Her får de Sveits milliardindustri til å skjelve i buksene

Et kontinent unna Vallée de Joux, Neuchâtel, og Glashütte, rustes et ur-imperium opp til kappestrid.

PÅ BESØK HOS GRAND SEIKO: Mesterurmaker Yoshifusa Nakazawa ved Micro Artist Studio. Foto: Jon Henrik Haraldsen
Klokker

Året er 1892. Det har gått 11 år siden Kintaro Hattori åpnet urforretningen «K. Hattori» i Kyobashi, Tokyo. Tidene er riktig gode i kjølvannet av Meiji-restaurasjonen, hvor den tidligere isolerte føydalstaten ble omdannet til en moderne keiserlig stormakt. Inspirert av de vestlige klokkene han selger, grunnlegger den ambisiøse 32-åringen fabrikken «Seikosha». Drømmen er ekte urproduksjon i soloppgangens land. Allerede i 1913 presenteres «Laurel», og verdens første japanske armbåndsur er et faktum. 104 år senere gjør Seiko seg klare til å erobre urverdenen med prestisjemerket «Grand Seiko».

« Dette er ikke stedet hvor din batteridrevne konfirmasjonsklokke så dagens lys. »

I Morioka, omkring 50 mil nord for Seikos hovedkvarter i Tokyo, er trærne fortsatt grønne. Det er begynnelsen av oktober, og i løpet av de neste dagene skal Premium få oppleve Seiko på nært hold. Vi befinner oss «midt i skauen», med mektige Mount Iwate ruvende i bakgrunnen. Den lave fabrikkbygningen bryter forsiktig mot de naturskjønne omgivelsene. Kun den lyse fasadens blå Seiko-logo, hinter diskré om hva som foregår innenfor de fire veggene.

HÅNDVERK: Blånering av skruer gjøres «in-house» ved Shinzuku-ishi Watch Studio. Foto: Jon Henrik Haraldsen

På innsiden

Dette er ikke stedet hvor din batteridrevne konfirmasjonsklokke så dagens lys. Morioka Seiko Instruments Inc., og «Shizuku-ishi Watch Studio», representerer nemlig en helt annen side ved Seiko. Langt unna samlebånd som spyr ut klokker i forrykende tempo, produseres flere av Seikos råeste mekaniske armbåndsur. Blant disse er Seiko-gruppens prestisjemerke, Grand Seiko.

 Etter introduksjonen i 1960, var Grand Seiko i mange år en godt bevart hemmelighet, utelukkende forbeholdt det japanske hjemmemarkedet. Bygget på de ambisiøse grunnpilarene presisjon, robusthet, lesbarhet, og skjønnhet, har merket vunnet kjøpesterke japaneres hjerter.

FERDIG PRODUKT: Grand Seiko Spring Drive kombinerer det beste fra et mekanisk urverk med det beste fra kvarts. Foto: Jon Henrik Haraldsen

For noen år siden ble Grand Seiko gjort tilgjengelig også utenfor Japan, men det hele har skjedd litt i det stille. I 2017 ble Seiko-logoen fjernet fra urskivene til alle Grand Seiko-modeller. Da skulle Grand Seiko-navnet alene løftes opp og frem – også internasjonalt.

Ikke Genève

Støyen fra maskinene, og lukten av olje og varmt metall. Sanseinntrykkene sender umiddelbart tankene til ærverdige sveitsiske ur-produsenter som Jaeger-LeCoultre, og Patek Philippe. Og det er ikke helt tilfeldig. I likhet med de to sveitsiske prestisjemerkene, er Seiko et såkalt fullstendig «vertikalt integrert manufaktur». I praksis innebærer det at Seiko-systemet kontrollerer alle leddene i produksjonen – fra fremstillingen av urkomponenter, til montering, justering og siste inspeksjon. Dermed tilhører Seiko en eksklusiv gruppe urprodusenter, kapable til å gjøre alt «in-house», fremfor å benytte underleverandører. For klokkeentusiastene er statusen som et «ekte manufaktur», like mye en hedersbetegnelse, som tradisjonelt også har hevet betalingsvilligheten.

Seikos tidslinje

1881: Kintarō Hattori åpner ur-forretningen «K. Hattori» i Tokyo.

1892: Urfabrikken «Seikosha» grunnlegges.

1913: Lanserer verdens første japanske armbåndsur, «Laurel».

1924: Navnet «Seiko» debuterer på urskiven.

1960: «Grand Seiko» introduseres som Seikos prestisjemerke.

1965: Presenterer den første japanske dykkerklokken.

1969: Introduserer sin første selvtrekkende mekaniske kronograf (kaliber 6139).

1969: Lanserer verdens første quartz-baserte armbåndsur, «Quartz Astron».

1988: Presenterer oppladninggssystemet «Kinetic».

1997: «Spring Drive» lanseres, basert på et konsept fra 1977.

2003: Shinji Hattori, fjerde generasjons Hattori, blir utnevnt til CEO i Seiko Watch Corporation.

