MUTTERNS KAMERA ANNO 1979: Olympus XA var et av de aller første skikkelige kameraene hvor tilnærmet alle delene var gjort i god gammeldags plast. Nå er den samlermateriale. Foto: Olympus

Olympus XA var lommekameraet som ble kultklassiker

Akkurat nå er det heteste du kan ha hengende rundt halsen et billig, analogt plastkamera fra 70-tallet. 

Det er lenge siden hipsterne så tilbake til det analoge fotografiets sjarm. Men nå har også resten av bermen igjen fått øynene opp for fordums prakt. Et av de kameraene som leder retrotrenden er en billig plastdings fra Olympus. Modellen XA var kompakt, hadde alle funksjonene du kunne ønske og var laget i Japan. 

Plastisk fantastisk

På 70-tallet var ikke mange kameraer gjort i plast. Ei heller var det mange du kunne ta med deg i lommen, og likevel forvente riktig eksponerte og skarpe fotografier når du var ferdig i mørkerommet. I stedet var de fleste store mursteiner i metall og lær. I 1979 endret Olympus litt på det. XA var deres nye finurlighet. Den hadde en plastkonstruksjon, designet som et kamskjell, hvilket gjorde at en slapp å oppbevare den i et dedikert etui. 

MANNEN BAK: Yoshihisa Maitani designet Olympus XA. Han jobbet for det japanske foretaket i over 40 år. Her er han avbildet med et av sine design: OM-1. Foto: Olympus

Ikke nok med at den var liten og praktisk, Olympusen var også kapabel til å ta skikkelige bilder. Den dag i dag er XA fortsatt en av de aller minste rammesøkerne produsert noen sinne. Plastdingsen hadde kvaliteter som selv en Leica kunne blitt misunnelig av. Det gjør at den i dag er en yndet favoritt blant de som fortsatt klamrer seg fast til 35mm-filmen. 

Til kameraet kunne du også kjøpe en ekstern blitz som ble integrert i kameraet. Fiffig!

Designyndling

Dette søte, uskyldige lommekameraet går inn i rekken av den japanske designeren Yoshihisa Maitanis mange ikoner. Han stod også bak Pen-serien (tegnet for å være like lett å ta med seg som en penn). For ikke å snakke om Mju – et halv-gammelt reisekamera som er kanskje enda mer kjent i dag enn da det først ble produsert. 

Olympus XA er populær blant samlere. Men fortsatt er det mulig å gjøre et lite kupp på denne lille saken. Gjennomfør en lett saumfaring av internett, og du vil finne et greit eksemplar til rundt tusenlappen. Eventuelt kan du jo bare sjekke loftet hos dine foreldre. 

Les også