+ mer
UAVHENGIG OG EKSPERIMENTELL: Karakteristikken «uavhengige urprodusenten» tilfaller de uavhengige klokkemerkene som produserer ting selv, og holder seg unna de store luksuskonglomeratene. Slike merker ser nå økt oppmerksomhet. Dette uret fra Urwerk ble solgt på auksjon for 2.900.0000 amerikanske dollar i 2018.  Foto: Phillips

Den nye urmakerkunsten: F.P Journe, MB&F og Urwerk

Når den nye generasjonen urmakere kom til verden fikk prislappene ingen hindringer.

På 90-tallet endret den sveitiske urindustrien seg radikalt. Flere nye merker som oppstod var nokså annerledes fra sine forfedre og sprer nå sitt proklama høyere enn noen sinne. De har hatt fokus på spennende design, vill mekanikk og egenvelde. Karakteristikken «independent watchmaking», eller «uavhengige urmakere» på godt norsk brukes av flere av disse merkene, som langt på vei utfordrer de forestillingene folk flest har om hva et armbåndsur kan være. Felles for alle er ville komplikasjoner – og perplekse prislapper. 

« I 2019 var den dyreste klokken en Urwerk AMC, som gikk for nærmere 3 millioner dollar! »
Alex Ghotbi, Phillips

– De siste årene har vi sett en økende interesse rundt slike urprodusenter, og denne økningen fortsetter. De får et videre publikum og deres ur gjør det svært bra på annenhåndsmarkedet. Phillips in Association with Bacs & Russo auksjonerte en av F.P Journes originale Tourbillon-modeller fra 2000 for nær 500.000 sveitserfranc i 2018. Det er den dyreste av hans klokker solgt utenfor en veldedighetsauksjon, sier Alex Ghotbi i Phillips. 

Han er ihuga entusiast for de moderne uavhengige urprodusentene, merker som opererer utenfor de store luksuskonglomeratene og sjef for auksjonshuset klokkesalg i Europa og Midtøsten. 

SUPERSTJERNE: Francois-Paul Journe lager svært elegante og kompliserte ur. Her er modellen Tourbillon Souverain i platinum. Dette eksemplaret solgte, hos Phillips, for 93.750 sveitserfranc. Foto: Phillips

F.P Journe

Den franskfødte urmakeren François-Paul Journe er en superstjerne i klokkeverden. Mens de fleste sveitsiske urprodusenters grunnleggere er døde for lenge siden, lever fortsatt Journe i beste velgående og er den eneste til å ha vunnet industriens Oscar, «Aiguille d'Or» -premien fra Fondation du Grand Prix d'Horlogerie de Genève hele tre ganger. 

– Hans tilnærming er veldig tradisjonell og basert på urmakeri fra 1700- og 1800-tallet, sier Ghotbi. 

Merkevaren, under sitt eget navn, startet Journe på tampen av 90-tallet. I dag driver han fortsatt manufakturet i hjertet av klokkebyen Genève. For et par år siden ble 20 prosent av selskapet kjøpt opp av Chanel, men Francois-Paul er fortsatt sjef over sjappa. Hans klokker mikser nytt og gammelt på en måte som virkelig fanger entusiastene, og interessen rundt hans kreasjoner er større enn noen gang før – av gode grunner. 

VILT: Urwerks UR-105 CT Iron viser tiden på en måte som skal være enklere å lese når du ratter rundt i din (antageligvis) dritsjeldne bil. I 2019 solgte dette eksemplaret for 312.000 dollar. Det var mer enn fem ganger så høyt som estimatet. Foto: Phillips

Urwerk

Ingen lager klokker som ikke ser ut som klokker på samme måte som Urwerk gjør det. Og det kommer til en nokså høy pris. 

– I 2019 var den dyreste klokken en Urwerk AMC, som gikk for nærmere 3 millioner dollar! Samlere ser etter ekslusivitet, godt håndverk, ærlighet og relevanse – og de uavhengige merkene tilbyr alt dette, fortsetter Ghotbi. 

Bak Urwerk står urmakeren Felix Baumgartner og designer Martin Frei. Et eksempel på merkets innovasjon er da de i 2013 introduserte verdens første mekaniske smartklokke. Da hadde urmakerne integrert en mikroskopisk datamiskin, uten batteri, i det mekaniske urverket. Snakk om opplegg! I dag spesialiserer de seg på klokker som ikke ser ut som armbåndsur, noe de må sies å gjøre en god jobb med. 

UTENOMJORDISK: MB&Fs ref. 60.RL.B fra 2016 ser ut som den kommer fra aliens, men er satt sammen i Sveits. I 2019 solgte dette eksemplaret for 180.000 sveitserfranc. Foto: Phillips

MB&F

De kreasjonene som Max Busser & Friends produserer er et kunstgalleri verdig. Og det er kanskje nettopp derfor de selv har etablert MAD Gallery i hjertet av Geneve. For ikke bare lager de tidsmaskiner ment for håndleddet, men også alt fra bordklokker til ur gjemt i mekaniske roboter. MB&F er noe av det mest spektakulære i dagens klokkeindustri. 

Sjefen er Max Busser, opprinnelig utdannet som ingeniør innen mikromekanikk, og han startet merket i 2005 etter å ha jobbet først hos prestisjetunge Jeager-LeCoultre og deretter Harry Winston. Blant samlere er MB&F kjent for ville kreasjoner og populariteten er stigende. Den avbildede modellen, kalt Horological Machine no. 6, er virkelig noe helt utenom det vanlige og urverket består av ikke mindre enn 475 individuelle komponenter. Utsalgsprisen på denne varianten er godt over to millioner kroner.  

Foto: Phillips

Premium
Klokker