PLANET GIR: Molinos Orbital «Classic Edition» har tannhjul fremfor tradisjonelle visere. Foto: Pita

Viserløs mikromekanikk

Pitas «Molinos Orbital» er en hyllest til de mekaniske urverkenes indre.

Unikt design, eksklusivitet, innovasjon og ekte håndverk. Karakteristikkene er ikke bare flatterende, men også en dekkende beskrivelse av den spanske klokkeprodusenten Pita.

Det lille Barcelona-baserte merket er grunnlagt av urmakeren Aniceto Jiménez Pita, og sønnen Daniel Jiménez Pastor er selskapets konsernsjef og pådriver.

I 2006 ble Pita tatt opp i prestisjetunge Académie Horlogère des Créateurs Indépendants (AHCI) - det eksklusive akademiet for frittstående urmakere, med øvrige medlemmer som Philippe Dufour, François-Paul Journe, Kari Voutilainen og Peter Speake-Marin.

Et slikt medlemskap er ikke verst for en selvlært urmaker og en indikasjon på Pitas originalitet, samt mestring av urmakerfaget.

ROTERBAR: Bakre del av kassen vris for å foreta tidsjustering. Foto: Pita

Alternativ mekanisme

Lekenhet har alltid vært sentralt hos Pita, noe som bare blir understreket av nye Molinos Orbital «Classic Edition». Klokken er en slags hyllest til de mekaniske urenes indre, med store tannhjul på fremsiden av skiven.

Utseendemessig er effekten dramatisk, men rent praktisk har Pita også eliminert behovet for tradisjonelle visere.

Tannhjulene utgjør et såkalt planetgir, med to solhjul og to planethjul. Timer indikeres ved hjelp av dot-markeringen på det innerste hjulet, mens minutter angis av dot-markeringen på det fremste sentrale hjulet.

Visere er imidlertid ikke det eneste tradisjonelle elementet som er fjernet. For Molinos Orbital gjøres tidsjustering ved å vri på hele den bakerste delen av kassen.

Dette muliggjøres av «Pita-TSM» (Time Setting Mechanism), som er en alternativ mekanisme til den klassiske løsningen med krone.

Det patenterte systemet ble lansert av Pita i 2004, og krevde vesentlige endringer i det tradisjonelle mekaniske urverkets indre arkitektur.

Svarte diamanter

Molinos Orbital «Classic Edition» leveres i utgangspunktet med en mørk «Black Night» DLC-behandlet skive, med indekser bestående av svarte diamanter. I likhet med de fleste av Pitas kreasjoner, finnes det imidlertid rom for individuelle valg og tilpasninger. Kassen har en diameter på 39 mm og er utført i blankpolert rustfritt stål. På innsiden tikker et selvopptrekkende kaliber W6.6, som er håndfinisjert hos Pita i Barcelona. Urverket har en gangreserve på 42 timer, og oppgis å ha en presisjon på 1 sekund (± 2 sekunder) per dag.

Frittstående urmakere som Pita tilbyr unike klokker i små volumer. Molinos Orbital «Classic Edition» er en limited edition på kun 71 eksemplarer, og leveringen starter fra september 2019. Forhåndsbestillingen er allerede åpnet, og for å sikre seg et eksemplar må man ut med 7.750 euro. For kresne og bevandrede klokkesamlere vil de rundt 74.000 kroner kunne være vel verdt pengene.

Les også