<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KALI BER 581SQ: Til tross for et slankt design har urverket både tourbillon og automatisk opptrekk.  

Horologisk nyklassisisme

Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 er en syltynn kraftoppvisning i haute horlogerie.

Publisert 1. sep. 2019 kl. 17.00
Oppdatert 3. sep. 2019 klokken 11.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 390 ord

Sveitsiske Abraham-Louis Breguet (1747 - 1823) regnes av mange som historiens største urmaker. 

Han er kanskje best kjent som oppfinneren av den ettertraktede tourbillon-komplikasjonen, men står også bak oppfinnelser som automatisk opptrekk, échappement naturel og støtbeskyttelse av urverkets balanse. 

Arven etter Breguet lever i dag videre i det sveitsiske klokkemerket som bærer hans navn.

Kun 3 mm

Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 er Breguets nyeste kraftoppvisning i haute horlogerie. Klokken er bygget rundt merkets syltynne kaliber 581SQ, som har en tykkelse på kun 3 mm. 

Det spektakulære urverket har et åpent skjelettert design, hvor store deler metall er fjernet fra platine og klober. I kjent Breguet-stil er urverket omhyggelig dekorert ved hjelp av tradisjonelle håndverksmetoder. 

Hver eneste kant har klassisk anglage (45 graders skråpolering) utført med håndfiler i kyndige hender. Ved hjelp av manuell dreiebenk skapes det spesielle Clous de Paris-mønsteret. Også inngraveringen på urverkets front er utført for hånd fremfor maskinelt.

Teknisk sett byr kaliber 581SQ på nytolkninger av to av Abraham-Louis Breguets oppfinnelser – tourbillonen og automatisk opptrekk. 

Ved å plassere urverkets regulerende organ i et roterende bur, skal tourbillonen i teorien redusere tyngdekraftens negative innvirkning på urverkets presisjon. I kaliber 581SQs tilfelle er det snakk om en moderne tourbillon, som har en frekvens på hele 4 Hertz (mot mer vanlige 3 Hertz). 

Tourbillon-buret er utført i titan, og spiralen, ganghjulet og ankerets horn er dessuten utført i antimagnetisk silisium.

OPPSIKTS VEKKENDE: Breguets nykommer overlater lite til fantasien.

Nesten 2 mill.

Også den automatiske opptrekkmekanismen må sies å være en moderne nytolkning av Abraham-Louis Breguets konsept. Mens vanlige selvopptrekkende urverk har en rotor festet i midten, har Breguet utviklet en særegen løsning hvor rotoren omgir ytterkanten av verket.

 En slik «perifer rotor» er ikke bare teknisk interessant, men gir også et friere innsyn til urverkets bakside. Uten en stor rotor midt i synsfeltet, minner estetikken mer om et manuelt opptrekkbart urverk.

Breguets nykommer leveres med en 41 mm kasse i platina eller rødt gull, hvor tykkelsen er slanke 7,70 mm. Designet er erketypisk Breguet, med rillet mellomkasse og sveisede remfester. 

Under det buede safirglasset finner vi en urskive (om man kan kalle den det) i samme materiale, og de blånerte Breguet-viserne står for tidsvisningen.

Ikke overraskende har Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 fått en pris som står i stil med de tekniske finessene og håndverket. Den veiledende prisen starter fra 220.000 sveitsiske franc, som med dagens kurs betyr rett under 2 millioner kroner.