+ mer
PÅ TOPPEN AV BUDSJETTRAMMEN: RM 70-01 Tourbillon Alain Prost er sykkelklokken for deg som ikke trenger å spørre om prisen.  Foto: Richard Mille

Klokker for ethvert budsjett: Fra Richard Mille til Seiko

Fra tilgjengelig og overkommelig – til prisen av en Ferrari.

«Klokkeglede kan ikke måles i kroner og øre» er en utbredt holdning blant de med en interesse for tikkende mikromekanikk. Likevel er priser et aktuelt tema, som ofte kaster lys over design, materialer, spesifikasjoner og finisj. For ikke å snakke om hvilken logo som troner øverst på urskiven. Hvor mye klokke får man egentlig for pengene i de ulike prisklassene? 

Her er vår høyst uformelle oversikt over noen av høydepunktene i de mest aktuelle prissegmentene. 

Foto: Finansavisen

Under 10.000 kroner

Glem moteklokker og opportunistiske mikromerker – fra rundt 5.000 kroner er det fullt mulig å oppdrive gode mekaniske armbåndsur fra velrenommerte produsenter. Sveitsiske Certina og Tissot er blant merkene som dominerer klassen, men for mest «bang for the buck» kan det lønne seg å kikke mot Japan.

Seiko Prospex «Turtle» er en skikkelig tøffing, som slekter på merkets historiske dykkerklokker fra midten av 1970-tallet. Modellen har et distinkt design, og kommer i flere ulike fargevarianter. En perfekt «førsteklokke» som man neppe vil gå lei av. Velger du en av utgavene i spreke farger har du kanskje også funnet den perfekte sommerklokken. 

OPPTIL 25.000 KRONER: Rado Golden Horse Automatic. Foto: Produsenten

Opptil 25.000 kroner

Med et litt høyere budsjett blir klokkene hakket hvassere – kanskje også med flere funksjoner, og ofte drevet av klassiske urverk fra produsenter som ETA og Sellita. Seiko henger fortsatt med i valsen, men er nå flankert av sveitsiske navn som Longines, Frederique Constant og Oris.

Rado er kanskje ikke det mest opplagte valget i klassen, men er desto mer interessant. Golden Horse Automatic – helst med rød, blå eller grønn urskive – er en stilsikker sak med et tydelig hint av rock 'n' roll. Den 50-tallsinspirerte klokken drives imidlertid av et moderne urverk med 80 timer gangreserve, basert på det velkjente ETA 2824.

OPPTILL 50.000 KRONER: Baume & Mercier Clifton Baumatic Moon-Phase Date. Foto: Produsenten

Opptil 50.000 kroner

For mange entusiaster går det et tydelig skille mellom de som tilbyr egenutviklede og/eller egenproduserte urverk, og merkene som benytter underleverandører. Aktører som Nomos, TAG Heuer, Tudor, er blant produsentene som leverer solide «in-house» urverk til godt under 50.000-kronersgrensen. 

Tidligere litt forglemmelige Baume & Mercier, har de seneste årene satset tungt på egne urverk. Clifton Baumatic Moon-Phase Date er en verdig lillebror til søskenmerkene Jaeger-LeCoultre og IWC, og byr på et stramt design med datovisning og månefaseindikator. Urverket har en gangreserve på hele 5 dager, og brukes eksklusivt av Baume & Mercier.

OPPTILL 100.000 KRONER: IWC Portugieser Automatic 40. Foto: Produsenten

Opptil 100.000

Breitling, Glashütte Original, Panerai, Jaeger-LeCoultre, Rolex, Omega, Zenith og Grand Seiko. Listen over klokker tilgjengelig for opp mot 100.000 kroner er både bugnende og prestisjetung. I tillegg til et mer raffinert ytre og flere funksjoner (såkalte «komplikasjoner»), er også urverkets finisj nå et tema. 

IWC Portugieser Automatic 40 er ikke prissegmentets mest kompliserte, men er til gjengjeld attraktiv på både utsiden og innsiden. Designet er basert på den første Portugieser-modellen fra 1930-tallet, og klokken drives av IWCs vakre egenproduserte urverk.

OPPTIL 250.000 KRONER: H. Moser & Cie. Endeavour Centre Seconds Concept. Foto: Produsenten

Opptil 250.000

Fra 100.000 kroner og opp til en kvart million får man en bit av klokkeverdenens indrefilet: «De tre store» –Audemars Piguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin –samt merker som Breguet, Blancpain og A. Lange & Söhne. Typiske trekk er kasser av edelt metall, håndfinisjerte urverk og en eksepsjonell kvalitetsfølelser –men de heftigste komplikasjonene er fortsatt utenfor rekkevidde. 

Blant mange tradisjonalister stikker H. Moser & Cie. seg frem som et særskilt dristig alternativ. Endeavour Centre Seconds Concept har en urskive med Mosers særegne fumé-finisj, men er strippet for logo, markører og øvrige elementer. Den moderne minimalismen balanseres av den detaljrike baksiden, med innsyn til et egenprodusert urverk, hvor finisjen bærer preg av tradisjonelle håndverksmetoder.

OVER 250.000 KRONER: RM 70-01 Tourbillon Alain Prost. Foto: Produsenten

Over 250.000

For et privilegert og spesielt interessert mindretall, er det nå moroa virkelig begynner. Med lommeboken på vidt gap åpnes tilgangen til den kanskje mest fascinerende klokkekunsten. Avanserte komplikasjoner fra tidligere nevnte merker –men også klokker fra små frittstående aktører som Voutilainen, MB&F, Laurent Ferrier, Vianney Halter og F.P. Journe.

Blant de mer kommersielle alternativene er Richard Mille, som langt på vei har blitt den flashy overklassens horologiske ubestridte statussymbol. Med en RM 70-01 Tourbillon Alain Prost skiller man seg likevel ut i gjengen – en boomerang-formet(!) tourbillon-modell i kun 30 eksemplarer, designet i samarbeid med F1-legenden Alain Prost.

Premium
Klokker