2010: Grand Seiko lanseres internasjonalt.

2012: Introduserer «Astron GPS Solar».

2014: Grand Seiko vinner den prestisjetunge prisen «Petit Aiguille», under Grand Prix d’Horlogerie Genève.

Atelieret i andre etasje, er slående likt det man ser hos flere av de beste europeiske urmerkene. Kanskje også en smule mer pertentlig, med både rensesluse, og nærmest heldekkende drakter. En håndfull urmakere er i full sving med montering, justering, og klargjøring. De fleste som sitter i de ergonomiske Aeron-stolene, er av lokal herkomst, og bærer den interne tittelen «Specialist» eller «Meister». Å kvalifisere for sistnevnte kommer ikke gratis, men krever år med dedikert arbeid og håndverksmestring.

Seikos klokkeproduksjon, foregår ikke bare ved Shizuku-ishi Watch Studio. Bredden i Seiko-gruppen, omfatter for øvrig ikke bare klokker. I likhet med flere andre japanske urprodusenter, er Seikos aktiviteter spredt over flere tilsynelatende urelaterte bransjer. Det kan føre til en oppsiktsvekkende produktmiks, som printere, projektorer, og haute horlogerie.

VED ARBEIDSBENKEN: En «Micro Artist» i arbeid. Foto: Jon Henrik Haraldsen

Det aller helligste 

Knappe to mil fra Seiko Epson Corporation (ja, nettopp den Epson) i Nagano, ligger selskapets «Shinsu Watch Studio». Her huses alt fra den nærmest helautomatiske produksjonslinjen for Seikos GPS Astron-modeller, til produksjonen av Grand Seiko «Spring Drive» hybrid-urverk, og kvarts. Selv om klokkeentusiastene først og fremst tenner på ren mekanikk, skal man ikke undervurdere det raffinerte aspektet i Grand Seikos kvarts og Spring Drive hybridverk. Sistnevnte kombinerer automatisk opptrekk og mekanisk estetikk, med presisjonen til et kvartsurverk.

– Med både våre Spring Drive og kvarts-baserte urverk, setter vi den ultimate standarden globalt, hevder Shuji Takahashi, president i Seiko Watch Corporation, i en senere samtale med Premium.

TOPPEN: Under navnet Credor, skaper Seiko haute horlogerie på aller høyeste nivå. Foto: Jon Henrik Haraldsen

En kort spasertur unna maskiner og roboter, i en helt lukket avdeling, ligger «Micro Artist Studio». Å tre inn i det intime studioet er kanskje det nærmeste en klokkenerd kommer en horologisk religiøs opplevelse. Magien ligger i luften, og for en håndfull av Seikos dyktigste urmakere og ingeniører, er dette deres lekeplass.

Ved arbeidsbenkene er en rekke tradisjonelle disipliner representert. Det håndfinisjeres, mikromales, monteres og justeres. Dette er urmakeri på sitt mest romantiske.

TIDKREVENDE: Finisjering av et Grand Seiko Spring Drive 8 Days-urverk. Foto: Jon Henrik Haraldsen

På papiret er Micro Artist Studio stedet hvor produksjonen av Seikos haute horlogerie-kreasjoner foregår. Fra nedtonet klokkekunst som Grand Seiko Spring Drive 8 Day Power Reserve, og Credor Eichi II, til superkompliserte Credor Spring Drive Minute Repeater og Spring Drive Grande Sonnerie. 

I praksis er studioet en storslagen kraftdemonstrasjon av håndverksfaglig kompetanse, samt en oppvisning av en unik evne til å kombinere det gamle med det nye. Det kan være dårlig nytt for en allerede smånervøs sveitsisk urbransje.

Temaet Japan

Det sies at japanere flest, foretrekker en lite direkte kommunikasjonsstil. Å oppleve Seikos know-how på nært hold, forteller imidlertid mer enn tusen ord.

PÅ VEI: Montering av urverk ved Shinzuku-ishi Watch Studio. Foto: Jon Henrik Haraldsen

I følge Mr. Takahashi, som også er Seiko Watch Corporations COO og CMO, vil Grand Seikos fremtidige suksess avhenge av det internasjonale markedets forståelse for japansk kultur og sensitivitet. Klarer merket å formidle dette, vil selv ikke en inngangsbillett på omkring 30.000 kroner, være et hinder av betydning.

– Det unike med Grand Seiko, er det underliggende temaet «Japan». Hva det betyr å være fra Japan. Vi må kommunisere vår respekt for tradisjonell håndverkskunst, og hvordan vi kombinerer denne kulturelle arven med grensesprengende teknologi, avslutter han.

Denne artikkelen var første gang publisert i 2017 under tittelen «Made of Japan». For klokkeutgaven av Finansavisen Premium har den blitt oppdatert. 

UNDER LUPEN: Credor-urverk monteres ved Micro Artist Studio. (1 / 4)
seiko
grand seiko
fabrikkbesøk
japan
urmaker
klokker
premium
Premium
Klokker