DEN MODERNE: Marc Newson med Atmos 568, modellen han designet. Newson har også satt sitt preg på andre armbåndsur, med Ikepod og Apple Watch. Foto: Jaeger-LeCoultre

Alt om verdens heftigste bordklokke: Jaeger-LeCoultre Atmos

En av de mest fascinerende sveitserurene får ikke plass på håndleddet.

I den sveitsiske klokkeindustrien er Jaeger-LeCoultre å regne som en institusjon. Det velrenommerte selskapet ble grunnlagt i den lille landsbyen Le Sentier i 1833, og samlet tidlig alle funksjonene innen klokkeproduksjon under eget tak. Et vaskeekte manufaktur med utstrakt egenproduksjon, fremfor en typisk etablisseur som kjøper komponenter fra underleverandører.

« Fra utsiden er Atmos nærmest en slags evighetsmaskin – fri for batterier eller en krone som jevnlig må trekkes. »

Som produsent av mekaniske urverk har Jaeger-LeCoultre hatt prestisjetunge navn som Audemars Piguet, IWC, Patek Philippe og Vacheron Constantin på kundelisten. Selv da tyske A. Lange & Söhne ble gjenreist på 1990-tallet, skjedde det med støtte fra søskenselskapet Vallé de Joux. La oss heller ikke glemme alle armbåndsurene som er unnfanget under eget navn, med høydepunkter som den ikoniske vendbare Reverso og alarmklokken Memovox.

KREMEN AV BORDKLOKKER: Atmos Transparente 563. Foto: Jaeger-LeCoultre

En evighetsmaskin

Historien til Jaeger-LeCoultre omfatter likevel mer enn tikkende mekanikk beregnet for håndleddet. På slutten av 1930-tallet lanserte merket bordklokken Atmos, som var basert på en prototyp utviklet av den sveitsiske ingeniøren Jean-Léon Reutter i 1928. Atmos var i sin tid den første kommersielt tilgjengelige bordklokken som var drevet av temperaturendringer. Klokken gjorde seg tidlig bemerket med den unike virkemåten, og produseres fortsatt ved Jaeger-LeCoultres fabrikk i Vallée de Joux.

Fra utsiden er Atmos nærmest en slags evighetsmaskin – fri for batterier eller en krone som jevnlig må trekkes. Likevel dreier det seg om et mekanisk urverk, hvor kraftkilden er en drivfjær som må trekkes opp. Selve magien ligger imidlertid i hvordan denne fjæren trekkes: En hermetisk forseglet belg er fylt med etylklorid i gass og væskeform. Ved selv den minste temperaturendring ekspanderer eller kontraherer belgen som følge av innholdet, og bevegelsen trekker opp drivfjæren via et lite kjede. Temperaturendringer så små som én grad Celsius, hevdes å kunne gi en gangreserve på rundt to dager.

PÅ INNSIDEN: Innmaten fra Atmos Transparente 563. Foto: Jaeger-LeCoultre

Moderne design

I Sveits er klokkeindustrien tett tvunnet inn i landets identitet og kultur. Atmos var i mange år den offisielle gaven fra Konføderasjonen Sveits, og klokken fant sakte, men sikkert veien til mange prominente profilers hjem. Bli derfor ikke overrasket om en Atmos kan skimtes på gamle fotografier av statsledere som John F. Kennedy, Winston Churchill eller Charles de Gaulle.

Selv om det fascinerende grunnkonseptet har bestått tidens tann, har designet ikke stått på stedet hvil. Faktisk er Atmos en av modellfamiliene hvor Jaeger-LeCoultre virkelig har slått seg løs med ulike stilarter og eksperimentering. Tre særskilt vellykkede tolkninger av Atmos ble produsert via et samarbeid med den velrenommerte industridesigneren Marc Newson. Blant klokkeinteresserte er Newson kanskje best kjent for arbeidet med Ikepod og Apple Watch, men den australske designeren hevder selv å ha hatt en mangeårig fascinasjon for Atmos-konseptet. Med Atmos 561 (2008), Atmos 566 (2010) og Atmos 568 (2016), fokuserte han på letthet, gjennomsiktighet og enkelhet – en sterk kontrast til de mer art deco-pregede Atmos-modellene fra tidligere tiårene.

FØRST UT: En tidlig Atmos fra 1934. Foto: Jaeger-LeCoultre

Transparent nytelse

Atmos Transparente 563 er det seneste tilskuddet i Jaeger-LeCoultres familie av bordklokker. Klokken er huset i et kabinett av glass, hvor urverket og tallskiven nærmest svever i løse luften. Både det minimalistiske eksteriøret og skiven av glass retter alt fokus mot mekanikken – et flott finisjert Jaeger-LeCoultre kaliber 563. Betrakter man klokkene fra sidene, avdekkes til og med den fascinerende mekanismens virkemåte. Den veiledende prisen på rundt 100.000 kroner er riktignok ikke småpenger, men fremstår likevel som et røverkjøp for tidløs klassiker i en særskilt lekker utførelse. Kanskje er nettopp en vakker og mekanisk fascinerende bordklokke frelsen når ventelistene på hotteste armbåndsurene blir i lengste laget?