<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Ulysse Nardin Executive Tourbillon Free Wheel Foto: Ulysse Nardin

Uten en tråd

Ulysse Nardin Executive Tourbillon Free Wheel overlater lite til fantasien.

Publisert 1. sep. 2019 kl. 17.00
Oppdatert 3. sep. 2019 klokken 11.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 399 ord

Til å være blant de store sveitsiske urprodusentene, blir det knapt mer eksotisk enn Ulysse Nardin. 

Her i nord er merket først og fremst kjent for deres maritime og maksimalistiske dykkerklokker, som står i sterk kontrast til de klassiske dykkerklokkene vi ofte ser på norske håndledd. Kanskje er det ingen overraskelse at merket for tiden ikke er representert i Norge.

Det synes vi er synd – spesielt etter å ha sett den nye Ulysse Nardin Executive Tourbillon Free Wheel. For kjennere som husker både de innovative Freak-modellene og de mikromekanisme underverkene i «Triology of Time», er nykomlingen ikke helt overraskende.

 For andre er den en viktig påminnelse om Ulysse Nardins imponerende historikk og engasjement innen haute horlogerie.

SILISIUM: Kaliber UN-176 byr på et vesentlig innslag av silisium. Foto: Ulyssse Nardin

3D

Executive Tourbillon Free Wheel er en høyhorologisk fest for både øyne og hjerne. Det første man legger merke til er hvordan sentrale urverkskomponenter er blitt flyttet frem på skivesiden. 

Både Breguet og Arnold & Son produserer ur basert på dette konseptet, men Ulysse Nardins tolkning er definitivt den mest moderne.

 Ikke bare vises tourbillonen, mekanismen for visning av gangreserve, fjærhuset, og små og store tannhjul – de tilsynelatende svever oppå skiven, uten synlige festepunkter.

 Den tredimensjonale følelsen er enorm, og forsterkes av et spesielt safirglass som tok Ulysse Nardin flere måneder å utvikle. Ikke bare dekker det fronten, men omfavner den 44 mm store gullkassen for å gi fritt innsyn fra sidene.

Ulysse Nardin byr imidlertid på mer enn bare et imponerende ytre. Det egenproduserte kaliber UN-176 er utstyrt med Ulysse Nardins unike ankergang i lavfriksjonsmaterialet silisium, som erstatter den tradisjonelle sveitsiske ankergangen i metall og syntetiske rubiner. 

Ankergangen er en del av tourbillonen, som er plassert kl. 6 på skiven. Tourbillonen må fortsatt sies å være blant urverdenens mest myteomspunnede, og ikke minst kompliserte mekanismer. 

I teorien skal den korrigere tyngdekraftens negative påvirkning på urverkets presisjon ved å plassere det regulerende organet i et roterende bur.

Finalist

Det fungerer nok også i praksis, for Executive Tourbillon Free Wheel kan vinne stort når urindustriens Oscar-utdeling (Grand Prix de la Haute Horlogerie Genève) går av stabelen i November. 

Klokken er finalist innenfor kategorien «Chronometry», som omfatter ur med tourbillon, en spesiell gang, eller andre mekanismer som forbedrer urverkets presisjon. Vi blir ikke overrasket om den vinner.

Ulysse Nardin Executive Tourbillon Free Wheel er tilgjengelig i enten hvitt eller rødt gull. Den veiledende prisen er satt til 96.000 euro, som er rundt 926.000 kroner etter dagens kurs.