tusenö Blackwater er merkets første helmekaniske klokke Foto: TUSENO

Livredderen

Tusenös første dykkerklokke kan bidra til å redde liv.

De seneste årene har vi sett en bølge av nye mikromerker. Delvis skyldes det en økende interesse for klokker, men også sosiale medier og muligheter innen folkefinansiering har definitivt en finger med i spillet.

 I 2015 gjorde svenske Tusenö braksuksess med hybridkronografen «First», som endte opp med å bli Sveriges mest støttede Kickstarter-kampanje innen klokker noensinne. Tre år senere er det Gøteborg-baserte merket klare for å gjenta suksessen.

SAMARBEID: Samarbeidet med SSRS vises tydelig på klokkens baklokk. Foto: TUSENO

70-talls sportsur

Tusenö Blackwater stuper fryktløst ut i et hav av mekaniske dykkerklokker. I denne kategorien er konkurransen mildt sagt høy, men Tusenö har valgt å gå i en litt egen retning. 

Designet hinter ikke så rent lite til vintage Rolex, men også til 70-talls sportsur med integrert lenke. 

Som idé høres det kanskje noe tvilsomt ut, men i praksis synes vi det fungerer overraskende godt. Balansen mellom verktøyklokke og forfinet sportsur skiller seg definitivt ut fra mengden.

Blackwater er designet i Sverige, men er opphavsmerket med «Swiss Made». Tusenö vektlegger at kvalitet har hatt høy prioritet, og spesifikasjonsmessig virker Blackwater solid. Kassen i stål måler 40,5 mm i diameter og holder vannet ute helt ned til 300 meters dyp. 

Under safirglasset finner vi en svart tallskive med et solid innslag av luminiserende «Super-LumiNova», som sikrer god lesbarhet selv under dårlige lysforhold. På innsiden av kassen tikker et selvopptrekkende Sellita SW200-1, med en gangreserve på 38 timer.

 Urverket er en sveitsisk klone av det mer kjente ETA 2824 og legger forholdene til rette for et problemfritt eierskap uten for mye hodebry.

Limited edition

En diskré logo på tallskiven (og en langt større logo på baklokket) røper at Blackwater bygger på et samarbeid med det svenske Sjöräddningssällskapet (SSRS).

 I første omgang blir modellen tilgjengelig som en limited edition på kun 300 eksemplarer, hvor deler av overskuddet fra salget vil gå til SSRS’ arbeid på hav og sjø. Ifølge Niklas Jendeby, Head of Communications and Fundraising i SSRS, vil den forventede donasjonen kunne bidra til å drifte en større redningsstasjon i et helt år.

Dersom alt går etter planen, vil Tusenö starte leveringen av Blackwater i første kvartal 2019.

I skrivende stund er det fortsatt mulig å sikre seg et av de 300 eksemplarene, og prisen er satt til 9.000 svenske kroner. Det tilsvarer en norsk pris på rundt 8.250 kroner før avgifter.

Premium