+ mer
NOE Å LESE PÅ: Dette er Premium-redaksjonens tips til lektyre for deg som vil virke smart blant klokkenerder.  Foto: Nicolai Giil

Bokanbelfalinger om klokker og urmakeri

Med disse bøkene i biblioteket kan du imponere selv urmakeren din.

Ikke all klokkeprat handler om hvor mange tusen kroner over listepris du må lempe ut til en investor for en klokke i stål fra en produsent med tiara. Minst like interessant er historien bak merkevarer, den delikate, intrikate mekanikken som tikker på innsiden og menneskene som skapte dem. Her er et utvalg bøker vi anbefaler alle som vi lære litt mer enn bare overflaten. 

«A Man & his Watch»

Det finnes nok av skrytebilder på Instagram. Men sjelden får en vite om historien bak klokken du ser i bildet med sterkt oransje effektfilter etterfulgt av en tacky bildetekst. Den amerikanske forfatteren og journalisten Matt Hranek har skrevet en bok som står i kontrast til slikt. I «A man & his Watch» har han samlet en rekke klokker med kjente eiere og historien bak hvert objekt. Fokuset ligger på personenes forhold til uret sitt. Noen tenker kanskje at det virker som et latterlig konsept, men i realiteten fremhever Hranek hvordan klokker kan skape følelser. 

Blant personene og klokkene kan du finne er skuespiller Paul Newmans Rolex, musiker Nas og hans Patek Philippe Nautilus i gull, racinglegenden Mario Andrettis Heuer kronograf og Sylvester Stallones utlrasjeldne Rolex Subarminer. Det hele er komplementert av flotte bilder. 

«Nesten velkledd»

Det norske tilskuddet i denne listen av bøker er «Nesten velkledd», skrevet av Ivar Hauge Line i 2013. Dette er en vel kurert kaffebordsbok som passer selv de som ikke er spesielt interessert i klokker. Hauge Line disker opp med historier om både merkevarer, personligheter og spesifikke armbåndsur, og er sånn sett en super introduksjon uten å være overveldende. Lurer du eksempelvis på hva Donald Draper hadde på seg i «MadMen»? Eller hvilken klokke som kan redde deg fra en øde øy? Denne boken har svarene. 

«Nesten velkledd» kom også i en oppdatert utgave et par år senere, da under tittelen «Alltid velkedd». Begge, i tillegg til volum 2, er verdt en titt. 

«Cartier: Time Art»

Få merker har gjort så mye i klokkeindustrien som Cartier. Dette til tross for at mange kanskje forbinder det franske motehuset mest med smykker. Få andre redegjør for Cartiers klokkebusiness og historie som den amerikanske journalisten Jack Forster. 

Boken byr på både lekker makrofotografi og velformulert pasjon. Introduksjonen legger vekt på merkets historie, mens brorparten av sidene utbroderer om dagens produksjon, håndverk og nåværende modeller. Et must for de som digger merkets preg av art deco. 

«Jean-Claude Biver: The Wizard of Swiss Watchmaking»

Få personer har gjort så mye for den sveitsiske urindustrien som Jean-Claude Biver. Han er en av Sveits mest populære og suksessfulle entreprenører, men lang fartstid i en rekke kjente, prestisjefulle urmanufakturer som Audemars Piguet, Blancpain og Hublot. 

Biver, som snart fyller 71 år, har spilt en svært viktig rolle i holde sveitiske urmakeri på topp. Boken «The Wizard of Swiss Watchmaking» tar leseren gjennom et lengre intervju med den store personligheten om hvordan han har reddet og bygget tradisjonsrike produsenter. Dette er vel verdt lesing for entusiasten. 

«George Daniels Watchmaking»

Hvor Jean-Claude Biver står som et ikon på businessiden av urindustrien, står briten George Daniels (1926–2011)som det samme innenfor det selve moderne urmakerfaget. Den nå legendariske urmakeren står bak en rekke innovasjoner, for ikke å snakke om pur kunst i form av mekanikk. 

Daniels bok, «Watchmaking», er i realiteten er lærebok for urmakerfaget og inneholder dermed en gigantiske mengde teknisk informasjon. For de som ikke er profesjonelle urmakere, men entusiaster, står boken som et svært nyttig oppslagsverk. Har du noen gang lurt på hvordan en automatisk klokke egentlig fungerer? Eller hva en tourbillon er for noe? Da finner du svaret her, fullspekket av illustrasjoner og forklaringer. 

Premium
Klokker